"UMRO SAM, ALI ME JOŠ NISU SAHRANILI":Gorštak Nedeljko se nakon TITOVE SMRTI oprostio od SVETA,evo kako živi VIDEO
Nedeljko Tomušilović, Foto: Printscreen/youtube/BN TELEVIZIJA

neverovatna priča

"UMRO SAM, ALI ME JOŠ NISU SAHRANILI":Gorštak Nedeljko se nakon TITOVE SMRTI oprostio od SVETA,evo kako živi VIDEO

Gorštak Nedeljko je 80-ih godina zatvorio vrata civilizacije i otvorio neka samo njemu poznata vrata, samačkog i tužnog života

Objavljeno:

Ova životna priča dolazi iz Dugog polja kod Modriče. Tu već 41 godinu živi gorštak Nedeljko Tomušilović i to u zemunici. On nije stanovnik sveta, on je stanovnik planinskog predela. On je 80-ih godina zatvorio vrata civilizacije i otvorio neka samo njemu poznata vrata, samačkog i tužnog života. Nedeljko je rekao: "Umro sam, ali me još nisu sahranili."

Bio je oženjen ima ćerku i unuke, ali nema porodične trpeze. Posle Titove smrti i raspada bivše Jugoslavije, odlučio je da se pozdravi sa svetom. Njegov život je pod vedrim nebom, kućom od blata i sa zverskim životinjama. U zemunici postoji jedna prostorija. U njoj krevet, šporet, jedna stolica. Nedeljko je otkrio da sluša radio i da se tako informiše, a redovno crta.

"Zvali su me Brđo. Bio sam onako đak, nisam puno ni učio, nisam imao ni visokih ocena, trica-dvica i to je to. Upisao sam posle i srednju, zanat sam pohađao, kao korpar. Posle rata je bilo rasulo i zatvorena je korpara. Živeo sam i u Subotici, radio na građevini", kaže Nedeljko.

Pričao je o tome kako je dobio ćerku sa ženom koja je bila starija 20 godina od njega. Objasnio da mu je ovaj prostor sada gde živi bagerom izravnjao brat i da mu je pomogao da prostor u kome živi izgradi. Brat mu je mlađi četiri godine i Nedeljko je otkrio da li se viđaju.

"Dolazi on kod mene, donese mi hleba i hrane. Išao sam kod njega do skora, cepao drva..", rekao je Nedeljko, a potom je objasnio da je sva drva posložio i da je imao tremu kad je čuo da neko dolazi kod njega jer nije navikao na posete.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/BN TELEVIZIJA

Gorštak Nedeljko je takođe i bolestan, ima astmu i koristi pumpicu. "Sada nemam snage uopšte, kao dete od pet godina. Imam 69 godina. Rođen sam 27. avgusta 1953. godine, a baba me upisala da sam rođen dve godine ranije, znači 1955. Bio sam u Modriči 2012. godine poslednji put." Nedeljko je takođe objasnio kako sprema hranu i kako se zapravo hrani. Rekao je da je ranije bila mnogo zdravija hrana i da je bilo sve drugačije, a sada kada ljudi koriste veštačka đubriva da možda duže žive, ali duže se i pate, a on tvrdi da je već "umro, a nije sahranjen", jer ima puno zdravstvenih tegoba. "Nisam lovac. Spremam našu domaću hranu. Krompir, kupus skuvam. Nekad i kupim. Nije mi nešto u redu hrana danas. Uzmem i mleko, ali mi se čini da nešto nije uredu sa njim, boli me nekad glava kad pijem to mleko pa dam mačetu."

Nedeljko je rekao da nije imao nijednu drugu bolest osim astme i da mu je deda umro od toga, pa misli da je to nasledio. Otkrio je da je bio pušač, a da već osam godina ne puši. Rekao je da nije pušio prave cigare, već je motao od lišća. Oko svoje zemunice ima bagrem koji je posadio, jabuke i grožđe. Rekao je da zna šta se dešava u svetu i da je sve to "poremećeno."

Voditelj ga je pitao zašto je pobegao od ljudi, na šta je Nedeljko odgovorio: "Nijedan čovek nije kao ja, izbegavaju me i kažu mi da sam lud 100 posto". Na pitanje da se ponovo rodi, šta bi promenio u svom životu, rekao je da bi želeo da vrati Jugoslaviju.

02:40

GORŠTAK DANE SA GOLIJE ODUŠEVIO PUBLIKU! Novinarka Kurir televizije dobila još dve nagrade na Zlatnoj bukliji

(Espreso / MONDO, BN televizija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.