DEVOJČICA (12) POKUŠALA DA SE UBIJE: Pre 5 godina je TRPELA stravično SAJBER NASILJE!
Devojčica iz Bosne koja je pokušala samoubistvo, Foto: Printscreen/youtube

DA SE NE PONOVI!

DEVOJČICA (12) POKUŠALA DA SE UBIJE: Pre 5 godina je TRPELA stravično SAJBER NASILJE!

Pitanja poput „mogu li negativni komentari na nekoj društvenoj mreži navesti bilo koga na samoubistvo“ provlačila su se ispod vesti

Objavljeno:

Digitalno nasilje, u koje spada i ismevanje, važan je društveni problem sa potencijalno kobnim posledicama i na njega nisu imuni ni odrasli, dok su deca koja odrastaju u svetu nikada jačih društvenih platformi, naročito osetljiva na verbalno zlostavljanje.

– Devojčica iz Bosne (12) zbog objavljenih klipova na Jutjubu u poslednje vreme bila predmet ismevanja na društvenim mrežama pokušala je da izvrši samoubistvo – glasila je vest te 2017 godine, a digitalno nasilje bilo je u uzlaznoj putanji u našem društvu.

Pitanja poput „mogu li negativni komentari na nekoj društvenoj mreži navesti bilo koga na samoubistvo“ provlačila su se ispod vesti, a negativna strana virtuelnih platformi isplivala je na površinu.

Na taj korak devojčicu koja je tada imala 12 godina, navele su sramne reakcije, koje ih je bilo stotine, a ticale su se njenog snimka pod nazivom „Ostavio me dečko“, koji je privukao pažnju javnosti na internetu pa ga je za kratko vreme pogledalo više desetina hiljada ljudi.

Kompjuter, Laptop, Dete
foto: Profimedia

– Ja sam njega volela svim srcem i ne mogu da shvatim za šta sam mu bila toliko kriva, šta sam to zgrešila“, jada se devojčica na snimku i dodaje: „On je već rekao da je gotovo, ali nije gotovo dok ja ne kažem da je gotovo“.

Devojčica detaljno opisuje kako ju je dotični dečak povredio, ali se osvrće i na navodne bivše veze i iznosi imena i splet naivnih, ali nimalo bezazlenih tvrdnji. Na primer, kakvu je vezu htela, do toga kako izgledaju njeni vršnjaci, pa je tako izvesni dečak koga pominje po imenu „lep, ali nije sladak“ i tako dalje.

Srećom, naredna vest koja je usledila glasila je: „Zdravstveno stanje devojčice je dobro i ona se nalazi van životne opasnosti“.

Mnogo pitanja pokrenula je ova priča.

Zamislite da neko ko ima 12 godina, ko se bori sa svim izazovima koje pubertet nosi (uz napomenu da godine onog ko je predmet vređanja nikada nisu opravdanje, bez obzira na njihov broj), na koga mišljenja drugih i te kako utiču, ko traži potvrdu sebe u rečima tih drugih, objavi svoje mišljenje, svoju intimnu priču i onda čita osuđujuće komentare…

Kompjuter, Haker
foto: Printscreen/RTS

Za njega/nju su te neprimerene reči jedina istina, poistovećuje se sa njima i na njima zasniva mišljenje o sebi. Mislite o tome kada naredni put počnete da kucate na tastaturi. Mislite o tome dok čitate komentare na društvenim mrežama i kanalima.

Svest o tome da digitalno nasilje postoji i da je veoma opasno prvi je korak ka tome da se to nasilje i zaustavi. Zbog toga su portal Žena rs i UNICEF pokrenuli kampanju STOP HEJTU NA NETU.

– Kada su deca informisana, angažovana i osnažena veštinama koje su im potrebne da bezbedno koriste internet, to je prva kritična linija odbrane u njihovoj zaštiti. To zahteva usklađeno i hitno delovanje roditelja i staratelja, školskih vlasti, kompanija za digitalnu tehnologiju, provajdera, pružalaca socijalnih usluga i vlada. UNICEF želi da sarađuje sa širokim spektrom partnera koji su voljni da iskoriste svoje resurse, uticaj i stručnost kako bi se odupreli digitalnim rizicima. Drago nam je da kampanju STOP hejtu na netu podržavaju mobilni operateri i internet provajderi: Yettel, MTS, SBB, Ringier Srbija i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu koji je osnovalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija – izjavila je Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Kampanji su se pridružile brojne poznate ličnosti među kojima su i pevačice Tijana Bogićević i Ana Stanić koje su nam otkrile kako su se izborile sa hejtom na internetu.

(Espreso/Blic zena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.