PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 8 BIVŠIH PRIPADNIKA POLICIJE RS! Terete se za ratne zločine u Bijeljini
Ilustracija, Foto: AP

ZLOČINI PROTIV ČOVEČNOSTI

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 8 BIVŠIH PRIPADNIKA POLICIJE RS! Terete se za ratne zločine u Bijeljini

Među ubijenima više od polovine bili su deca, žene i starije osobe

Objavljeno:

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših pripadnika policije Republike Srpske, koji se terete za ratne zločine protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u Bijeljini tokom 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Živana Miljanović, Steve Bokarića, Gorana Sarića, Jovice Petrovića, Mirka Savića, Ljube Markovića, Slavenka Kovačevića i Zvonka Pržulja.

"Optuženi se terete da su u svojstvu rukovodećih radnika Stanice javne bezbednosti Bijeljina i Sektora državne bezbednosti, te u svojstvu pripadnika intervenetog voda SJB Bijeljina i Specijalne jedinice MUP-a RS, takozvane 'Pahuljice' sa Sokoca, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vreme rata", navedeno je u optužnici.

Oni su optuženi da su u noćnim časovima 24. i 25. septembra 1992. godine odveli kompletne porodice Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, i likvidirali ih u mestu Balatun, a potom njihova tela bacili u reku Drinu.

Među ubijenima više od polovine bili su deca, žene i starije osobe.

Posle rata tela ubijenih ekshumirana su na više lokacija uz reku Savu na području Srbije, dok se za telima četiri ubijene žrtve još traga.

Najmlađa žrtva bilo je dete od šest godina, a najstarija žena od 72 godine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.