NOVINAR IZ MJANMARA PRENOSIO HAPŠENJE UŽIVO: Pomozite, pucaju na mene! (VIDEO)
Pucnjava, Foto: Printscreen Youtube

KATASTROFA

NOVINAR IZ MJANMARA PRENOSIO HAPŠENJE UŽIVO: Pomozite, pucaju na mene! (VIDEO)

Pomozite, pomozite

Objavljeno:

Novinar Mjanmara uživo je prenosio policijsku pucnjavu dok su snage reda dolazile da ga privedu.

"Pomozite, pomozite. Pucaju na mene", čuje se kako viče Kaung Miat Hlaing, reporter Demokratskog glasa Burme (DVB), u video snimku snimljenom u gradu Mieik na jugu zemlje.

Video je snimljen sa balkona na prvom spratu, gde se odeća suši na liniji, dok policija sija svetlo sa ulice dole i viče mu da siđe. Začuje se zvuk kako neko očigledno udara ulazna vrata, a zatim se na balkonu pojavi dim, praćen zvukom pucnjave.

Novinska agencija DVB potvrdila je u zadržavanje Kaung Miat Hlaing-a i zatražila njegovo puštanje, kao i puštanje ostalih pritvorenih novinara.

Policajac koji se javio na telefon u policijskoj stanici grada Mieik rekao je da vesti o zadržavanju reportera nisu potvrđene i spustio je slušalicu.

Šest novinara uhapšeno je na protestima u glavnom gradu Jangona poslednjih dana.

Svi su optuženi prema odeljku krivičnog zakona čineći krivičnim delom objavljivanje materijala zbog kojih bi vojnik ili drugi pripadnik službe "mogao da pobuni ili na drugi način zanemari ili ne izvrši dužnost“, rekao je Tin Zar Oo, advokat novinara Associated Pressa.

AP je pozvao je u ponedeljak na trenutno puštanje novinara Theina Zava.

Vojska je srušila izabranu vladu 1. februara, pritvorivši njenu liderku Aung San Su Ći i druge i pokrenuvši ulične proteste širom zemlje.

Portparol hunte nije se obratio pitanju hapšenja novinara u protestima i nije odgovorio na telefonske pozive Rojtersa tražeći komentar.

Mnogi ljudi su počeli da uživo prenose proteste i, sve više, napore policije da ih rastera.

DVB je rekao da je oko pola tuceta vojnih i policijskih automobila oko 22.30 časova opkolilo ulicu njegovog reportera. u ponedeljak, nakon protesta u gradu ranije tog dana.

DVB je rekao da ne zna kakve su puške ili meci ispaljeni, ali je verovao da policija preti izveštaču, ali da ne puca na njega.

Puč je zaustavio provizorne korake Mijanmara ka demokratiji nakon skoro 50 godina vojne vladavine, izazvao je osude i sankcije Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja, kao i sve veću zabrinutost svojih suseda.

Sjedinjene Države su u ponedeljak upozorile mjanmarsku vojsku da će preduzeti više akcija ako snage bezbednosti ubiju nenaoružane ljude i napadnu novinare i aktiviste, što je portparol Stejt departmenta Ned Prajs nazvao "groznim nasiljem".

Bonus video:

(Espreso / USNews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.