EVROPSKA UNIJA UVELA NOVO PRAVILO ZA VOZAČE! Danas stupila na snagu
Ilustracija, Foto: Rina.rs

PROMENE

EVROPSKA UNIJA UVELA NOVO PRAVILO ZA VOZAČE! Danas stupila na snagu

Velika je promena što će vozači kamiona koji će prevoziti robu van svojih država gde im je sedište, morati da budu plaćeni prema minimumu u toj državi

Objavljeno:

Danas su na snagu stupila nova pravila Evropske unije kojima se reguliše tržište transporta.

Velika je promena što će vozači kamiona koji će prevoziti robu van svojih država gde im je sedište, morati da budu plaćeni prema minimumu u toj državi.

U praksi, ako vozač kompanije registrovane u Hrvatskoj bude prevozio robu iz Nemačke za Francusku, moraće za to biti plaćen prema minimalnoj satnici u tim državama, a ne biti pokriven platom u Hrvatskoj, piše Jutarnji list. To se ne odnosi na vožnju iz svoje u drugu državu i natrag. Vozači će morati na prvom parkiralištu pri ulasku u drugu članicu EU-a registrovati prelazak i staviti znak te države.

Kasnije tokom ovog meseca stupaju na snagu i druga pravila, uključujući i ograničeni rok u kojem vozači kamiona mogu obavljati delatnost u državi van matične. Cilj ovih promena je zaustaviti praksu da vozači iz Poljske, Rumunije ili Bugarske voze robu na relacijama između drugih država članica, a znatno manje plate dobijaju u svojim državama.

Ove će promene biti povoljnije za same vozače, ali će verojatno uticati na porast cena prevoza.

(Espreso/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.