KAZNE ZA PRANJE AUTOMOBILA KOD KUĆE ILI ZA PREVIŠE KROMPIRA U VOZILU: Ovo su NAJČUDNIJI zakoni o vožnji na svetu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

KAZNE ZA PRANJE AUTOMOBILA KOD KUĆE ILI ZA PREVIŠE KROMPIRA U VOZILU: Ovo su NAJČUDNIJI zakoni o vožnji na svetu!

Saznajte gde ćete dospeti u zatvor zbog prebrze vožnje i gde ne možete da nosite previše krompira

Objavljeno:

Da li znate koliko krompira zakonski smete da prevozite?

Verovatno da ne, jer ne postoje takva ograničenja kod nas, ali ovo je nekad bila velika briga sa skupim posledicama za vozače u Novom Južnom Velsu u Australiji. Na zakone o vožnji utiči automobili u datoj naciji, ljudi koji ih voze i okruženje u kojem rade.

Dok skoro svaka zemlja zabranjuje prebrzu vožnju i vožnju pod dejstvom alkohola, neke primenjuju naizgled čudnija pravila napisana za rešavanje specifičnih lokalnih problema. Tako su zakonodavci širom sveta morali da uzmu u obzir krompir, slušalice i blatobrane.

Evo nekih od najčudnijih zakona o vožnji na svetu.

1 / 6 Foto: RINA

Australija: Zaključajte vaše vozilo

U nekim australijskim državama, poput Novog Južnog Velsa, zakon nalaže vozačima da zaključaju svoje vozilo odmah nakon što ga napuste ako žele da odlutaju više od 3 metara od njega. Od njih se takođe traži da obezbede prozore, što znači da ih zatvore ili ostave otvorene najviše nekoliko centimetara. Naravno, ovi zakoni se ne primenjuju na automobile koji nemaju brave ili prozore, kao što su Mini Moke ili Jeep Wrangler bez krova.

Australija: Prijavite svoj krompir

Zakon o marketingu krompira usvojen u Australiji 1946. zabranjuje vozačima da nose preko 50 kilograma krompira. Agenti za sprovođenje zakona ne moraju da nose vagu; dozvoljeno im je da procene težinu pogledom na gomilu. Oni koji su prekršili ovaj zakon 1940-ih rizikovali su visoke novčane kazne, ali nema dokaza da se još uvek primenjuje danas.

1 / 4 Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ JAMES ROSS

Bahrein: Idite u zatvor

U Bahreinu, službenici za sprovođenje zakona mogu izreći zatvorske kazne za skoro svaki saobraćajni prekršaj. Neko ko prolazi kroz crveno rizikuje da provede do šest meseci u zatvoru ili da plati kaznu od oko 1000 funti. Oštećivanje imovine tokom prolaska na crveno svetlo je kažnjivo do jedne godine zatvora i novčane kazne koja može dostići čak 6.100 funti.

Kipar: Jedite pre nego što krenete

Kipar zabranjuje vozačima da piju za volanom, čak i ako je voda. Takođe je zabranjeno jesti tokom vožnje, jer vozači moraju sve vreme da drže obe ruke na volanu. I, kao i mnoge skandinavske zemlje, Kipar traži od vozača da stalno imaju upaljene farove.

Francuska: Ponesite svoj alkometar

Francuski vozači moraju da nose nekorišćeni alkometar u svojim automobilima od 2013. Dok su vozači koji su odlučili da ga ne kupe prvobitno rizikovali da dobiju kaznu od 11 evra, sankcija nije ušla u konačnu verziju zakona tako da nema kazne. Od službenika za kontrolu saobraćaja se traži da kažu nešto u stilu “zakon je” i da koriste sopstveni alkometar da provere nivo alkohola.

1 / 6 Foto: Profimedia

Nemačka: Neka vam rezervoar bude pun

Nezakonito je ostati bez goriva na nemačkom autobanu. Vlasti smatraju da je nestanak goriva problem koji se može sprečiti, dok ističu da je zaustavljanje na strani puta na kojoj često nema ograničenja brzine izuzetno opasno. Kazna za ovako nešto je i do 70 evra.

Japan: Budite oprezni kada je mokro

Japanski vozači moraju dvaput da razmisle pre nego što prođu kroz baru. Zakon kaže da moraju da imaju blatobrane postavljene na svoj automobil, smanje brzinu i/ili preduzmu druge mere pre nego što prođu kroz vodu ili blato kako bi se osiguralo da ne isprskaju pešake.

Švajcarska: Ne perite svoj auto kod kuće

U Švajcarskoj vozačima nije dozvoljeno da peru svoja vozila na prilazu ili ispred svog prebivališta. Vlada nema ništa protiv čistih automobila; zakon jednostavno zabranjuje švajcarskim građanima da bacaju sve što bi moglo da zagadi vodu u kanalizacioni sistem, uključujući i sapun koji se koristi za pranje automobila. Čišćenje automobila u Švajcarskoj zahteva odlazak do najbliže perionice i plaćanje za korišćenje njihove opreme.

1 / 4 Foto: Profimedia

Tajland: Nosite majicu

Na Tajlandu je vruće i vlažno, ali to nije valjan izgovor za vožnju bez majice. Protiv zakona je biti bez majice u automobilu, na skuteru, pa čak i na biciklu. Vlasti su 2014. godine upozorile turiste željne sunca da se zakon odnosi i na njih i nazvali su vožnju bez majice i nezakonitim i nepristojnim.

Sjedinjene Američke Države: Nema inspekcija

U Americi, države i okruzi imaju moć da odluče da li vozila treba da prođu redovnu inspekciju bezbednosti i emisija. Neki izuzimaju određene automobile na osnovu njihove starosti ili karoserije, dok su drugi potpuno eliminisali testiranje. Mičigen, Montana i Severna Dakota nemaju nikakvu inspekciju vozila.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.