ŠTA SPADA U OBAVEZNU ZIMSKU OPREMU NA PUTU? Lance za sneg MORATE da imate u 1 slučaju, a OVA greška biće skupa
Lanci, Foto: AP / Visar Kryeziu

saznajte

ŠTA SPADA U OBAVEZNU ZIMSKU OPREMU NA PUTU? Lance za sneg MORATE da imate u 1 slučaju, a OVA greška biće skupa

Kada je reč o rezervnom točku, Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da rezervni točak spada u obavezne delove opreme

Objavljeno:

Sneg koji ne prestaje da pada od subote veče napravio je mnoge probleme širom Srbije.

Zbog jakog vetra na nekim mestima stvorili su se nanosi visine i do metar, mnoge sporedne ulice u naseljenim mestima su zatrpane, a u glavnim saobraćaj se odvija usporeno. I dok konulane službe pokušavaju da očiste i osposobe puteve, postavlja se pitanje šta vozači mogu da urade i kako da se ponašaju ako moraju na put?

Pored obavezne, zakonom propisane opreme, vozači moraju imati u vozilu stvari koje im trebaju olakšati put, odnosno otkloniti probleme.

Lanci za sneg, čarape za točkove i zimske gume

Ukoliko su u zimskom periodu na kolovozu sneg, poledica ili led, zimske gume spadaju u obaveznu opremu u periodu od 1. novembra do 1. aprila. Propisi nalažu da dubina šare na gazećem sloju mora biti najmanje 4 milimetra. Takođe, nije dovoljno da ih imate samo na pogonskoj osnovi, već morate imati sve 4 zimske gume.

- Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara. Lanci za sneg obavezni su samo ukoliko u zimskom periodu vozite van naseljenog mesta, u slučaju da na kolovozu ima snega, leda ili poledice - kažu u AMSS.

Pored njih možete imati i neku drugu opremu za povećanje trakcije, kao što su, na primer, "čarape" za sneg.

Sajla ili uže za vuču, rezervni točak

U slučaju da se zaglavite, ili da na putu naletite na nego ko se zaglavio u snegu, sajla ili uže za vuču itetako će biti od koristi. U Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila (Član 112), navodi se da sva vozila koja su prvi put registrovana nakon 1. januara 1984. godine moraju kao deo obavezne opreme imati uže ili sajlu za vuču. Ukoliko koristite uže, ono bi u vašem vozilu trebalo da se nalazi na lako dostupnom mestu. Dužina sajle mora omogućiti vuču na rastojanju od 3 do 5 metara, a ukoliko koristite polugu, rastojanje ne sme biti duže od 3 metra.

1 / 5 Foto: Uroš Arsić

Kada je reč o rezervnom točku, Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje da rezervni točak spada u obavezne delove opreme. U ovom slučaju postoje i dva izuzetka: prvi je ako imate run-flat pneumatike, a drugi kada u automobilu imate sredstvo pomoću koga možete privremeno popraviti oštećenu gumu (set za popravku, penu ili sprej u boci s pritiskom).

(Espreso/Nportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.