PAŽNJA, VOZAČI: Ako vam se upali OVA LAMPICA, sve ugasite i ODMAH zovite majstora!
Automobil / Ilustracija, Foto: Printskrin

OPREZ

PAŽNJA, VOZAČI: Ako vam se upali OVA LAMPICA, sve ugasite i ODMAH zovite majstora!

Proces sagorevanja je automatizovan, povećanjem temperature izduvnih gasova na ulazu u filter, čestice u njemu se sagorevaju

Objavljeno:

Filteri čađi (DPF) na modernim dizel vozilima rade prikupljajući sitne čestice čađe koje nastaju sagorevanjem goriva u motorima. Kada se skupi dovoljna količina, filtri su programirani da u njima sagore čađu, koja se javlja tokom vožnje.

Proces sagorevanja je automatizovan, povećanjem temperature izduvnih gasova na ulazu u filter, čestice u njemu se sagorevaju. U DPF-u postoji (samo) sagorevanje ako vozite 15 do 20 minuta neprekidno iznad 2500 o / min, piše Revija HAK. Važno upozorenje izdalo je Britansko udruženje neovlašćenih usluga (IGM) koje navodi da se vlasnicima dizel vozila savetuje da izbegavaju putovanje kraće od dvadeset kilometara kako bi izbegli zagušenje filtera čađi.

U ovim kratkim intervalima neće se aktivirati sagorevanje čestica čađi. Ako dođe do zagušenja, lampica na instrument tabli automobila će se upaliti. U ovom slučaju, odmah pozovite servis, tj. ne palite automobil. Usluga će verovatno obnoviti filter (do 1.200 kuna), a ako to nije moguće, troškovi zamene mogu da budu veći od 20.000 kuna, zavisi od usluge.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.