OVO MESTO U AUTOMOBILU JE LEGLO VIRUSA: Sigurno zaboravite da ga dezinfkujete!
Foto: Profimedia

oprez

OVO MESTO U AUTOMOBILU JE LEGLO VIRUSA: Sigurno zaboravite da ga dezinfkujete!

Pogledamo li čitav automobil, najviše alergena, čestica i organizma opasnih po zdravlje naći ćemo upravo u klimatizacijskom sastavu

Objavljeno:

Tokom hladnijih meseci klima u automobilima retko se koristi.

Zato se pre pravih vrućina savetuje detaljan servis kako bi ispravno radila kad će to biti zaista potrebno. Osim servisiranja, klimu je potrebno i dezinfikovati.

Pogledamo li čitav automobil, najviše alergena, čestica i organizma opasnih po zdravlje naći ćemo upravo u klimatizacijskom sastavu. Koliko virusi mogu biti opasni, posjednjih je meseci postalo jasno svima, a osim njih, u klimatizacijskom sistemu auta skupljaju se i bakterije, grinje, a sve to može narušiti zdravlje.

Redovni servis klima-uređaja nužan je da bi on ispravno funkcionisao i potrajao. Ne vodite li brigu o klima-uređaju, on će već za nekoliko godina izgubiti na efikasnosti hlađenja, a može doći i do potpunog kvara, što može biti jako skupo. S druge strane, redoviti servisi klime prilično su jeftini Na servisu se sistem u potpunosti kontroliše, vakuumira, proverava stanje gasa u njemu, radi njihova nadopuna te se menja ulje u kompresoru klime. Dezinfekcija u pravilu nije deo servisa, no s obzirom na iskustva s korona krizom trenutačno je i traženija od samog servisa. Posebnim preparatima i gasovma sistem se detaljno dezinfikuje te se tako sprečava širenje nakupljenih štetnih organizama i čestica u njemu.

Osim što možete dezinfikovati klima-uređaj, u poslednje vreme se sve češće nudi i dezinfekcija čitavog automobila ozonom. Ova efikasna metoda uništiće viruse, bakterije i u čitavom automobilu i u samom klima-uređaju. Ozon prodire u strukturu materijala i uništava mikroorganizme u kompletnoj kabini automobila.

Osim autoservisa, servisiranje klime, dezinfekciju klime i dezinfekciju unutrašnjosti ozonom nude i razne autoperionice te vulkanizeri, a najjeftinije ćete proći ako potražite posebne ponude na internetu, gde se redovno nude popusti oko 50 posto.

Za klima-uređaj možete brinuti i sami. Tokom zime trebali biste ga redovno uključivati, a tokom vrućih meseci i sami možete smanjiti nakupljanje vlage. Naime, ugasite klima-uređaj nekoliko minuta pre završetka vožnje i uključite ventilaciju. Tako ćete osušiti sastav klime i ukloniti vlagu koja je osnova za nakupljanje opasnih stvari.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.