REKLAMA ZA GOLF ZAPREPASTILA SVET: Niko ne može da veruje da su zaista ovo snimili! (VIDEO)
Reklama je izazvala kritike, Foto: Instagram

SKANDAL GODINE

REKLAMA ZA GOLF ZAPREPASTILA SVET: Niko ne može da veruje da su zaista ovo snimili! (VIDEO)

- Video je pogrešan i neukusan. Stidimo se zbog toga i ne možemo da objasnimo kako je do toga došlo", saopštili su iz koncerna Folksvagena, prenose mediji

Objavljeno:

Nemački auto koncern Folksvagen se izvinio zbog jedne reklame koja je izazvala brojne negativne reakcije zbog, kako su mnogi ocenili, rasističkog sadržaja, prenose u četvrtak nemački mediji.

"Video je pogrešan i neukusan. Stidimo se zbog toga i ne možemo da objasnimo kako je do toga došlo", saopštili su iz koncerna Folksvagena, prenose mediji.

Videospot, koji je napravljen specijalno za distribuciju preko Instagrama, prikazuje animaciju u stop-motion tehnici, s likom crnog čoveka kojeg kroz spot vodi velika bela ruka i na kraju ga ubaci u kuću ispred koje je parkiran Folksvagenov model Golf.

Animirana slova koja se pretapanjem pojavljuju pred kraj spota u jednom trenutku jasno ispisuju uvredljivi rasistički pojam "Neger" (Crnčuga).

PR inicijative "Crni građani Nemačke", Tahir Dela izjavio je kako spot ima "totalno rasistički" sadržaj.

Premijer savezne pokrajine Donja Saska Štefan Veil, koji zbog državnog suvlasništva sedi u upravnom odboru Folksvagena, spot je nazvao "nedvosmisleno rasističkim i uvredljivim" te najavio raspravu na čelu koncerna na tu temu.

Komentari po društvenim mrežama Folksvagenu predbacuju licemerje jer je u prvoj reakciji na kritike da se radi o rasističkom sadržaju koji asocira i na kolonijalnu istoriju Afrike.

"Verovatno možete da pretpostavite da smo šokirani i iznenađeni činjenicom da je naš Instagram Stori do te mere shvaćen pogrešno", saopštio je koncern početkom sedmice, kada su se pojavile prve kritike po društvenim mrežama.

Folksvagen je u izvinjenju takođe naveo da se "ako ni zbog čega drugog, a ono zbog istorije koncerna" u Wolfsburgu oprezno odnose prema ovakvim temama.

Folksvagen je nastao kao projekat nacističkog režima s ideološkom pozadinom, namenjen potrebama građana Nemačke automobilima. VW je bio aktivan i u proizvodnji ratnih vozila.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.