10 STVARI KOJE ZBUNJUJU VOZAČE: Većina priznaje da nisu ni ČULI ZA NEKE STVARI NA AUTU
Foto: Printscreen/Facebook/@NENAD NOVAKOVIC

zanimljivo

10 STVARI KOJE ZBUNJUJU VOZAČE: Većina priznaje da nisu ni ČULI ZA NEKE STVARI NA AUTU

Skoro trećina vozača se ne oseća prijatno kada koristi sve moderne sisteme koje njihov automobil ima

Objavljeno:

Novi automobili su sve veći, moćniji i kabastiji, ali i sve pametniji, a većina vozača nije stigla da savlada većinu onoga što je u ovom trenutku uobičajeno.

Čak 40 odsto vozača smatra da ne koriste svoje automobile na najbolji način jer su zbunjeni tehnologijom poput tempomata, kao i automatskog parkiranja i kočenja, pokazalo je istraživanje o poznavanju i korišćenju tehnologije u vozilima. Više od polovine vozača (55%) priznaje da nisu ni znali da njihov automobil ima određene funkcije, kao što su pomoć zadržavanja u saobraćajnoj traci (18%) ili upozorenje na mrtvi ugao (19%) i trebalo im je najmanje šest meseci da otkriju ove karakteristike, piše Revijahak.

Tesla, Automobili, Automobil
foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Više od dve trećine (68%) od 500 ispitanih vlasnika koji poseduju automobil mlađi od dve godine priznaje da se ima problem da u potpunosti razume sve što njihov automobil može da uradi, od sportskog režima i elektronske ručne kočnice do Bluetooth povezivanja ili bežičnog povezivanja s pametnim telefonom.

Skoro tri četvrtine (73%) ispitanih sebe opisuje kao tehnički potkovane, a 31 odsto kaže da se ne oseća udobno i bezbedno kada koristi neke od modernih sistema u sopstvenim vozilima. U istraživanju koje je u Velikoj Britaniji naručio Hyundai navodi se 10 tehnologija/sistema u automobilu koji najviše zbunjuju vozače: 1. Tempomat 2. Pomoć pri parkiranju 3. Povezivanje različitih Bluetooth uređaja 4. Sportski način rada 5. Pomoć zadržavanja u saobraćajnoj traci 6. Pomoć pri kočenju 7. Pozicija prekidača svetala za maglu 8. Bežično povezivanje/punjenje pametnog telefona 9. Elektronska ručna kočnica 10. Satelitska navigacija

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.