VOZAČI ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U VEĆEM RIZIKU OD UDESA: Evo i zbog ČEGA, pomno obratite PAŽNJU!
Tesla, Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

OPREZNO

VOZAČI ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U VEĆEM RIZIKU OD UDESA: Evo i zbog ČEGA, pomno obratite PAŽNJU!

Iako su mnogi kupci električnih automobila zadovoljni i ne žele se vraćati benzincima i dizelašima, rizik od nesreća znatno je veći – čak za 50%.

Objavljeno:

Osiguravajuće kuće po pravilu nisu humanitarne organizacije, a tako je sa svim sličnim društvima. Dolazak električnih automobila na puteve očigledno utiče i na njihov posao.

Osiguravajuća kuća AXA jedno je od onih društava koja ukazuju na višu stopu nesreća sa električnim automobilima. Istraživanje njihovog švajcarskog odeljenja pokazalo je da je 50% nesreća u kojima učestvuju vozači električnih vozila izazvano neprimerenim ponašanjem u vožnji.

Osim toga, ističe se i da veća masa električnih vozila uzrokuje veću štetu prilikom udesa.

Osiguravajuće društvo ispitalo je više od 1.200 vozača električnih automobila i uporedilo rezultate sa svojim podacima o nesrećama. Iako su mnogi kupci električnih vozila zadovoljni i ne žele se vraćati benzincima i dizelašima, rizik od nesreće je u proseku je znatno veći – čak za 50%.

Objašnjenje se može pronaći u različitoj prirodi ubrzanja električnih vozila. Naime, maksimalni obrtni moment postiže se već od prvih obrtaja motora i početnog pritiska papučice "gasa".

Fenomen se naziva "overtapping". To eksplozivno ubrzanje očigledno je previše za mnoge vozače.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

"Naše analize pokazuju da se glavni rizici ne pojavljuju prilikom kočenja, već tokom ubrzanja", kažu u osiguravajućoj kući AXA.

Efekat toga se pogoršava sa jačim električnim vozilima. Ne definišući šta je tačno snažno električno vozilo, AXA tvrdi da električni automobili uzrokuju za 30% veću štetu u nesreći nego benzinci i dizelaši.

To se pripisuje njihovoj dodatnoj masi i vozačima koji se suočavaju sa još većim poteškoćama pri kontroli ubrzanja.

Problemi sa papučicom gasa i ubrzanjem uzrokuju i daleko više nesreća na parkinzima – čak 56 odsto više je nesreća sa električnim vozilima nego sa benzincima i dizelašima.

Kao što i sami možete pretpostaviti, ideja je, verovatno, podići cenu osiguranja električnih automobila.

(Espreso/REVIJAHAK.HR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.