PRODAT NAJSKUPLJI AUTOMOBIL NA SVETU: Cena je ASTRONOMSKA, apsolutni REKORD! (VIDEO)
Mercedes, Foto: Printscreen/Youtube/DPCcars

NEVEROVATNO

PRODAT NAJSKUPLJI AUTOMOBIL NA SVETU: Cena je ASTRONOMSKA, apsolutni REKORD! (VIDEO)

Aukcijska kuća RM Sothebi's objavila je da će se prodajom privatnom kupcu finansirati globalni program stipendiranja za obrazovanje i istraživanje klimatskih promjena

Objavljeno:

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe iz 1955. godine prodat je prošle nedelje za rekordnih 135 miliona evra. Auto je bio deo Mercedesove kolekcije. Aukcijska kuća RM Sothebi's objavila je da će se prodajom privatnom kupcu finansirati globalni program stipendiranja za obrazovanje i istraživanje klimatskih promjena. Kupac, koji nije imenovan, navodno je više od godinu dana lobirao kod Mercedesa da kupi automobil. Markus Brajčverd, šef Mercedes-Benz Heritage-a, rekao je da će Benz iz 1955. s vremena na vreme biti izložen javnosti.

Silver Arrov Coupe je automobilska legenda. To je jedna od devet drumskih verzija 300 SLR kupea ili trkačkog automobila V196 koji je osvojio dve svetske titule u rukama Huana Manuela Fanđa. Kupei su bili sposobni za brzinu od 290 km/h, što ih čini jednim od najbržih automobila dozvoljenih za drumski saobraćaj. V196 je pobedio u mnogim trkama, uključujući Targa Florio u rukama Stirlinga Mosa, ali je takođe bio uključen u jednu od najvećih tragedija u motosportu. U 24 sata Le Mana 1955. godine, V196 Pjera Levega sleteo je sa piste, zapalio se i ubio čak 84 osobe.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/DPCcars

Automobil koji je prodat ovog meseca jedan je od dva kupea za koja se zna da postoje, a zbog unutrašnjosti je dobio nadimak Crveni. Drugi primerak, Plavi, takođe je u vlasništvu Mercedesa. Red se uglavnom čuvao u magacinu i prešao je svega 6045 kilometara.

(Espreso/Revijahak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.