OČEKUJE NAS VELIKA NESTAŠICA NAREDNIH GODINA: Tiče se električnih automobila!
Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

nova kriza

OČEKUJE NAS VELIKA NESTAŠICA NAREDNIH GODINA: Tiče se električnih automobila!

Ako ne bude manjka baterija, onda će postojati značajna zavisnost zapadnog sveta o Aziji

Objavljeno:

S električnom mobilnošću svet preko noći neće postati lepše mesto, odnosno i ona će podstaknuti nove krize i promenu strateških karata. Direktor automobilskog koncerna Stellantis Carlos Tavares, na primer, očekuje nestašicu baterija i sirovina zbog prelaska na elektromobilnost.

Problemi s snabdevanjem baterijama pogodiće automobilsku industriju 2025. ili 2026. godine, navodi Revija HAK.

"Ako ne bude manjka baterija, onda će postojati značajna zavisnost zapadnog sveta o Aziji. To je nešto što možemo lako predvideti", rekao je Tavares na konferenciji Financial Timesa.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube

Proizvođači automobila su se dugo oslanjali na spoljašnje dobavljače baterija, uglavnom iz Kine ili Južne Koreje. Ali sada kreću s podizanjem proizvodnih pogona za baterije. Međutim, za povećanje kapaciteta proizvodnje biće potrebno nekoliko godina. Evropski automobilski divovi ostaće zavisni o dobavljačima kao što su LG Chem, Samsung (Južna Koreja), Panasonic (Japan) i CATL (Kina).

Šef Stellantisa takođe predviđa nestašicu sirovina što bi moglo dovesti do strukturalnih izazova. U poređenju sa SUS motorima, električni automobili su pravi teškaši i u proseku su teži 500 kilograma. Rudarenje sirovina poput koblata nosi nove geopolitičke rizike.

"Šta je sledeće? Gde je čista energija? Gde je infrastruktura za punjenje? Gde su sirovine? Koji su geopolitički rizici u nabavci tih roba? Ko ima u vidu širu sliku ove promene", rekao je šef Stellantisa na konferenciji Financial Timesa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.