KOLIKO METARA VOZIMO ŽMUREĆI KAD KINEMO? Vama deluje da SEKUND ne znači mnogo, ali dužina koju pređete je OGROMNA!
Vožnja, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

KOLIKO METARA VOZIMO ŽMUREĆI KAD KINEMO? Vama deluje da SEKUND ne znači mnogo, ali dužina koju pređete je OGROMNA!

Koliko metara pređemo žmureći u vožnji jer smo kinuli samo jednom i šta može biti od pomoći svim vozačima koji pate od alergija?

Objavljeno:

Alergije kreću, polen drveća napada od još marta i aprila, polen trava od maja do jula, nekad i do kraja avgusta, a polen korova od kraja jula do oktobra. Kada kijamo oči automatski zatvaramo, što može biti opasno u toku vožnje jer, iako to traje svega nekoliko sekundi, za to vreme, zavisno od brzine kretanja, pređemo puno metara. Koliko metara pređemo žmureći u vožnji jer smo kinuli samo jednom i šta može biti od pomoći svim vozačima koji pate od alergija?

Prema istraživanjima Američke akademije za alergije, čak trećina saobraćajnih nezgoda povezana je sa alergijskim reakcijama. Naime, kijanje je proces koji može da se odvija brzinom od 160 km na sat. U trenutku kada kinete, oči se automatski zatvaraju.

Pomislićete – pa dobro, to je samo na sekund. Međutim, kada se to preračuna u pređene metre dolazimo do podatka da vozeći brzinom od 50 km/h u trenutku kijanja i zatvaranja očiju na „samo“ sekund, vi u stvari pređete čitavih 14 metara zatvorenih očiju, što je dužina, recimo, 4 gradska automobila.

Vozači koji pate od alergija na polen treba da bar dve do četiri nedelje pre sezone započnu sa korišćenjem prepisanih lekova (antihistaminici i nazalni kortikosteroidi). Ako je alergija uzela maha, a vi ste krenuli na put, nešto što može pomoći (ali minimalno) jeste da sve prozore držite zatvorene i, ako je moguće, uključite klimu na kruženje vazduha kako polen ne bi ušao u kabinu. Ukoliko imate izraženu alergiju sa kijanjem u seriji, tada je najbolje da ne upravljate vozilom. Kod prekomernog kijanja, najbolje je zaustaviti vozilo.

Šta može biti od pomoći

Čista klima i filter eliminišu i do 80 odsto problema

Klima-uređaj i filter kabine moraju biti u besprekornom stanju. Ako vozite samo po gradu, filter kabine menjajte već posle 7-8 hiljada pređenih km. Ako prelazite male kilometraže, filter kabine morate menjati jednom godišnje. Ako se klima uređaj redovno održava, a filter redovno menja više od 80 odsto bakterija, gljivica i štetnih čestica iz vazduha koje izazivaju alergije, mogu biti uništene.

1 / 6 Foto: Profimedia

Zatvarajte sve prozore

Svi prizori, kao i krovni ukoliko ga imate, moraju biti zatvoreni ako patite od alergija. Jedino tako ćete sprečiti da veći deo polena dospe u kabinu vozila.

Zaustavite se

U trenutku kada osetite da će krenuti napad kijanja, obavezno se zaustavite na prvom bezbednom mestu i sačekajte da napad prođe.

Kod lekara

Ne uzimajte lekove na svoju ruku, već se posavetujte sa lekarom koji lekovi su za vaš tip alergije najpodobniji. Alergiju ne možete izlečiti, ali možete ublažiti posledice.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.