"OVO ĆE POTPUNO UNIŠTITI TRŽIŠTE LUKSUZNIH AUTOMOBILA": U sve nove automobile u EU stiže uređaj za OVO?
Ilustracija, Foto: Profimedia

nova pravila

"OVO ĆE POTPUNO UNIŠTITI TRŽIŠTE LUKSUZNIH AUTOMOBILA": U sve nove automobile u EU stiže uređaj za OVO?

Ministarstvo za saobraćaj (DfT) navodi da nisu donete odluke o tome koje bezbednosne propise će slediti UK

Objavljeno:

Prema izveštaju, svi novi automobili bi trebalo da budu opremljeni limiterima brzine, kako bi bili u skladu s novim propisima Evropske unije. Ministri će uskoro najaviti brojne nove mere bezbednosti vozila, od kojih će neki smanjivati snagu motora ako vozači pređu određenu brzinu, izveštava Daily Telegraph, prenosi Jutarnji.hr.

Tehnologija, nazvana "inteligentna pomoć pri brzini", zavisi o GPS praćenju i kamerama na vozilu, a ranije je opisana kao "veliki korak napred" što se tiče bezbednosti na saobraćajnicama, piše Jutarnji.hr.

Poslanik britanskog parlamenta Craig Mackinlay, koji je predsednik parlamentarne grupe Fiar Fuel UK Motorists and Hauliers, rekao je da predlozi zvuče "veoma nekonzervativno".

1 / 4 Foto: Profimedia

“Ovo će potpuno uništiti tržište luksuznih automobila, a mislim da toliko aspekata kampanje protiv vozača sada dolazi do izražaja", rekao je. "Ovo je samo još jedan Big Brother u kokpitu. Videćemo više ovoga ako krenemo u smeru određivanja cena puteva. Mislim da ljudi nisu razmišljali o aspektima slobode svega ovoga. Samo zvuči veoma nekonzervativno".

Neki proizvođači poput Forda i Citroena su već počeli da koriste tehnologiju ograničavanja brzine u svojim vozilima. Edmund King, predsednik AA-a, rekao je da bi ograničenja brzine na putevima trebalo da budu veoma tačna na digitalnom sistemu da bi se obezbedilo da nema problema.

Ford, Kamionet, Automobil
foto: Printscreen/Youtube/ Carscoops

"Ograničenja brzine moraju da budu potpuno tačna jer automobil reaguje na ograničenje brzine. Ako imate pogrešno ograničenje brzine u digitalnom sistemu, to bi vas moglo usporiti na pogrešnu brzinu ili vam omogućiti da ubrzate do pogrešne brzine".

Ministarstvo za saobraćaj (DfT) navodi da nisu donete odluke o tome koje bezbednosne propise će slediti UK. Portparol je dodao: “Odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a nam pruža platformu za kapitalizovanje naših regulatornih sloboda.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.