ROJTERS ALARMIRA: Kineski div prikuplja podatke o genima MILIONA žena
Foto: Profimedia

IĆI GLOBALNO

ROJTERS ALARMIRA: Kineski div prikuplja podatke o genima MILIONA žena

Firma BGI postaje globalni div u prodaji prenatalnih testova

Objavljeno: 11:20h

Kineska genetska kompanija koja prodaje prenatalne testove širom sveta, razvila ih je u saradnji s vojskom zemlje i koristi ih za prikupljanje genetskih podataka od milion žena za opsežna istraživanja karakteristika populacije, saznao je Rojters.

Američki savetnici vlade upozorili su u martu da bi ogromna banka genetskih podataka koju firma BGI Group prikuplja i analizira umetnom inteligencijom mogla Kini dati put do ekonomske i vojne prednosti. Dok nauka utvrđuje nove veze između gena i ljudskih osobina, pristup najvećem i najrazličitijem skupu ljudskih gena strateški je cilj. Tehnologija bi mogla podstaći Kinu da dominira globalnim farmaceutskim proizvodima, a takođe bi potencijalno mogla dovesti do genetski poboljšanih vojnika ili konstruisanih patogena koji ciljaju američko stanovništvo ili opskrbu hranom, rekli su savetnici.

Rojters je otkrio da je BGI-jev prenatalni test, jedan od najpopularnijih na svetu, izvor genetičkih podataka za tvrtku koja je sarađivala s kineskom vojskom na poboljšanju "kvalitete stanovništva" i na genetskim istraživanjima u borbi protiv gubitka sluha i nadmorske visine bolest vojnika.

BGI kaže da pohranjuje i ponovo analizira preostale uzorke krvi i genetske podatke iz prenatalnih testova, prodanih u najmanje 52 zemlje kako bi se otkrile abnormalnosti poput Downovog sindroma u fetusu. Testovi - s markom NIFTY za "Neinvazivni fetalni trizomY" - takođe obuhvataju genetske podatke o majci, kao i lične podatke poput njene zemlje, visine i težine, ali ne i njeno ime, pokazuje BGI računarski kod koji je pregledao Rojters.

Do sada je više od 8 miliona žena globalno uzelo BGI-jeve prenatalne testove. BGI nije rekao koliko je žena polagalo test u inostranstvu i rekao je da pohranjuje samo podatke o lokaciji žena u kontinentalnoj Kini.

- U niti jednoj fazi celog procesa testiranja ili istraživanja BGI nema pristup bilo kakvim ličnim podacima koji mogu dovesti do identifikacije niti mogućnosti usklađivanja tih podataka s ličnim evidencijama. Potpisani pristanak dobija se unapred, a njegovi protokoli o privatnosti podataka zadovoljavaju stroge međunarodne standarde- naveli su iz kompanije.

BGI je ključni igrač u utrci genomike između Kine i Sjedinjenih Država. U svom najnovijem godišnjem izveštaju, rekao je da "naporno radi na promicanju kineske tehnologije, kineskog iskustva i kineskih standarda kako bi postali globalni".

Njegova se ispitivanja prodaju u najmanje 13 zemalja Evropske unije, uključujući Nemačku, Špansku i Dansku, kao i u Britaniji, Kanadi, Australiji, Tajlandu, Indiji i Pakistanu. Ne prodaju se u Sjedinjenim Državama.

- Kad možete kombinovati velike količine genomskih podataka - uključujući majke i njihovu nerođenu decu - s njihovim medicinskim podacima i istorijom, to je zaista moćno- rekla je Ana Puglisi, viša saradnica u Georgetownovom Centru za sigurnost i nove tehnologije.

Rojters je takođe intervjuisao veliki broj stručnjaka za genetsko pravo, uključujući istraživače koji su sarađivali s kompanijom, kao i četiri žene u Poljskoj, Španiji i Tajlandu, koje su pristupile testovima.

Žene koje su potpisale obrasce za pristanak navodeći da će njihovi genetski podaci biti pohranjeni i upotrijebljeni za istraživanje, izjavile su da nisu svesne da bi njihovi genetski podaci mogli završiti u Kini.

- Želim znati što se događa s tako osetljivim podacima o meni, poput mog genoma i deteta- rekla je jedna žena- Ovo bi moglo biti vrlo važno pri odabiru testa. Za mene bi to bilo.

Američki Nacionalni protivobaveštajni i sigurnosni centar (NCSC) rekao je Rojtersu kao odgovor na ovo izvešće da ima "ozbiljnu zabrinutost" zbog toga kako kineska vlada i kompanije genetske podatke "prikupljaju, prenose, pohranjuju i koriste".

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso, Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.