KRAĐA: Novak Đoković ostao BEZ REKORDA, samo mu još ovo preostaje!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

dokle više?

KRAĐA: Novak Đoković ostao BEZ REKORDA, samo mu još ovo preostaje!

Najbolji teniser sveta je planirao nova dostignuća u 2022, ali su ga u tome sprečili

Objavljeno: 14:00h

Ova sezona je trebalo da bude jedna od najuspešnijih za Novaka Đokovića, ali je politika sve pokvarila.

Srpski as je ostao bez najznačajnijeg rekorda u istoriji tenisa kada su mu australijske vlasti onemogućile da brani titulu na Australijan Openu.

Rafael Nadal je pravo niotkuda osvojio 21. Grend slem i priča se okrenula u potpuno drugom smeru. Umesto da u svetlu briljantne 2021. govorimo o Novakovim uspesima, raznorazni kritičari, političari, stručnjaci se javljaju da mu ospore postignuto, bez da mu dozvole da se na teniskom terenu izbori za titulu najboljeg tenisera ikada koju nesumnjivo zaslužuje.

Đoković će se u ponedeljak vratiti profesionalnom tenisu, ali pitanje je u kom pravcu će se dalje kretati njegova karijera...

Pored želje da igra tenis, tu je i želja za slobodom razmišljanja i delovanja, što je jasno stavio do znanja čitavom svetu.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Nastupi na Rolan Garosu, Vimbldonu, US Openu su pod znakom pitanja, a samim tim bi mu bili oduzeti rekordi koji bi, vrlo verovatno pali u ovoj godini.

Da je Novak osvojio Australijan Open, u šta nijednog trenutka ne sumnjamo, postao bi besmrtan u Melburnu kao jedini teniser koji je na prvom Grend slemu u sezoni slavio 10 puta.

Đoković je započeo 360. nedelju na čelu ATP liste i time se još jednom istakao kao apsolutni rekorder u muškoj konkurenciji, a svi se sećamo davnog marta 2021. kada je svrgnuo velikog rivala Rodžera Federera.

Preostalo mu je još 17 nedelja, kako bi prestigao Štefi Graf na večnoj teniskoj listi i tako bio usamljen na vrhu. Međutim, već 21. Februara može ostati bez čela teniskog karavana, a pitanje je kada će se vratiti. Sve zavisi od Danila Medvedeva i njegovog nastupa na turniru u Akapulku.

Ipak, i dok je van terena je uspeo da obori još jedan rekord.

Đoković je prvi teniser u istoriji koji je u dva navrata imao više od 85 nedelja vezanih na prvom mestu.

Novak Đoković
foto: Profimeida

Po drugi put u karijeri je godinu završio bez da je čelnu poziciju tokom iste, prepustio nekom drugom, to mu je prvi put uspelo 2015. godine.

Po tome je preskočio Lejtona Hjuita i izjednačio se da Ivanom Lendlom i Pitom Samprasom.

Ostalo mu je da pokuša da ove godine stigne dvojicu igrača koji su po tome ispred njega, u pitanju su Džimi Konors i Rodžer Federer, ali videćemo da li će mu to biti omogućeno.

Pored 21. Grend slem titule, Nadal je uspe da "ukrade" Novaku još jedan rekord. Nadal je sada jedini teniser uz Srbina koji je svaki Grend slem osvojio dva ili više puta.

Teniska javnost ne prestaje da bruji o velikom rivalstvu Španca i Srbina, a ako je suditi po njihovom mišljenju, Novak će završiti ovaj "teniski rat" sa više titula od Nadala.

Naravno, prvo treba da dostigne brojku 21, a onda ostaje da čekamo da padnu i ženski rekordi. Štefi Graf je tokom karijere osvojila 22 grend slema, Serena Vilijams 23, a apsolutna rekorderka Margaret Kort čak 24.

Takođe, Novak juri Nadala po broju pobeda tokom karijere. Nadal ima ukupno 1038 pobeda, dok je Srbin trenutno na 989.

Španac je višestruko profitirao pobedom na Australijan Openu, ovo su njegovi najnoviji rekordi:

Rafael Nadal
foto: EPA/Joel Carrett

- Nadal je rekorder po broju Grend slem titula 21

- Po dva puta osvojio sva četiri Grend slema, što je pošlo za rukom i Đokoviću

- Po dva puta osvojio sve velike turnire, a da pritom ima zlatnu medalju sa Olimpijskih igara.

- Čak 15 sezona je osvojio po jednu Grend slem titulu, dok je Đoković to uspeo tokom 11

- Najduže vreme između prve i poslednje titule na jednom Grend slemu, slavio na Otvorenom prvenstvu Australije 2005, pa 2022.

- Treći igrač posle Kena Rouzvola i Federera koji je osvojio veliki turnir nakon proslave 35. rođendana.

- Rafael Nadal je osvojio svoju 90. ATP titulu u karijeri, postavši tek četvrti igrač sa više od 90 takvih titula u Open eri posle Džimija Konorsa (109), Federera (103) i Ivana Lendla (94).

- Peti najuspešniji igrač na Australijan openu sa 2 titule, iza Matsa Vilandera, Andrea Agasija, Federera i neprikosnovenog Đokovića.

Rekordi Novaka Đokovića koji neće biti oboreni

Novak Đoković, Rolan Garos, Tenis
foto: Profimedia

- Vlasnik sve četiri Grend slem titule istovremeno

- Petnaest uzastopnih finala na Grend slemovima

Od početka svoje nezaustavljive forme 2015. godine, Novak Đoković je uspeo da uđe u 15 finala i čak je pobedio u 11. Od 16 turnira održanih od 2015. do Rolan Garosa 2016, izborio je ulazak u 15 finala od ukupno 16 održanih turnira.

- Najveći ikad ATP poeni

Postigao je rekord od 16.950 ATP poena nakon istorijske pobede na Otvorenom prvenstvu Francuske. Njegov broj poena je bio veći od broja 2 i broja 3 zajedno

- "Zlatni masters" rekord

U tenisu postoji ukupno 9 Masters titula u jednoj sezoni, a Novak Đoković je jedina osoba u istoriji kojoj je poštlo za rukom da osvoji sve, dok Nadal i Federer imaju po 7

- Neporaženi niz od 30 pobeda na Grend slemovima

- Sedam puta završio godinu kao najbolji teniser sveta

Teniski kralj se uskoro vraća na teren, a čitav svet će biti na nogama u ponedeljak kada Srbin bude spreman da odigra svoj prvi zvanični meč u ovoj godini, a rekordi, oni svakako čekaju na njega...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.