ĐOKOVIĆU PRVI SET, SERVIRA HOK!
Novak Đoković, Foto: Profimedia

nepravda!

ĐOKOVIĆU PRVI SET, SERVIRA HOK!

Jedan od Đokovićevih pravnih zastupnika Nik Vud rekao je sudu da su izuzeće odobrila dva odvojena lekarska odbora i da je zvaničnicima predočio sve neophodne medicinske dokaze

Objavljeno:

Najbolji teniser sveta Novak Đoković dobio je pravnu bitku pred federalnim sudom u Australiji, ali je to - teniskim rečnikom rečeno - tek prvi set, jer postoji mogućnost da ministar za imigraciju Aleks Hok iskoristi lična ovlašćenja i ponovo ukine vizu, što bi značilo deportaciju i trogodišnju zabranu ulaska u Australiju.

Na tu mogućnost pred sudom je ukazao državni tužilac Kristofer Tran, navodeći da će ministar Hok, u čijem resoru su imigracija, državljanstva, migrantske usluge i multikulturalna pitanja, sada razmotriti hoće li iskoristiti lična ovlašćenja za ukidanje Đokovićeve vize, mada je prvobitna odluka o poništebnju vize nije stigla iz njegovog kabineta.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Jedan od Đokovićevih pravnih zastupnika Nik Vud rekao je sudu da su izuzeće odobrila dva odvojena lekarska odbora i da je zvaničnicima predočio sve neophodne medicinske dokaze.

„Uradio je apsolutno sve. Odgovorio je na sve zahteve Teniske federacije Australije", rekao je Vud.

Đokovićevim advokatima dao je za pravo i sudija Entoni Keli ocenom da je vladina odluka "nerazumna" i pitanjem šta je Đoković mogao da uradi više od toga što je učinio dostavljajući traženu dokumentaciju koja je prošla dva nezavisna lekraska odbora.

Posle poništavanja odluke postoji mogućnost da se vlada žali, ali za sad nije poznato da li će žalba i usleiti jer bi to otvorilo neizvesno dug proces apelacije.

Državni tužilac je, međutim ukazao da će ministar za imigraciju Aleks Hok razmotriti mogućnost da iskoristi lična ovlašćenja koja mu daje zakon o migracijama.

Aleks Hok
foto: Printscreen/YouTube/ABC News

Prema Članu 133C (3) tog zakona, Hok na raspolaganju ima tri razloga na koje se može pozvati ako se odluči za poništavanje vize.

Jedan od njih je da postoji osnov za ukidanje vize, što bi u ovom slučaju moglo da bude navodna pretnja po javno zdravlje.

Drugi je da nosilac vize "ne uverava ministra da pomenuti osnov ne postoji".

Treći razlog je da za ukidanje vize "postoji javni interes", što je i najmanje moguća varijanta s obzirom da je "slučaj Đoković" u međuvremenu izašao iz teniskih okvira i postao jedna od udarnih tema i u Australiji i u svetu.

Ukoliko se, pak, dogodi da ministar Hok ponovo oduzme vizu Đokoviću, srpski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine, na šta bi imao pravo žalbe.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Ta opcija bi, međutim, definitivno umanjila sve šanse da Đoković ove godine u Rod Lejver areni pokuša da obori rekord i osvoji 21, grend slem titulu.

Australian open počinje 17. januara.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media