(UŽIVO) ĐOKOVIĆI ODRŽALI KONFERENCIJU: Novak uzeo reket, sprema se za 21. GREND SLEM!
Novak Đoković, Foto: Profimedia, Printscreen

MEČ KARIJERE

(UŽIVO) ĐOKOVIĆI ODRŽALI KONFERENCIJU: Novak uzeo reket, sprema se za 21. GREND SLEM!

Mnogo puta smo ostajali budni kada je Novak Đoković u pitanju. Sada se ne bori na terenu, za novi trofej, nego za ostanak u Australiji

Objavljeno:

Saslušanje po žalbi Novaka Đokovića na ukidanje vize za ulazak u Australiju počelo je u ponoć po srednjeevrokopskom vremenu.

Sudija Entoni Keli je saslušao advokate srpskog tenisera pa produžio Novakov boravak do 10 časvoa po srednjoevropksom vremenu, uz konstataciju: "Šta je još Đoković trebalo da uradi?"

Najbolji srpski teniser "dobio" je slučaj protiv Vlade Australije, presudio je sudija Entoni Keli koji je naredio njegovo momentalno puštanje i vraćanje ličnih predmeta i pasoša posle procesa koji je potrajao nekih sedam sati.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Poništena je odluka granične policije da mu odbije vizu, ali borba nije gotova jer ministar Aleks Houk ima pravo da ga opet privede.

Nakon što je čitavo suđenje kasnilo nekih pola časa, usledilo je izlaganje Novakovih advokata, koji su obrazlagali Đokovićevo stanovište gotovo dva i po sata. Usledila je manja pauza, da bi posle nje, zastupnik Vlade Australije pričao pred Kelijem svega 30-ak minuta.

14.39 - na konferenciji su Đokovići potvrdili kroz kakvu "golgotu" je Novak prošao u Melburnu, ali i da je sada definitvino na slobodi, da se vratio treningu i izrazili su zahvalnost u pravosudni sistem koji je doneo pravednu odluku.

14.31 - Novak se javio u trening opremi, i to sa Rod Lejver arene.

13.55 - uskoro će početi konferencija porodice Đoković u restoranu "Novak".

12.20 - Novak će se putem video linka pridružiti konferenciji koju će njegova porodica održati u 14.00 časova.

12.07 - Ministar imigracija u vladi Australije Aleks Houk potvrdio je da opet razmatra ukidanje vize!

Aleks Houk
foto: Printscreen/YouTube/Alex Hawke MP

Naime, rok od četiri sata za donešenje odluke važi samo ako imigracione vlasti opet intervjuišu Đokovića. Pošto se to nije desilo, Houk može i kasnije da odluči da zadrži Novaka.

Novak Đoković
foto: Profimedia

11.44 - Konferencija za medije porodice Novaka Djokovića, prvobitno najavljena za 12 sati, pomerena je i održaće se u 14 časova, javlja "Tanjug". Do pomeranja termina došlo je, s obzirom na to da se još uvek ne zna da li će Novak, uprkos tome što je dobio sudski spor u Australiji, ostati u zemlji ili će ministar za migraciji iskoristiti zakonsko pravo i doneti odluku o deportaciji.

11.11 - u masi naroda skoro svi su u bojama Srbije, a posebno se istakao dečak u Zvezdinom dresu koji je na ramenima oca uzvikivao "NOLE!".

1 / 5 Foto: Profimedia

10.54 - automobil u kom je Đoković je napustio zgradu što je izazvalo burnu reakciju okupljenih građana.

Došlo je i do sukoba sa policijom koja je bacila suzavac.

Automobil se usporeno probio kroz masu i otišao u nepoznatom pravcu.

10.32 - Brojni srpski navijači, koji su bili prvo ispred suda Viktorije, sada se masovno skupljaju ispred kancelarije gde se nalazi Novak i odakle će ga vlasti Australije možda deportovati.

1 / 6 Foto: Profimedia

Oni uz harmoniku sviraju i pevaju. Odjekuje Marš na Drinu, kao i poruka "Free Nole".

NA VIDEU ISPOD MOŽETE DA PRATITE SUĐENJE UŽIVO:

10.24 - Karen Svini, sudska novinarka Australijskog asošijeted presa iz Melburna (koja se "proslavila" ironičnim tvitom da će "Đoković uskoro osetiti kako izgleda kada ga cela država mrzi" kada je dobio medicinsko izuzeće) obavestila je australijsku javnost o sledećim činjenicama:

1) Policija koja je ispred zgrade uopšte nije australijska savezna policija, već ona iz države Viktorija, dakle lokalna;

2) Ona je tu zbog činjenice da se narod okuplja ispred zgrade, kako navijači Novaka Đokovića, tako i predstavnici medija, a i zbog magnitude samog događaja;

3) Ako do hapšenja uopšte dođe, to bi trebalo da uradi Granična policija Australije (ABF), a ne klasična Savezna policija (AFP), a ni jedne ni druge - trenutno nema ispred zgrade;

4) Pomenuta novinarka očekuje da se, ako do ukidanja vize dođe, o tome prvo javnost obavesti ministar za imigracije;

5) Kombi koji je stigao je, verovatno, samo doneo Đokovićeve stvari iz hotela / sa aerodroma;

10.10 - nove informacije govore kako je moguće da policija samo obezbeđuju zgradu od medija i znatižejnika, ali ništa još nije potvrđeno.

Beli kombiji su ispred zgrade.

9.45 - prema poslednjim informacijama, policija je ušla u zgradu u kojoj se Novak nalazi sa svojim advokatima.

9.34 - Kako prenosi Oliver Braun, novinar Telegrafa, u ovim momentima policija šalje svoje ljude u sud u Melburnu gde se nalazi Novak Đoković.

Australijska federalna policija je stigla po Đokovića sa namerom da ga uhapse, opet mu ukinu vizu i deportuju nazad u Srbiju.

9.11 - Brat Novaka Đokovića, Đorđe Đoković, otkrio je pojedine detalje na tv gostovanju:

- Besane noći za celu familiju prolazimo kroz jako teške momente, Novak je pokazao koliko je istrajan i koliko veruje u svoje ideale i da je veliki čovek i izborio se ne samo za sebe već za ceo svet. S druge strane imamo sistem u Australiji koji je doneo odluku u korist svim činjenicama i nije postojao razlog za nekom drugom odlukom, a sad dobijamo informacije da očigledno ministar unutrašnjih poslova iznad suda - rekao je Đorđe Đoković za TV Prva. - Definitivno je ovo politika, sve je ovo bila politika. Mi smo angažovani na svim društvenim mrežama i poslednja je informacija da hoće da ga zatvore. Trenutno se konsultujemo sa advokatima i PR službama. Novak je sa svojim advokatima u prostorijama gde je bilo suđenje, a on trenutno razmišlja o svojim opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australijske vlasti i ovo teško podnose.

Novak Đoković
foto: Zorana Jevtić

- Da je došao da traži azil drugačije bi se ophodili prema njemu... Imamo javni transkript iz sudnice, oni su se prema njemu poneli kao prema kriminalcu, a ne kao prema sportisti.

- Problem je što su prema mom mišljenju odnosi Srbije sa Australijom narušeni, ovo nije udar na Novaka već na celu Srbiju. Ima samo ručak i večeru, doručak nema. Ako smo pažljivo pratili izjavu sudije i objašnjenja Novakovih advokata i advokata federalne vlade videli smo da objašnjenja nema, najoštrije je osuđen svaki potez od početka od imigracionih delegata pa sve do kraja. Pokazano je sve što jeste, mi smo se puno oglašavali ovih dana.

8.45 - opet hapse Đokovića, čeka ga deportacija prema nezvaničnim informacijama!

Američki novinar Ben Rotenberg koji uvek kroz svoje tvitove provlači sarkazam, napisao je šta bi sad uradio da je on Đoković.

7.38 - Kako reče sudija Keli, ovaj postupak je završen.

7.33 - Vlada Australije mora da plati pravne i sve ostale troškove oko pola miliona dolara!

7.25 - Pred sam kraj suđenja, nakon što je sudija Keli doneo konačnu odluku, advokat Vlade Australije poručio je da Ministarka unutrašnjih poslova ima pravo da po svojoj diskreciji ponovo pritvori Novaka. Tako da je jasno, da Novakova borba još traje...

7.19 - GOTOVO JE! Sudija Keli je presudio da je Novak Đoković oslobođen, nakon ponovnog pregleda predmeta. Naređeno je da Vlada Australije plati sve troškove, da on bude na slobodi u roku od 30 minuta i da mu se vrate pasoš i lični predmeti.

7.14 - Suđenje je nastavljeno, potvrđeno je da je Novak stigao na sud i da je zajedno sa svojim advokatima. Sudija Keli ponovo sa njima razrađuje predmet i zahteve.

6.33 - Rok za deportaciju Đokovića bio je 16 časova po lokalnom, odnosno 06.00 po našem vremenu, ali ga je sudija Keli prvo pomerio za pola sata. Zbog novog odlaganja, taj rok je pomeren za 10.00 po srednjoevropskom vremenu.

6.00 - Novak je napustio hotrel "Park" a pretpostavlja se da je kombi u kom se nalazi krenuo put Federlanog sudna.

Razrešenje situaije znaćemo sutra pred zoru!

- Sledi pauza, pa će onda Australija predstaviti svoj slučaj.

- Snimak opet ne radi!

- Deluje da je delegat koji je Novaku odbio vizu potpuno raskrinkan na suđenju. Sudiji je kristalno jasno da je on znao za odluku i mnogo pre nego što ju je saopštio!

ZAKLJUČAK PRVOG DELA SUĐENJA: Deluje da sve ide ka pozitivnom ishodu! Po govoru tela i očima sudija je ostavio pozitivan utisak, ističući broje argumente koje idu u korist Novaka Đokovića. U par navrata je prekidao advokate Đokovića, iako je na prvu loptu to izgledalo loše, komentar sudije bi bio sušta suprotost.

Iskustvo Novakovih advokata je očigledno s obzirom da imaju odgovore na sva sudijia pitanja. Rano je još reći, za sada izgleda da se neće Australija tako lako rešiti najboljeg tenisera sveta u pohodu na desetu titulu na Australijan openu!

Duhovit tvit:

Dakle, nikada niste sigurni da možete ući dok ne stignete?

- Sudija definitivno uvažava Đokovićevu žalbu, pokazujući saosećanje sa njegovim argumentom da je davao sve od sebe da graničnim službenicima na aerodromu pruži ono što su želeli. (Ovo je još uvek Đokovićeva strana za predstavljanje; videćemo kako će reagovati na strani vlade.) - reči su Bena Rotenberga.

- Advokat Vud kaže da su dobili dokument u kom piše da su dobili njegov zahtev i piše da je njegov zahtev pregledan i da mu je odobren zahtev da uđe u Australiju bez obaveze za karantinom. Šta je tebalo da razume iz toga osim da je čekirao sve što treba, pita se Vud.

Bilo je pitanje trenutka kada će se Ben Rotenberg oglasiti

- Relativno značajna činjenica je da su ovde profesor i eminentno kvalifikovani lekar izneli i dali podnosicu medicinsko izuzeće - kaže sudija.

Đokovićevi advokati više nego jasni:

- Ne samo da je Đoković uradio sve da dostavi potrebnu dokumentaciju, nego je to učinio i pre nego što je seo u avion - kaže Vud.

- Đokovićev advokat Nik Vud kaže da je neispravno to što ga nisu odbili po jednom osnovu već po mešavini dva. To nije relevantan razlog za odbijanje. Gospodin Đoković je izneo da ima kontraindikacije i da ima pravo da traži medicinsko izuzeće. Ne mora da dostavi dokaze u tom slučaju, ali on je svejedno to uradio.

Novakovi advokati kažu da je pomešan veliki broj dokumenata i da bi zbog toga sudija trebalo da ima razumevanja. Kažu: Sve je zbunjujuće i izmešano.

Novak Đoković
foto: Profimedia, google.com/maps

Sudija Keli: Moraćete da se vratiti u prošli vek, mrzim akronime, ne podržavam to, rekao je Keli pošto mu nije bilo najjasnije objašnjenje advokata Novaka Đokovića. Oni su izgovorili NOIC (Notice of Intention to Cancel- Obaveštenje o nameri da se otkaže) i to je bilo predmet odgovora sudije.

Reč imaju Novakovi advokati, oni se na početku prozivaju na pravičnost u odluci suda.

- Sajt na kom bi trebalo da možemo da gledamo suđenje Novaku Đokoviću NE RADI! "Pao" je zbog prevelike posećenosti!

Podršak Novaku stiže i iz Pariza!

Na Youtube kanalu Game To Love - Tennis Podcast, obavljeno je glasanje u kom je učestvovalo više od 35.000 ljudi. Rezultate glasanja pogledajte sami, pitanje je - Ko će pobediti u suđenju?

1 / 2 Foto: youtube/ Game To Love - Tennis Podcast

* Novak Đoković napravio je "iskusniji" izbor pri biranju advokata

Najmlađi brat Novaka Đokovića, Đorđe, nakon prvog izlaganja koje možete pročitati u nastavku, istakao je:

- Moj otac je danas pričao sa stranim medijima, rekli su mu da nismo pokrenuli skupove podrške, Novaka bi proglasili krivim, i čovekom koji krši pravila - reči su Đorđa Đokovića.

Novak Đoković, Božidar Maljković
foto: Profimedia

* Prvi snimak Novaka Đokovića po izlasku iz hotela!

Jelena Kiš, imigracioni agent iz Australije, za RTS:

- Svi koji su pročitali žalbu mogli su da vide da su sva pravila i procedure sa Novakove strane ispoštovana. Od posedovanja validne vize, putničkog i medicinskog izuzeća, 'travel declaration' tri dana pred put, negativan PCR test pred put i posle puta.

Kao što vidite, sami ulazak u Australiju je toliko kompleksan, posebno sada u vreme kovida.

* Novak je napustio hotel

Novak Đoković
foto: Profimedia

Želela bih da naglasim da je još nekoliko tenisera našlo u nezadivnoj situaciji kao i Novak Đoković, od čega su dvoje pod istragom, dok je češka teniserka odlučila da što pre napusti Australiju zbog nehumanih uslova, a njima su kao učesnicima Australijan opena dobri uslovi preko potrebni.

- Ona je odigrala jedan meč, pa je apsurd svega ovoga za osudu. Nadamo se da će Novakov pravni tim dokazati da ne postoji osnov za otkazivanje vize i da će povreda njegovog ugleda i svega što je doživeo imati pravnu posledicu.

* Podrška Novaku stiže sa svih strana. Tako su Vanja Grbić, Aleksandar Mitorvić i Dušan Vlahović u poslednjih par sati poslali jasnu poruku da su uz Novaka

Skup podrške Novaku Đokoviću, Srđan Đoković, Goran Đoković, Dijana Đoković, Đorđe Đoković
foto: Starsport / Peđa Milosavljević

Pored Đorđa u studiju RTS.a je i Novakov advokat Goran Draganić koji je istakao:

- Nadam se da će se sudija Keli izdići izanad politike i pružiti utehu i oazu Novaku jer su sa pravne strane činjenice protiv Australije.

- Đorđe Đoković je gost RTS.a. Tu je izmeđuostalog istakao:

* Poznat je i sudija koji će doneti presudu i od koga zavisi sudbina najboljeg tenisera sveta.

- Novak je impresioniran podrškom iz celog sveta. Novak je zdravstveno dobro i ponosan je na podršku koju dobija. Zahvalni smo svim ljudima koju su izlazili ispred Skupštine. Podrška je dolazila i iz ZAdra, Banja Luke, Melburna! Sve je na Novakovoj strani. Nadamo se da će najzad izaći i biti sa narodom. Upleteni smo u političku igru. Ovo nema veze sa sportom i tenisom, nego sa ljudskim pravima. Ovo je najveći skandal u istoriji sporta, a ne samo tenisa. Novak ispunjava sve uslove da uđe u Australiju, ako ga nisu hteli mogli su to da tako kažu. Sigurno bi se poneo šampionski i ne bi ni putovao. Ispitivali su ga na ne diplomatski način.

- Tražili smo da ga makar premeste u sobu iz koje bi gledao na divne ljude koji su mu davali podršku. Ipak, ni to nisu ispunili. Stavili su ga u sobu koja gleda u drugi zid!

Srđan Đoković, Dijana Đoković
foto: Zorana Jevtić

Espreso/B92/Kurir sport


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.