NOVAKOVA LUDA 2021: Najveći rekordi Đokovića tek slede u Novoj godini! (FOTO/VIDEO)
Foto: Profimedia

ŠAMPION KOJI SE JEDNOM RAĐA

NOVAKOVA LUDA 2021: Najveći rekordi Đokovića tek slede u Novoj godini! (FOTO/VIDEO)

Sedmi put u karijeri završio je sezonu na prvom mestu

Objavljeno: 18:02h

Kada je reč o svetu tenisa u 2021. godini dogodile su se mnoge zanimljive stvari. Mlade snage su izuzetno ojačale, stare se još uvek drže, ali jedna stvar nikako se ne menja.

Reč je naravno o dominaciji Novaka Đokovića. Srpski teniser je sedmi put u karijeri jednu kalendarsku godinu završio kao najbolji na svetu i ponovo pokazao da mu u ovom trenutku nema ravnih na planeti. Pored toga Novak Đoković je u 2021. godini uspeo da 8. marta započne 311. nedelju na vrhu ATP liste čime je oborio rekord Rodžera Federera.

AUSTRALIJA MU BAŠ LEŽI

Početak sezone nagovestio je da će Novak i u 2021. godini briljirati na velikim turnirima. Iako sa reprezentacijom Srbije nije uspeo da odbrani titulu na ATP kupu, ovo takmičenje poslužilo mu je kao dobro zagrevanje za napad na njegov omiljeni Australijan open.

Ispostavilo se na kraju da je u Melburnu bio neprikosnoven pošto je osvojio treću uzastopnu, a ukupno devetu titulu u karijeri kada je reč o Australijan openu. Najbolji igrač sveta je bio briljantan, a u polufinalu i finalu bio je bolji od dvojice ruskih tenisera Aslana Karaceva i Danila Medvedeva kojima nije prepustio nijedan set.

POVRATAK BEOGRADA NA TENISKU MAPU SVETA

Sezona turnira na šljaci nije dobro počela za Novaka pošto je ispao veoma rano u Monte Karlu. Ipak taj deo sezone obeležio je i povratak našeg glavnom grada na tenisku mapu sveta. Beograd je bio domaćin dva muška turnira. Prvi je odigran u aprilu kada je trijumfovao Mateo Beretini. Italijan je iskoristio Novakov kiks u polufinalu kada je najbolji teniser sveta poražen od Karaceva i stigao do titule.

Novak tada kao da se naljutio i počeo da pruža bolje partije. Između dva turnira u glavnom gradu Srbije učestvovao je na Mastersu u Rimu gde je poražen u finalu od starog rivala Rafaela Nadala.

Drugi ATP turnir u Beogradu održan je tik pred start Rolan Garosa. Novak je iskoristio priliku da zaigra pred domaćom publikom koja ga je nosila ka drugom trofeju u 2021. godini.

Najbolji teniser sveta osvojio je Beograd open, nakon što je u finalu savladao Slovaka Aleksa Molčana 2:0 (6:4, 6:3). Njemu je ovo bila 83. titula u karijeri, treća u prestonici Srbije, nakon onih osvojenih 2009. i 2011. godine.

ROLAN GAROS

Turnir u Beogradu bila je izuzetna uvertira za ono što je usledilo u Parizu. Nakon laganih pobeda protiv Sandrega, Kuevasa, Berankisa, a zatim i predaje Musetija usledili su dueli koje će teniski svet dugo pamtiti i prepričavati.

U četvrtfinalu savladan je Beretini 3:1, a istim rezultatom u polufinalu pao je i veliki Rafael Nadal.

Usledilo je finale protiv Stefanosa Cicipasa gde je Đoković pokazao koliko je veliki na mentalnom planu. Gubio je najbolji teniser planete sa 2:0 u setovima, ali ga to nije sprečilo da stigne do preokreta i drugog trofeja u karijeri na pariskoj šljaci.

VIMBLDON

Ubrzo posle osvajanja turnira u Parizu usledio je novi veliki izazov - Vimbldon. Novak Đoković je u Londonu osvojio 20. titulu na Grend slem turnirima, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Impresivna igra velikog srpskog šampiona viđena je u te dve nedelje. Redom su padali sledeći igrači: Drejper, Anderson, Kudla, Garin, Fučovič i Šapovalov.

Došao je dan odluke i veliko finale protiv Matea Beretinija. Posle tri sata i 23 minuta velike borbe, cela Srbija mogla je ponovo da se raduje pošto je Novak Đoković šesti put u karijeri osvojio Vimbldon.

PORAZI U TOKIJU I SUZE U NJUJORKU

Đoković je pobedom u Londonu dobio šansu da osvoji "zlatni slem", koji pored grend slem turnira uključuje i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Više puta je tokom karijere isticao kako mu nastupanje za Srbiju podiže samopouzdanje i energiju.

U Tokiju je sve išlo po planu do polufinala kada je usledio veliki šok. Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale pošto je izgubio od Nemca Aleksandra Zvereva, a kasnije nažalost nije uspeo ni da stigne do utešne bronzane medalje.

Novak Đoković, Aleksander Zverev
foto: Profimedia

Usledio je napad na "kalendarski slem". Zlatni slem ostao je pusti san, a pritisak oko ulaska u istoriju kao da se osećao tokom celog turnira u Njujorku. Đoković nije briljirao, ali je uspeo da se domogne finala.

Novak Đoković na kraju ipak nije uspeo da postane prvi teniser posle Roda Lejvera, koji je u jednoj sezoni uspeo da osvoji sve grend slem turnire. Danil Medevev zaustavio ga je u borbi za pobednički trofej pošto je u finalu bio bolji 3:0 u setovima.

Novak Đoković, Danil Medvedev
foto: Profimedia

Ovaj duel obečežile su i iskrene emocije najboljeg tenisera sveta. Novak je čak pustio suze u završnici meča što je publika primetila i ponovo ga podržala ovacijama, ali na kraju ni to nije bilo dovoljno da se osvoji titula i osvoji "kalendarski slem".

ZAVRŠETAK SEZONE

Prethodni porazi kao da su dali dodatnu snagu Đokoviću da u završni deo sezone uđe još jači. Silovito je osvojio Masters u Parizu revanširavši se u finalu Medvedevu za prethodni poraz u Njujorku. Ovom pobedom, Đoković je postao vlasnik rekordnih 37 titula iz Masters 1000 serije turnira.

Završni turnir u Torinu bio je prilika za potvrdu dominacije i još jedan revanš, ali Novak u tome nije uspeo. Ponovo je koban bio Aleksandar Zverev koji ga je eliminisao u polufinalu.

Novak Đoković, Aleksander Zverev
foto: Profimedia

Na samom kraju sezone najbolji teniser sveta ponovo je odlučio da obuče dres reprezentacije. Ovoga puta zaigrao je Dejvis kupu. Đoković nije mogao sve sam, a Srbija je na kraju zaustavljena u polufinalu od reprezentacije Hrvatske.

ŠTA OČEKIVATI U 2022. GODINI?

Sledi sezona u kojoj se nastavlja trka sa Nadalom i Federerom kada je reč o broju gren slem titula. Hoćemo li videti Novaka već u Australiji za sada još uvek nije poznato, ali sigurno je da ćemo i dalje uživati u veliim partijama najboljeg tenisera sveta jer daleko je zaslužena penazija.

(Espreso/Miloš Dreković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.