NOVAK: Osećam da sam mudriji nego 2016! Đokoviću ne smeta ni što pada sve dok pobeđuje!
Foto: EPA/Neil Hall

Vimbldon

NOVAK: Osećam da sam mudriji nego 2016! Đokoviću ne smeta ni što pada sve dok pobeđuje!

Novak Đoković je objasnio kako pristupa takmičenjima otkako je postao rekorder po broju nedelja na vrhu ATP liste

Objavljeno:

Novak Đoković je izvrsnom igrom danas savladao Kevina Andersona u drugom kolu Vimbldona, u reprizi finala 2018. U trećem kolu ga očekuje duel sa Denisom Kudlom koga je pobedio na putu do poslednje titule, 2019.

Medije je zanimalo da li je ove godine opreznije nego 2016. kada je takođe stigao u London posleosvojena prva dva Gren slema, pa ispao u 3. kolu.

- Moguće je, da. Rekao sam na konferenciji pre turnira da ću pokušati da naučim iz tog iskustva iz 2016, kada sam osvojio prva dva slema u godini i onda došao ovde na Vimbldon osećajući se sjajno, a onda sam izgubio u trećem kolu od sjajnog protivnika, Sema Kverija, koji je tog dana bio bolji. Sada se osećam malo drugačije, malo ispumpanije. Ne bih rekao demotivisanije, jer je igrati na Vimbldonu uvek san za svakog igrača, uključujući i mene. Samo se osećam malo drugačije nego pre. Bilo je to prvi put da osetim tako nešto. Ovog puta želim da budem mudriji kao igrač i kao osoba. Da, sve to pomaže, ali sad sam u trećem kolu. Imali smo samo dva meča do sada, još je dug put na turniru. Ima mnogo da se pređe. Nadam se da ću stići veoma daleko, to mi je cilj. Zadovoljan sam kako sam igrao do sada - kaže Novak.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Đoković je i danas često proklizavao na terenu, a isti problem imaju praktično svi učesnici Ol Inglend čempionšipa.

- Definitivno sam imao taj blizak kontakt sa travom u prvom meču, ali i sada u drugom. Nekoliko padova, više nego što bih voleo. Ne radi se o terenima. Kiša je padala nekoliko dana. Možda taj prvi meč pod krovom, vlažnost je uslovila da podloga bude klizavija nego što je normalno. Ipak, činjenica da dugo nisam igrao na travi, pune dve godine i da dolazim posle nekoliko meseci na šljaci, podlozi koja je sasvim drugačija u smislu kretanja i odskoka u odnosu na travu, na kojoj proklizavam, na sve to mogu da dodam da i dalje prilagođavam kretanje, prilagođavam se i dalje podlozi. Ipak, ovo su samo dva meča. Nadam se da kako turnir bude odmicao da ću padati manje iako nemam ništa protiv da i dalje padam ako je rezultat svega pobeda - nasmejao se Novak.

Povrede posle nezgodnih padova su doprinele predaji mečeva Serene Vilijams i Adrijana Manarina.

- Nisam tako oprezan što se tiče kretanja, da budem iskren. Moje kretanje uključuje dosta proklizavanja, ja to radim i na travi. Naravno da moram da to prilagodim ovoj podlozi. Nisam mislio o tome, nisam imao u glavi povlačenje Serene i Manarina, iako je tužno to što se dogodilo. Ne mogu da govorim u ime drugih igrača, bez obzira da li oni osećaju da je klizavije nego prethodnih godina. Mislim da je moja kretnja nešto agresivnija i dinamičnija u prvim koracima, pri promeni pravca, to sam poneo sa šljake na travu. Naravno, u zvaničnim mečevima ćete uvek više padati nego na treningu - jasan je broj jedan.

Novak Đoković
foto: EPA/Neil Hall

Novak je danas napravio samo šest grešaka u celom meču, novinare je zanimalo da li misli da je uspostavio dominaciju.

- Želim da sam na vrhuncu forme na najvećim turnirima u ovom sportu. Rekao sam i pre, u ovoj fazi karijere, grend slemovi se najviše računaju. Naravno i Mastersi i ATP Tur finala, uvek se trudim da održim visoku poziciju na listi. Otkako sam postao istorijski broj jedan, meni je prioritet da igram dobro na slemovima i očigledno, Olimpijskim igrama ove godine, s obzirom da je olimpijska godina. U smislu dominacije, relativno je šta je to dominacija. Za nekog drugog to je nešto drugo. Ne igram toliko koliko sam igrao prethodnih godina, imam drugačiji fokus i ciljeve. To je sve što mogu da kažem o tome kako se osećam sada i šta ciljam u profesionalnom tenisu.

Italijanski novinar Ubaldo Skanagata je rekao Novaku da je po kladionicama najverovatnije njegovo finale protiv Medvedeva, potom sa Federerom i na kraju Beretinijem.

- Ubaldo, tvoja predviđanja su neoboriva. Dozvoliću ti da predvidiš finala sve dok sam ja u njima! - poručio mu je uz osmeh Đoković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.