SVA NOVAKOVA FINALA AUSTRALIJAN OPENA: Perfektan skor 8/8, a sada juri deveti trofej!
Foto: EPA/ Lucas Coch

Kralj Melburna

SVA NOVAKOVA FINALA AUSTRALIJAN OPENA: Perfektan skor 8/8, a sada juri deveti trofej!

Novak do sada nikada na prvom Gren slemu nije izgubio finale kada je igrao, tako da do sada ima perfektan skor

Objavljeno:

Ako do sada nije bio, red je da Novak Đoković bude zvanično krunisan u kralja Australijan opena.

Srpski teniser, prvi reket sveta, ušao je u svoje deveto finale u Australiji.

Novak do sada nikada na prvom Gren slemu nije izgubio finale kada je igrao, tako da do sada ima perfektan skor.

On je silno motivisan došao u zemlju kengura, veoma lako je prošao dva prva kola, Šardija je savladao u tri seta, dok je u drugom bio bolji od Tijafa u četiri seta. Zatim je došao na red duel sa Fricom. Novak je lako poveo sa 2:0, ali je doživeo povredu stomačnog mišića, i jedva uspeo nakon pet setova da slavi.

Potom u osmini finala i pored povrede, relativno lako je slavio protv Raonića 3:1, a u borbi za polufinale bio je bolji od Zvereva takođe u četiri seta.

Polufinale ga čekalo sa najvećim iznenađenjem turnira, Rusom Aslanom Karacevim. Novak je ovaj duel dobio lakše nego što se očekivalo pa će u velikom finalu za svoj deveti trofej snage odmeriti sa pobednikom duela Medvedev - Cicipas.

SVA FINALA ĐOKOVIĆA:

Do prvog trofeja u Melburnu, ali i prve Gren slem titule uopšte, došao je 2008. godine, pobedom nad Francuzom Žo Vilfredom Congom u četiri seta (4-6, 6-4, 6-3, 7-6). Ta pobeda, a naročito ona nad Federerom u polufinalu, utabala je Novakov put ka vrhu.

Do druge titule u Australiji Đoković je došao 2011. godine, lako pobedivši Endija Mareja u tri seta (6-4, 6-2, 6-3). Britanca, sa kojim je teniski odrastao, Đoković će tokom godina će više puta sprečiti da dođe do pehara u Melburnu. Četiri finala protiv njega, četiri pobede. Te godine Đoković je i prvi put došao do prvog mesta na ATP listi

Onda je došlo legendarno finale iz 2012. kada je posle skoro šest sati igre uspeo da savlada velikog rivala Rafaela Nadala. Đoković i Nadal su posle meča bili toliko izmoreni da nisu mogli da stoje na ceremoniji dodele pehara. U istoriji će ostati upamćeno Novakovo cepanje majice posle pobede

Te 2013. u finalu je ponovo bio bolji od Mareja, a tada je postao i prvi igrač Open ere koji je tri godine u nizu bio najbolji u Australiji. Mari se kasnije revanširao u finalu Vimbldona.

Dve godine kasnije u prvih pet mečeva nije izgubio nijedan set, a onda je u polufinalu naišao na Stena Vavrinku i prilično se pomučio. Posle velike borbe u pet setova, uspeo je da se plasira u finale, na novi megdan sa Marejem. Prva dva seta su podelili, ali je Novak onda počeo furiozno da igra i sve je bilo gotovo. Od poslednjih 13 gemova, osvojio je 12 - u poslednjem setu je bilo 6:0.

Isti rivali imali su megdan i u finalu 2016. godine. Iako je počelo dobro po Đokovića - dobio je prvi set 6:1 - kasnije je morao mnogo da se pomuči da bi došao do još jednog trofeja. U ta dva seta je bilo 7:5, 7:6 za Beograđanina. Ubrzo je osvojio i Rolan Garos, jedini Gren slem trofej koji mu je nedostajao, ali je nakon toga krenuo Đokovićev pad iz kojeg su mnogi verovali da će se teško izvući.

Đoković 2019. godine je prilično lako došao do finala ovog Australijan Opena, kao i Nadal koji pre toga nije izgubio nijedan set. Svi su očekivali novi epski duel od šest sati, ali je sve bilo brzo gotovo. Još jedan, sedmi trofej je u vitrini. Rolan Garos opet sledi, a Đoković kaže da je uvek gladan pobeda i trofeja.

Odmah sledeće godine Novak je napravio još jedan uspeh. Na početku 2020. godine srpski as bio je bolji od Dominik Tima. Nakon tog finala krenula je epidemija koronavirusa, pa je dosta turnira otkazano, a svet se još bori sa ovim nevidiljivim neprijateljem.

Sada je na korak od još jednog trofeja pošto je ušao u treće uzastopno finale, pobedivši najprijatnije iznenađenje turnira Aslana Karaceva, trenutno 114. igrača sveta, koji je nakon kvalifikacija uspeo da dođe do polufinala Gren slema.

Podsetimo, Novak će u nedelju u svom devetom finalu, snage odmeriti sa pobednikom duela Medvedev - Cicipas.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.