ĐOKOVIĆ ZAPRETIO NADALU: On je prvi favorit na Rolan Garosu, ali znam šta on ne voli! Pred Rim sam bio u šoku!
Foto: EPA/Riccardo Antimiani

ispričao je svoj plan

ĐOKOVIĆ ZAPRETIO NADALU: On je prvi favorit na Rolan Garosu, ali znam šta on ne voli! Pred Rim sam bio u šoku!

Novak je rekao i na šta će se koncentrisati nakon što ispuni svoja dva glavna cilja - da pretekne Federera po broju osvojenih Gren slemova i po broju nedelja na čelu ATP liste

Objavljeno: 00:03h

Novak Đoković je osvojio titulu u Rimu, svoju petu, a ukupno 36. trofej na turnirima Masters serije.

Najbolji teniser sveta je u finalu pobedio Dijega Švarcmana uz ne baš najbolju igru. Ipak, ovaj trofej i dobar turnir su bili od izuzetne važnosti za prvog igrača planete.

Razlog jeste ono što se dogodilo pre 2 nedelje u Njujorku kada je diskvalifikovan sa US opena što je izazvalo silne napade na njega i veliki pritisak, psihološki, s kojim se očigledno uspešno izborio.

foto: EPA/Riccardo Antimiani

- Kao što sam rekao na konferenciji za medije pre nego što je turnir počeo, imao sam psihološke uspone i padove prvih 4-5 dana pošto se desilo šta se desilo. Bio sam u šoku posle diskvalifikacije sa US opena, kao i mnogi drugi ljudi. Ali, nastavio sam dalje. Nikada u svom životu nisam imao problem da se oporavim i nastavim dalje, bez obzira koliko je teška situacija u kojoj bih se našao. Dolazi novi dan, nadaj se najboljem i nastavi dalje. Mislim da mi je pomogla činjenica što sam igrao novi turnir nedelju dana kasnije. Samo sam želeo da se vratim na teren i da sklonim sa puta sve eventualne zaostale tragove tog događaja - istakao je Đoković i dodao:

- Mislim da sam imao vrlo dobru nedelju. Da budem iskren, mislim da nisam igrao svoj najbolji tenis. Ne želim da zvučim arogantno, naravno da sam veoma zadovoljan i srećan što sam osvojio titulu. Predstoji mi još okršaja i nadam se da ću uspeti da podignem svoju igru na viši nivo na Rolan Garosu jer će to biti neophodo ukoliko želim da odem u završnu fazu turnira. Ali, pozitivno je to što mislim da sam odlično servirao tokom celog turnira i pronašao sam svoju najbolju igru kada mi je bila najpotrebnija. U odlučujućim trenucima, kada mi je zaista bilo potrebno da pronađem svoju najbolju igru – to sam činio.

foto: EPA/Riccardo Antimiani

Potom je jedan britanski novinar konstatovao da je 33-godišnjak osvojio jednu titulu na Rolan Garosu u karijeri i upitao ga šta će biti potrebno ovog puta kako bi pobedio – da Rafa ne bude u finalu?

- Ne mogu da se nadam tome da Rafa neće biti u finalu, mogu samo da se nadam da ću ja biti u finalu i da ću se boriti za trofej. To je igrač koji ima najveću šansu da bude u finalu Rolan Garosa i bilo kog turnira uopšte. Ako postoji jedan turnir to je Rolan Garos i igrač na koga biste se kladili da će ga osvojiti je Rafa. Uslovi će biti drugačiji. Danas sam iskusio nešto što mislim da će biti dominantni uslovi u Parizu – pomalo kiše, vlažan teren, šljaka, loptica ne odskače previše, pomalo hladno… O tome su ljudi razgovarali kada su vremenski uslovi u Parizu u pitanju. Meni oni odgovaraju. Biće interesantno videti kako turnir napreduje. Biće mnogo mečeva, u pitanju je dvonedeljni turnir; tri nedelje uključujući kvalifikacije. Ali, ako počne da pada kiša, a znamo da u ovo vreme to u Partizu može da se desi, kako će to uticati na kompletan raspored, žreb i ostalo? Nadamo se da ćemo moći da završimo na vreme, ali moram da budem fizički spreman jer će možda biti dosta prekida. Ako ne budem imao priliku da sve vreme igram na centralnom terenu, što je jedini teren sa krovom, moraću da budem spreman da se nosim sa svim tim stvarima ili da ne igram pola dana ili dan. Ali, to mi se već dešavalo ranije u Parizu i Londonu. Dobro se osećam. Ovaj trijumf mi daje samopouzdanje koje je neophodno za Gren slem.

foto: EPA/Riccardo Antimiani

Dva glavna cilja najboljeg na svetu su da postavi novi rekord u broju osvojenih Gren slemova i nedelja provedenih kao prvi na svetu. Upitan zna li kog datuma može da prestigne Rodžera Federera, kazao je:

- Sigurno je da sam svestan broja nedelja kada bi to moglo da se desi. Ne znam tačan datum, ali to bi moglo da bude u prvoj ili drugoj polovini naredne godine, ukoliko održim svoju poziciju broj jedan. Približavam se i u vrlo dobroj poziciji sam. Osećam da dobro igram i zdrav sam, što je sjajno. U pravu ste, to su dva najveća profesionalna cilja koja trenutno imam. Posle toga, koncentrisaću se uglavnom na Slemove i na Masterse. Videćemo… Ne znam, ne mogu da razmišljam predaleko. Ne znam šta će godine koje dolaze doneti za mene, tenis i svet uopšte. Trenutno nam se dešava nešto vrlo neobično. Ali, kao što sam rekao, u dobroj poziciji sam i osećam se samouvereno da mogu da ispunim svoje ciljeve - naglasio je Novak.

foto: EPA/Riccardo Antimiani

Nadal je ove nedelje izgubio od Švarcmana, ali ga Novak i dalje smatra glavnim favoritom za osvajanje Rolan Garosa.

- Iako je izgubio ove nedelje, mislim da će se mnogi složiti da je on favorit broj jedan. Zbog istorije njegovih rezultata ne možete da stavite nikoga ispred njega. Ali, Dijego je definitivno pokazao da je Nadala moguće pobedti na šljaci. Uslovi u kojima su igrali – loptica ne odskače previše, vlažnost vazduha, večernji mečevi pod svetlima – sve to ćemo da imamo u Parizu. Prilično sam siguran da Rafa ne preferira to, već da voli kada loptica visoko odskače, tople i brze uslove u kojima može da koristi svoj spin. Biće interesantno. Iako mislim da je on favorit broj jedan, postoje igrači koji mogu da ga pobede tamo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sportklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.