NAJVEĆE PLJUVANJE PO NOVAKU DOSAD: Ovaj tekst čitate NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, u pitanju su Hrvati i Nemci
Krah Đokovićeve žudnje, Foto: Starsport©

ANALIZE

NAJVEĆE PLJUVANJE PO NOVAKU DOSAD: Ovaj tekst čitate NA SOPSTVENU ODGOVORNOST, u pitanju su Hrvati i Nemci

List kritički upozorava i na Đokovićevu nespremnost na testiranje na koronavirus

Objavljeno:

Hrvatski mediji nastavljaju da blate Novaka Đokovića, kao i Nemački. Ovog puta, Večernji list objavio je priču koju prenosimo. Primetićete, BAŠ su napljuvali Novaka, i Hrvati i Nemci, a na kraju su morali da dodaju "zaostaje i u grend slemovima":

"Oporaviće se Novak Đoković od koronavirusa, ali neće se tako brzo oporaviti njegov imidž i ugled u teniskom svetu nakon kraha Adria Toura, serije teniskih turnira pokrenutih s plemenitim ciljem, a odrađenih ispod svakog nivoa. “Zašto Đoković nije šampion”, naslov je analitičkog teksta objavljenog u njemačkom listu Rheinische Post iz Dizeldorfa, jedinog koji je prodro do srži Novakovog neslavnogog projekta. “Iako je svetski broj jedan i atrakcija teniske scene, Đoković nikada neće biti veliki šampion jer za to nisu važna dela na terenu, već ona u stvarnom životu. A na tom polju on ostavlja bedan utisak”, piše nemački list i nastavlja: “Đoković i kolege svojim su egoizmom ugrozili planove o nastavku sezone US Openom, koji treba početi 31. avgusta. Đokoviću to može biti donekle svejedno jer on je finansijski osiguran, ali mnogi teniseri žive na minimumu egzistencije.”

Nemci su licemerni

List kritički upozorava i na Đokovićevu nespremnost na testiranje na koronavirus. "Za njega možda virus nije problem, ali za delove društva jest, i to ogroman. I te bi ljude trebalo zaštititi. Onaj ko to nije shvatio, taj ne zaslužuje da se naziva šampionom. Stvarni šampioni deluju drugačije”, zaključuje nemački list. Naravno, Nemcima se može prigovoriti i poprilična doza licemerja budući da se ne proziva najbolji njemački teniser Zverev, koji je takođe učestvovao u zadarskim koronapartijanjima. No vratimo se Đokoviću i njegovoj opsesiji da bude popularan, jer ona je sigurno delom zaslužna i za pokretanje Adria Toura. Vođen tom napadnom žudnjom za pažnjom i naklonošću navijača i javnosti u bilo kojemu delu sveta, utisak je da bi Đoković žrtvovao svoj potencijalni status najboljeg tenisera u istoriji samo da bi dostigao globalnu popularnost Rodžera Federera. Kojoj nikad nije mogao parirati.

foto: EPA/Lukas Coch

Naime, koliko god Đoković u teniskom smislu bio superioran nad Federerom poslednjih godina (međusobni rezultat je 27-23 za Novaka), njihove sportske veličine gotovo da su neuporedive kategorije. To će, među ostalim, ilustrovati i podaci koje je u maju ove godine objavio magazin Forbs: Rodžer Federer, teniser nadomak 39. godine, ubedljivo je najbolje plaćeni svetski sportski brend s primanjima od 103,6 miliona dolara! Novak Đoković na toj je rang-listi tek na 23. mestu s godišnjim primanjima od 44,6 miliona dolara. Rodžer Federer na Tviteru ima 12,6 miliona, Novak Đoković 8,7 miliona pratilaca. RF na Instagramu ima 7,7, NĐ 7,3 milionna pratilaca... Novak Đoković zbog gafa s Adria Tourom našao se i na udaru kolega s kojima deli svlačionice. Čini se, naime, kako će srpski teniser biti prisiljen da podnese ostavku s mesta čelnika profesionalnih tenisera, što bi bio odgovoran i moralan čin s obzirom na posve neprikladnu poruku koju je svojim ponašanjem u Beogradu i Zadru poslao svim sportistima. “Za igrača koji je dugo čeznuo za popularnošću kakvu uživaju Federer i Nadal, Novak Đoković upravo je napravio ‘majku svih dvostrukih grešaka’. U vreme kada su Federer i Nadal umanjili važnost tenisa u odnosu na pandemiju koronavirusa koja je uzrokovala smrt stotine hiljada ljudi, Đoković je smatrao prikladnim pokrenuti turnir koji će oplemeniti njegovu karijeru. Adria Tour vodila je dobrotvorna fondacija Đoković, a na početku je bio upitan njen koncept s obzirom na to da je ATP Tour još uvek zatvoren. Način na koji se odvijao, s mnoštvom ljudi i igračima koji se nisu držali društvenoga distanciranja, predstavlja debakl epskih razmera”, konstatovao je jedan australijski news-portal.

Zaostaje i u Grand Slamovima

Poraženome i pokunjenome Đokoviću, svesnome štete koju je naneo svome imidžu besprekornog sportašaiste, preostaje sada za svoj status teniske ikone prionuti usponu ka tronu najuspešnijega tenisera u istoriji. No i tu je u zaostatku. Trenutno je na 17 Grand Slamova i zaostaje tri za Federerom i dva za Nadalom. Ima 79 naslova, Nadal 85, Federer 103. Jedina kategorija u kojoj je realno da dostigne Federera jest broj nedelju na broju jedan. Rekorder RF ima ih 310, a Đoković 282 (između je Sampras s 286)."

foto: Profimedia

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.