UPERIO PIŠTOLJ U ĐOKOVIĆA, PA SPOMENUO NADALA: Ispovest Janka Tipsarevića ostavlja bez daha!
Janko Tipsarević i Novak Đoković, Foto: AP

ludilo

UPERIO PIŠTOLJ U ĐOKOVIĆA, PA SPOMENUO NADALA: Ispovest Janka Tipsarevića ostavlja bez daha!

Kasnije u finalu te godine desila se njegova najveća titula u karijeri i to Dejvis kup titula posle pobede na reprezentacijom Francuske od 3:2 u Beogradu

Objavljeno:

Posle 17 godina profesionalne karijere, nekada 8. igrač sveta Janko Tipsarević je objavio odlazak u sportsku penziju. Kroz karijeru je važio za šaljivčinu, odakle i potiče priča oko pištolja i Đokovića.

Kasnije u finalu te godine desila se njegova najveća titula u karijeri i to Dejvis kup titula posle pobede na reprezentacijom Francuske od 3:2 u Beogradu! Za taj meč organizatori su rekli da ne bi bilo dovoljno ni 100.000 karata da ih je bilo u prodaji- toliko je veliko interesovanje bilo za ovaj duel!

Titulom Dejvis kupa (2010) biva kao preporođen i beleži izuzetne rezultate u 2011. Zabeležio je finala u Istbornu (zbog povrede predao u trećem setu meč Andreasu Sepiju) i na ATP u Delreju (poražen u finalu od Del Potra 6:4, 6:4).

Usledilo je četvrtfinale Masters turnira u Majamiju i polufinale u Montrealu gde gubi od Mardija Fiša 3:6, 4:6. Tim pobedama i uspesima Janko je dogurao do 13. mesta na ATP rang listi čime je dostigao najviši svoj plasman i uz Viktora Troickog i Novaka Djokovića postao treći Srbin medju 20 u tom trenutku.

Ovo ga je inspirisalo da napokon dođe i do svoje prve ATP titule na turniru u Kuala Lumpuru u Maleziji. Finalni meč je odigrao 2. oktobra protiv Markosa Bagdatisa i rešio ga u svoju korist rezultatom 6:4, 7:5.

Nedugo zatim usledilo je novo finale, gde je 23. oktobra u finalu Moskve pobedio Viktora Troickog 6:4, 6:2 i doneo sebi drugu ATP titulu. Za samo mesec dana je uspeo da osvoji skoro i treću titulu što mu nije bilo polazilo za rukom godinama. Janko Tipsarević je odigrao finale turnira u Sankt Petersburgu ali bolji rival u ovom meču bio je Marin Čilić i pobedio rezultatom 6:3, 3:6, 6:2.

foto: EPA/Will Oliver

Za Janka Tipsarevića 2012. godina je bila izuzetno naporna, ali i uspešna. Janko je takmičenje u ovoj sezoni počeo na turniru u Čenaju gde je odmah stigao do finala. U okršaju za titulu bolji od našeg tenisera bio je Kanađanin Miloš Raonić rezultatom 2:1, po setovima 7-6, 6-7, 6-7.

U nastavku sezone Srbin je igrao na Otvorenom prvenstvu Australije, gde je u prvom kolu bio bolji od Tursunova, u drugom od Džejmsa Dakvorta, da bi u trećem kolu bio poražen od Rišara Gaskea iz Francuske, rezultatom 3-6, 3-6, 1-6.

Na sledećem turniru Janko je stigao do četvrfinala Mastersa u Majamiju, što mu je donelo i pomak na ATP listi, te je tako došao do mesta broj 8. Tipsarević je predstavljao Srbiju i u četvrfinalu Dejvis kupa sa Češkom, u meču koji se igrao na šljaci u Pragu. Janko je pobedio Radeka Štepaneka prvog dana rezultatom 3:2, u jednom sjajnom meču, a rezutat po setovima bio je 5-7, 6-4, 6-4, 4-6, 9-7. U ovom meču je naše teniser spasao i tri meč lopte. Janko ipak nije uspeo trećeg dana da savlada Tomaša Berdiha, pošto je Čeh bio bolji rezultatom 3:0, po setovima 6-7, 6 -7, 6-7. Konačan rezultat ovog duela bio je 3:1 za Češku.

Na prvom Mastersu na šljaci u Monte Karlu, Tipsarević je savladao Alberta Montanjesa, a potom je poražen od domaćeg takmičara Žila Simona. Na Mastersu u Madridu, Tipsarević je prvo savladao Federika Delbonisa 7-6, 6-7, 6-3, da bi potom bio bolji i od Žila Simona, i to prvi put posle pet susreta. U četvrfinalu je savladao svetskog broja 1, Novaka Đokovića, rezultatom 2:0, po setovima 7-6, 6-3, I tako došao do polufinala Mastersa. U borbi za finale sastao se sa Rodžerom Federerom, tadašnjim 3. tenisera sveta . Naš teniser je ovaj meč izgubio rezultatom 2:0, po setovima 2-6, 3-6.

Na narednom Mastersu u Rimu, Janko je poražen u prvom kolu od Stanisalsa Vavrinke, rezultatom 3-6, 1-6. Usledilo je otvoreno prvenstvo Francuske, na kome je Janko dobrim partijama stigao do četvrtog kola, ali ga je tu čekao Španac Nikolas Almagro i savladao.

Na Vimbldonu 2012., Janko Tipsarević je stigao do treće runde gde je od njega bio bolji Rus Mihail Južnji 3-6, 4-6, 6-3, 3-6. Naš teniser je sjajno igrao na Mercedes kupu u Štutartu.

Do četvrfinala je stigao pobedom nad Belgijancem Darsisom , a u četvrfinalnom meču je spasio ček četiri meč lopte i pobedio Bjorna Paua rezultatom 6-7, 7-6, 6-4. U polufinalu je savladao Tomaša Belučija rezultatom 2:1, dok je u meču za titulu bio bolji od Huana Monaka, po setovima 6-4, 5-7, 6-3, za svoju prvu titulu u 2012, a treću u karijeri.

Novak Đoković
Novak Đoković foto: AP

Već na sledećem turniru u Gštadu Janko je nastavio sa dobrim partijama, stigao opet do finala, ali je ovoga puta bio poražen od Tomaša Belučija 7-6, 4-6, 2-6. Na Rodžers kupu u Kanadi je pobedio Južnog, Čilića i Granoljersa, da bi u novom polufinalu Mastersa bio poražen od Novaka Đokovića, rezultatom 2:0, po setovima 4-6, 1-6.

Na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država, naš teniser je branio veliki broj bodova iz predhodne sezone i uspeo je u tome došavši do četvrfinala, po drugi put u karijeri. Bolji od njega u meču za polufinale bio je Španac David Ferer.Na poslednjem Masters 1000 turniru u Parizu, Tipsarević je predao meč Janovicu iz Poljske u polufinalu.

Na završnom Mastersu u Londonu se našao u grupi sa Rodžerom Federerom, Huanom Martinom del Potrom i Davidom Fererom, ali je zbog isrpljujuće sezone bio u jako teškom stanju, te je sva tri puta poražen.

Osvojio egzbicioni turnir “Sudar kontinenata” kao perdstavnik Evrope.

Janko Tipsarević odlično je započeo 2013. godinu i na prvom turniru u Čenaju uspeo da osvoji titulu savladavši u finalu Roberta Bautistu-Aguta rezultatom 2:1, po setovima 3-6, 6-1, 6-3 i tako najavio dobru sezonu, ali mu je povreda sve planove poremetila.

Na Australijan Openu Janko je savladao Lejtona Hjuita, Lukaša Lacka, te Frabcuza Benetoa I plasirao se u četvrto kolo prvog Grend slema sezone. Međutim u meču četvrtog kola morao je da preda meč Nikolasu Almagru u drugom setu, zbog povrede pete, a ta povreda u mnogome je odredila nastavka sezone za Janka.

Posle Australije Srbin je igrao u Monpeljeu, Marseju, Dubaiju i na Mastersu u Indijan Velsu, a na svim tim turnirima Janko je eliminisan u svom prvom meču. Sledeći njegov turnir bio je Masters u Majamiju, a posle pobeda nad Dudi Selom i Kevinom Andersonom Tipsarević je poražen od Žila Simona rezultatom 2:1.

Kada je počela sezona na šljaci, kao priprema za Roland Garos, Srbin je na Mastersu u Monte Karlu poražen u prvom meču protiv Grigora Dimitrova, a potom je na dva turnira ispadao u drugom kolu, u Bukureštu i Minhenu. Na Mastersu u Madridu bolji od njega, opet u prvom meču, bio je Huan Monako iz Argentine, a u Dizeldorfu ga je eliminisao Gaudio Palja.

Na drugom Grend Slemu sezone Janko Tipsarević je savladao Maua, Verdaska, a onda je u trećem kolu eliminisan od Mihaila Južnog iz Rusije rezultatom 3:0.

Posle Rolan Garosa Janko nije igrao turnire sve do Vimbldona, a tamo je u prvom kolu bolji od njega bio Viktor Troicki rezultatom 3:0.

Posle ovoga Janko je učestvovao na turniru u Bogoti i bio poražen u drugom kolu od Alehandra Falje, a onda je u Gaštadu i na Mastersu u Montrealu eliminisan u prvom meču. Na sledećem Mastrsu u Sinsinatiju Janko je počeo pobedom nad Kverijem, ali je već u sledećem kolu poražen od Raonića.

Najbolji plasman u drugom delu sezone, posle titule u Čenaju i Australijan Opena Janko je ostvario na US Openu. Srbin je u prvom kolu savladao Kuevasa, potom Selu, pa i Amerikanca Soka, za plasman u četvrto kolo. Onda je Tipsarević odigrao sjajan meč protiv Davida Ferera i na žalost izgubio ga rezultatom 3:1, ali vrlo „tesno“, po setovima 6:7(2), 6:3, 5:7, 6:7(3).

Nakon US Opena Janko je pomogao Dejvis kup timu Srbije da se plasira u finale u meču protiv Kanade u Beogradu. Tipsarević je izgubio prvi susret od Miloša Raonića, ali je potom doneo pobedu savladavši Vašeka Pospišila i tako odveo Srbiju u veliko finale sa Češkom, koje je na žalost, zbog povrede morao da propusti i verovatno je to i najveći uzrok poraza Srbije u istom.

Do kraja sezone, koju je morao da završi zbog povrede pete, koja ga je pratila od četvrtog kola Australijan Opena, Janko Tipsarević je odigrao još pet turnira i to u Sankt Petersburgu, Tokiju, Mastersu u Šangaju, Moskvi i Valensiji, a samo je u u Tokiju prošao prvo kolo, savladao Viktora Haneskua, ali je u sledećem poražen od Aleksandra Dolgopolova.

Za Janka Tipsarevića teniska 2014. godina neće ostati u lepom sećanju. Srbin je imao velikih problema sa povredom pete, sve je počelo još povlačenjem sa turnira u Valensiji 2013. godine. Međutim, ono najpozitivnije u životu Janka Tipsarevića u ovoj godini bilo je svakako rođenje ćerkice, te je i on kao i Novak Đoković u 2014. godini postao tata.

Janko se dosta dugo oporavljao, ali se stanje pete pogoršalo, te je polovinom godine morao da bude podvrgnut operaciji, koja ga je potpuno odvojila od terena, a potom je i druga operacija pokazala da Janka neće biti na terenima širom sveta do kraja godine.

Višemesečne terapije raznim laserima, fizikalne terapije, zračenja, injekcije kortikosteroida, homeopatske injekcije i razne aktivne terapije kojima je Tipsarević bio podvrgnut nisu urodile plodom, pa je u junu prvi put morao na operaciju, a onda se podmukla povreda pete ponovo aktivirala u vidu benignog tumora, pa je Janko opet morao „pod nož“.

Nakon oporavka Srbin je najavio povratak na teren u Čenaju početkom 2015. godine, ali je zbog novih neprijatnosti i upale pluća odložio povratak, otkazao i učešće na Australijan Openu:

- Nikada do sada nisam imao ozbiljniju povredu u karijeri, ovo je toliko loš osećaj. Ja više nemam cilj da se vratim u prvih deset ili nešto slično, ja samo želim da trčim, da udaram loptu i da me ništa ne boli. Uopšte ne razmišljam o povratku u vrh. Želim samo da se vratim na teren i da igram. Posle će sve biti lako - rekao je tada Tipsarević-

Posle 17 meseci pauze, Janko se 2015. vratio na ATP Tur izjavom: “Moj cilj i moj san je da se vratim u Top 10, i nemam puno vremena za gubljenje“.

Počeo je sezonu u martu, igrajući dubl sa Novakom Đokovićem u Majamiju, za koji je dobio vajldkard. Poraženi su već u prvom kolu od Lindšteda i Melcera.

U aprilu, Tipsarević dobija vajldkard za turnir u Hjustonu (šljaka), gde je spasio dve meč lopte i savladao kvalifikanta Giljerma Klezara u prvom kolu, da bi odmah potom izgubio od Santijaga Hiralda. U dublu, Tipsarević je zajedno sa Pečnerom poražen od braće Brajan. Kasnije tog meseca, Janko je učestvovao na Rumunija Openu, gde je dobio kvalifikanta Tomasa Fabiana. U drugom kolu je izgubio od prvog nosioca Žila Simona.

U maju, Janko dobija vajldkard za kvalifikacije za Madrid Open. U prvom kolu je savladao Vaseka Pospišila, ali ga je zatim zaustavio mladi Kokinakis.

Ponovo zahvaljujući vajldkardu, nastupio je na Ženeva Openu, gde ga je u prvom kolu pobedio Denis Istomin sa 2:0.

Tipsarević je uspeo da se nađe i u prvom kolu Vimbldona, ali je sa 3:0 poražen od Marsela Granoljersa. Bolji nastup imao je na US Openu, ali je u pet setova poražen od Garsije Lopeza na startu takmičenja..

Podsetimo, Tipsarević se u 2015. vratio na teren posle 17 meseci pauze. U deset mečeva ostario je učinak od tri pobede i sedam poraza. Krajem godine ponovo je morao da ide pod nož zbog problema sa kolenom, ali se uspešno oporavlja.

Janko Tipsarević je u 2016. godinu ušao sa promenljivom formom zbog brojnih povreda koje su ga pratile poslednjih godina, u 2016. je odigrao svega 19 mečeva. Prva tri meseca sezone je preskočio, a na teren se vratio tek u aprilu. Igrao je čelendžere, a prvi ATP turnir igrao je u maju u Ženevi. Zaustavljen je u prvoj rundi, kao i na Rolan Garosu nakon toga.

Na takmičenju u Londonu uspeo je da dođe do druge runde, a usledio je poraz u prvom kolu Vimbldona. U Dejvis kupu protiv Velike Britanije imao je učinak 1-1, a na US Openu je stao kod druge prepreke – Pabla Karenja Buste. U Sankt Petersburgu ga je u prvom kolu izbacio Dušan Lajović, a rezultat sezone Janko je ostvario u Šenženu. Igrao je polufinale, kao 224. igrač sveta, i zaustavljen je od tada 18. tenisera planete, Rišara Gaskea.

Do kraja sezone nastupio je na još tri turnira, u Tokiju i Šangaju igrao je drugo kolo, a na startu Moskve mu je, kao i u Sankt Petersburgu, ‘presudio’ Dušan Lajović.

Godina 2017. je u karijeri Janka Tipsarevića još jedna koju su pratile povrede. Srpski teniser je odigrao sveta 17 ATP mečeva, u kojima je zabeležio samo pet pobeda.

Na Australijan openu nije nastupio, na Rolan Garosu i Vimbldonu je poražen već na startu, a na US Openu je stigao do druge runde, posle čega je završio sezonu.

Trijumfovao je na dva čelendžera na Tajlandu i dva u Kini. Započeo je godinu kao 144. igrač planete, bio na korak od ulaska u TOP 50, a završio je na 105. mestu na svetu.

Tipsarević je 2018. godinu proveo van terena.

U martu je imao još jednu – sedmu operaciju na peti, posle koje je najavio pauzu od još nekoliko meseci. Do kraja godine nije uspeo da se vrati takmičenjima, a u avgustu, nakon US Opena, skinut je sa ATP rang liste, jer je zbog neigranja izgubio sve bodove.

Početkom 2019. najavio je kraj karijere i nastupao je na Gren slemovima za koje je dobio vajld kartu kao što su Australijan open, US open, Masters u Majamiju, turnire u Hjustonu i Ženevi itd Poslednji meč odigrao je u petak 18. novembra na turniru u Stokholmu porazom od Jučija Sugite...Ostao mu je još samo oproštaj na Dejvis Kupu.

Srećno Janko.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/tenisuzivo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.