Svađe sa sudijama, nameštanje mečeva, skandali, doping...Tenis (ni)je kraljevski sport!
Foto: Reuter/Danielle Parhizkaran

Elita (NI)JE FINA

Svađe sa sudijama, nameštanje mečeva, skandali, doping...Tenis (ni)je kraljevski sport!

Važi za kraljevski sport, ali ponašanje teniskih aktera često nije takvo

Objavljeno:

Počeci tenisa vezani su za kraj 13. veka i francuski kraljevski dvor.

Zbog toga što su francuski i engleski kraljevi pokazivali interesovanje za tenis, važi za kraljevski sport, ali ponašanje teniskih aktera danas je često daleko od kraljevskog i kulturnog.

Da li zbog velikog novca koji donose nagrade od turnira i sponzora, ili zbog toga što slava pomuti um igračima, tenis nije imun na skandale na terenu i van njega. Optužbe za doping i nameštanje mečeva, seks skandali, drogiranje i izazivanje saobraćajnih nesreća, u sve su bili umešani teniski superstarovi ili oni manje poznati igrači i igračice.

Najčešći su sukobi koji se dešavaju na terenima u žaru borbe kao što su rasprave sa sudijama i publikom i međusobne čarke tenisera i teniserki. Najnoviji skandal napravila je Serena Vilijams u finalu singla na US openu, a poznato je kakve je sve probleme imao Novak Đoković sa njujorškom publikom ove godine.

Slede samo neki skandali koji su potresli teniski svet.

Na turniru u Madridu u maju 2013. godine, publika je zdušno navijala za Grigora Dimitrova protiv Đokovića. Zvižduci nisu prestajali ni tokom servisa, a svi sudijini pozivi na mir bili su uzaludni. Zato je posle osvajanja drugog seta, srpski teniser opsovao publiku, ali je, uprkos ovom ventilu, poražen sa 2:1.

Poznatiji po skandaloznom ponašanju nego po mečevima za pamćenje je Australijanac Nik Kirjos. Najnoviji skandal teniser je napravio u polufinalu turnira u Kvinsu u junu kada je simulirao masturbiranje sa flašicom vode zbog čega je kažnjen sa 15.000 dolara. Prošle godine u Šangaju, Kirjos je napustio teren posle gubitka seta u meču protiv Stiva Džonsona i dobio kaznu od 31.000 dolara.

Iako se veruje da je ranije bilo mnogo više teniskih džentlmena nego danas, nije bilo baš tako. Osim po sjajnim volejima i servisima, Džon Mekinro je zapamćen i po temperamentu. Često je dolazio u sukob sa sudijama i čelnicima ATP tura. To je najviše došlo do izražaja na Vimbldonu 1981. godine kada je nastala njegova fraza: "Mora da se šalite!". Tada je i odbio da ide na šampionsku večeru posle osvajanja turnira, jer je hteo da provede veče sa porodicom, prijateljima i ljudima koji ga podržavaju, a ne sa "matorim leševima".

Na skandale nije imuno ni takmičenje Dejvis kup. Jedan od najvećih desio se u februaru 2017. godine u duelu između Kanade i Velike Britanije. U poslednjem meču, sastali su se mladi Denis Šapovalov i Kajl Edmund. Pošto je britanski igrač bio u prednosti, Kanađanin je reagovao nervozno i jako udario lopticu koja je pogodila u lice glavnog sudiju. Posledica je bila da je Kanada diskvalifikovana, a Britanija prošla u četvrtfinale takmičenja.

Duel četvrtfinala Dejvis kupa 2012. godine između Srbije i Češke obeležio je Radek Štepanek. Meč sa Jankom Tipsarevićem trajao je više od pet sati, a slavio je Srbin sa 3:2. Čeh je čestitao na pobedi sprskom igraču tako što mu je pokazao srednji prst.

U konflikte sa sudijama i protivnicama umela je da uđe i Jelena Janković. Jedan od tih bio je i sa sudijom u polufinalu US opena 2006. godine. Srpska teniserka je imala vođstvo od 1:0 u setovima i 4:2 u gemovima u drugom, ali je posle jedne sporne lopte počela da se raspravlja sa sudijom.To ju je potpuno izbacilo iz ritma što je iskusna Belgijanka Žistin Enan iskoristila i na kraju slavila.

Rasprave je imala Jankovićeva i sa Serenom Vilijams. Na turniru u Čarsltonu 2013. godine, dve teniserke su imale žučan sukob. Srpkinji je zasmetala preduga priprema za poen Amerikanke na šta je usledio žustar odgovor Vilijamsove.

Iste igračice sukobile su se i u Dubaiju 2014. godine. U poslednjem gemu, Jankovićeva i Vilijamsova su razmenile nekoliko reči u ne baš prijateljskom tonu.

Ljubiteljima tenisa ostaje nada da će stasati neki novi klinci koji će biti manje skloni konfliktima od starijih kolega.

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.