ŠTA SPECIJALISTA MISLI O NOVAKOVOM LAKTU? Deluje mnogo oštećeno, pitanje je da li bi i operacija pomogla?!
Novak Đoković opet ima probleme sa laktom, Foto: AP

Problem je konstantan

ŠTA SPECIJALISTA MISLI O NOVAKOVOM LAKTU? Deluje mnogo oštećeno, pitanje je da li bi i operacija pomogla?!

Srpski teniser se nalazi pred velikom i najvažnijom odlukom u karijeri

Objavljeno:

Mnogo više od poraza i ispadanja u osmini finala Australijan opena, tenisku javnost i navijače brine povreda Novaka Đokovića zbog koje je već pauzirao šest meseci.

Jasno je svima, pa i njemu, da lakat nikako nije zalečen, a to se manifestovalo i tokom duela sa Hjeon Čungom, kada je srpski teniser trpeo velike bolove, a potom i izjavio da ga verovatno čeka nova pauza.

Takođe, Novak će morati da se konsultuje koje korake dalje da preduzme i da li će čak morati da se podvrgne i hirurškoj intervenciji. O tome je za "B92" pričao Doktor Piter Brukner, specijalista i profesor sportske medicine na univerzitetu "La Trobe".

Novak Đoković će morati da odluči da li će sada ići na operaciju
Novak Đoković će morati da odluči da li će sada ići na operacijufoto: Reuters

- Problem je što je pokušao bez operacije, ali očigledno nije dalo rezultate. Da li će hirurški zahvat nešto značiti, to je diskutabilno. Da su mislili da je operacija najbolji metod, uradili bi je pre šest meseci. Deluje da je tkivo vrlo oštećeno i nije baš tako lako ga oporaviti. U pitanju je problem koji je nastao konstantnim opterećenjem. Neverovatne sile 'prolaze' kroz te dve tetive tokom top spinova, pa nije iznenađenje da se to desi - pojasnio je Brukner.

Za očekivati je da neko ko se bavi tenisom ima problema sa laktom, a to je ovaj doktor objasnio upoređujući povrede koje se često događaju recimo u nekim drugim sportovima.

Novak Đoković prema mišljenju specijaliste ima problem kao što atletičari imaju sa Ahilovom tetivom
Novak Đoković prema mišljenju specijaliste ima problem kao što atletičari imaju sa Ahilovom tetivomfoto: EPA/Lukas Coch

- To je kao Ahilova kod atletičara ili ona koja se nalazi u kolenu, a koja često strada kod košarkaša i odbojkaša. Nenormalna sila je pritiska, ona nema dovoljan dotok krvi i potrebno je mnogo vremena da zaceli. Zbog toga tražimo sve načine koji mogu da pomognu.

U takvim slučajevima je preporuka kortizon, ali i krvne injekcije od novijih metoda, ali još nije potvrđeno da li je to ono što donosi boljitak ili sam period mirovanja tokom terapija.

- Tetive su među najvećim izazovima koju imamo u našoj oblasti. Kada se nađu u problemu, veoma ih je teško vratiti u prvobitno stanje kod elitnog sportiste. Znamo da Novak dobija najbolja mišljenja, najbolje fizioterapeute, terapije i sve ostale potrebne stvari. I sve to nije bilo dovoljno da izdrži toliki napor - zaključio je Brukner.

BONUS VIDEO: Stefan Marković posle pobede nad Zvezdom

(Espreso.co.rs / Izvor: B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.