NOVA DUŽA PAUZA JE IZVESNA, A OPERACIJA? Novak potpuno otvoreno: Ne mogu više ovako! Od danas do sutra...
Foto: Reuters

Lekovi nisu rešenje

NOVA DUŽA PAUZA JE IZVESNA, A OPERACIJA? Novak potpuno otvoreno: Ne mogu više ovako! Od danas do sutra...

Na meču je bilo jasno da srpski teniser trpi bolove u laktu i to velike, što samo znači da je ta povreda, zbog koje je već pauzirao šest meseci, daleko od izlečene

Objavljeno:

Novak Đoković je izgubio u osmini finala Australijan opena od fenomenalnog Hjeong Čunga, ali osim poraza, postoje neke druge stvari koje mnogo više brinu sve one koji ga vole i navijaju za njega.

Na meču je bilo jasno da srpski teniser trpi bolove u laktu i to velike, što samo znači da je ta povreda, zbog koje je već pauzirao šest meseci, daleko od izlečene.

Uostalom o tome je govorio i na konferenciji posle meča, kada je najpre stranim medijima saopštio da je situacija ozbiljna, da mu predstoje novi pregledi i skener, pa da će potom doneti odluku u konsultaciji sa medicinskim timom i stručnim štabom, šta i kako dalje?!

Novak Đoković je bio u bolovima tokom meča sa Čungom
Novak Đoković je bio u bolovima tokom meča sa Čungomfoto: Fonetap

Nakon toga je najbolji srpski teniser ostao sam sa srpskim medijima i tu je bio još otvoreniji, a poteglo se i pitanje moguće operacije tog lakta, kao i zašto to nije uradio kada je prošle godine doneo odluku o pauzi.

- Nije operacija bila na stolu jer sam bio uveren od svih stručnjaka da operacija nije bila najbolja opcija u to vreme. Da li će se pojaviti kao mogućnost – ne znam. Moram da se konsultujem sa njima. Očigledno da nisam ni blizu 100% zalečenja ove povrede i pri kraju prvog seta je počelo malo više da boli i pod antiinflamatornim lekovima koje nikako ne volim. Na njima sam živeo godinu i po dana, pa sam opet morao da ih koristim da bih izdržao turnir – nije to strano, mnogi sportisti na visokom nivou to konzumiraju, ali ta hemija ima nus pojave - rekao je Novak koji je i sam svestan da se korišćenjem lekova ne rešava problem.

Novak Đoković ne otpisuje mogućnost operacije lakta
Novak Đoković ne otpisuje mogućnost operacije laktafoto: Fonetap

- Definitivno moram da uzmem neke stvari u obzir koje na duže staze mogu da budu rešenje, kako ne bih više bio u ovim situacijama, da tražim kratkoročna rešenja. Danas za sutra, to nije ispravno niti želim da se suočavam sa ovakvim situacijama. Videćemo, možda je opet duža pauza preda mnom, ne znam, moraću da snimim i vidim šta se događa.

Kako je i sam najavio, sada mu slede pregledi i konsultacije sa brojnim medicinskim stručnjacima, jer želi da dobije što više mišljenja pre nego donese odluku.

Novak Đoković je frustriran jer povreda je daleko od zalečene
Novak Đoković je frustriran jer povreda je daleko od zalečenefoto: Fonetap

- Ne bih mogao procentualno da kažem koliko boli, kolika je šteta naneta, da li je ovako ili onako... Sveže sa terena ne mogu da vam dam odgovor trenutno. Moraću da se konsultujem sa specijalistima iz različitih delova sveta, da uzmem više mišljenja i donesem odluku i zaključak šta mi je ispravno raditi. Prvi put u karijeri se suočavam sa ovako ozbiljnom povredom, ali je to prema navodima stručnih lica došlo kao posledica poslednjih 12 godina na visokom nivou i toliko odigranih mečeva.

Poraz od Čunga u ovom trenutku nije nešto što menja neke stvari iz korena i tako utiče na njega, ali jeste problem koji ima u svojoj igri zbog bolova koje oseća.

Novak Đoković je svestan da lekovi više nisu dobro rešenje
Novak Đoković je svestan da lekovi više nisu dobro rešenjefoto: Reuters

- Tako je kako je, moram da prihvatim stvari kakve jesu, hvala bogu tenis mi nije jedina stvar u životu, iako bih voleo da igram. Čekao sam šest meseci, takve su okolnosti bile da sam imao tračak nade da mogu da odigram ovde. Igrao sam, zahvalan sam na činjenici da sam mogao da odigram četiri meča i naravno da bi bilo idealno da nisam imao bolove, pa verujem da bi situacija na terenu bila malo drugačija, posebno da sam imao mogućnost da odserviram jače i preciznije. Možda bih stvorio prednost u tom elementu igre, ali to nije slučaj, morao sam da se nosim sa tim bolom i izgubim meč, ali dobro – idemo dalje.

Očekivano, kao i pre šestomesečne pauze, najveći problem je na servisu, iako je ove godine pokušao da promeni stil serviranja, što je na početku dalo neke rezultate, ali kako je takmičenje odmicalo, sve je bilo teže.

Novak Đoković najveći problem ima pri servisu
Novak Đoković najveći problem ima pri servisufoto: Reuters

- Ako je jedan udarac u igri kompromitovan, još ako je jedan od najvažnijih u tenisu, onda je kompletna igra kompromitovana. I kretnja jer imate bubicu u glavi koja vas stalno podseća na to, pošto svaki poen krećete sa servisom, svaki drugi gem servirate... Ako nemate slobodu u serviranju, utiče na sve ostale udarce. Ne želim da tražim izgovore i umanjim pobedu Čunga, ali to je bila realnost. Čak i kada sam imao neke polušanse ili šanse, on je pogađao neke vinere i pasingšotove koji su neverovatni. Kapa dole.

I na kraju je dodao, ono što se dalo naslutiti i iz njegove izjave na engleskom, a to je da nije odustao od tenisa i igranja, ali da će mu se vratiti tek kada bude 100 odsto izlečen i spreman, a to znači da mu sigurno sledi nova pauza.

Novak Đoković sada mora dobro da proceni koja će mu biti sledeća odluka
Novak Đoković sada mora dobro da proceni koja će mu biti sledeća odlukafoto: AP

- Ako niste zdravi, ne možete da radite svoj posao. Prvi put sam u toj situaciji, ali ne treba biti pesimističan i negativan, već potpuno suprotno. Ako se pogleda šira slika, imam neverovatnu karijeru i blagoslov da se bavim ovim poslom. Ne treba razgovarati o tome i biti tužan zbog ove situacije – nisam doktor, moram da pratim šta drugi ljudi govore, ali sam se uvek trudio da imam kritičko mišljenje i, na osnovu tih mišljenja, donesem odluku uz podršku najbližih. Ne osećam da je tenis iz mene izvukao svu motivaciju. Naprotiv, tenis mi je platforma za razvoj kao čoveka, moje ljubavi i strasti, nešto što me čini srećnim. Ako je samo to pitanje, onda nema dileme – nastaviću da igram. Ali situacija je trenutno takva da moram da se nosim sa ovim problemima i nadam se boljem sutra. Nisam sam u ovome, privilegija je da imam pristup najboljim ekspertima i ljudima koji imaju mnogo iskustva sa ovim povredama - rekao je Đoković.

BONUS VIDEO: Dule Savić kao Putin: Legenda Crvene zvezde se valjala u snegu

(Espreso.co.rs / Izvor: B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.