"NEMAM POJMA ŠTA ĆU IGRATI OSIM SLEMOVA I OI" Novak ne želi da propusti trenutke sa decom (FOTO)
Novak Đoković, Foto: COLIN MURTY / AFP / Profimedia

"I dalje sam gladan"

"NEMAM POJMA ŠTA ĆU IGRATI OSIM SLEMOVA I OI" Novak ne želi da propusti trenutke sa decom (FOTO)

Voleo bih pre svega da budem zapamćen kao neko ko je upotrebio svoju platformu, status i uticaj vrhunskog igrača, da pomogne da se poboljšaju tenis i životi kolega teniser, rekao je Đoković

Objavljeno:

Teniska reprezentacija poražena je od Australije u četvrtfinalu Junajted kupa, a tada je Novak Đoković izgubio od Aleksa de Minora.

Poraz nije zabrinuo koliko problemi sa laktom, a Džim Kurijer iskoristio je Noletov dolazak u Australiju da porazgovaraju o prošloj i narednoj sezoni.

Džim Kurijer
Džim Kurijerfoto: Profimedia

Novače, imao si mnogo neverovatnih sezona u karijeri, a 2023. bila je jedna od njih. Kako gledaš na godinu za tobom?

- Jedna od najboljih sezona u mojoj karijeri. Da smo osvojili Dejvis kup, verovatno bih rekao i najbolja. Sada je druga, odmah iza 2015. ili 2011. godine, i tada sam osvojio tri slema i mnogo turnira. Ciljevi su uvek veoma visoki, ali očekivati da sa 36 godina mogu sve to da postignem… Ne znam da li sam očekivao da osvojim tri slema i da igram još jedno finale, ali sigurno se uvek spremam za tako nešto kada pravim raspored na početku sezone. Bila je neverovatna godina. Počeo sam dobro u Australiji, kao i većinu sezona. Kada se tu osvoji trofej, to daje dodatni vetar u jedra, odmah se osećaš bolje u vezi sa celom godinom - počeo je Novak.

Novak Đoković sa trofejem Australijan opena
Novak Đoković sa trofejem Australijan openafoto: EPA/James Ross

Gledamo ka 2024. Imaš 36 godina, napunićeš 37, u nekim prošlim vremenima to je bilo doba kada igrači usporavaju i kada im stvari postaju teže. Ipak, s obzirom na to kakvu si sezonu imao, da li to menja tvoj pogled na 2024?

- Biću iskren, tu sam podeljen. Uvek je deo mene, onaj dečak koji obožava tenis, zna samo za tenis i koji mu je posvetio ceo život. Taj dečak i dalje želi da nastavi. S druge strane, otac sam dvoje dece, daleko sam od porodice… Svaki put kada putujem na duže, to mi slama srce. Uvek razmišljam o tome koliko dugo bi trebalo da igram, koliko turnira da igram, da li je vredno toga… Počeo sam ovu godinu uobičajeno – došao sam rano u Australiju, volim da igram ovde, ovde sam pravio najveće uspehe u karijeri na grend slem nivou. Posle toga, zaista ne znam. Obično imam jasan raspored gde želim da igram, šta su ciljevi – sada znam da su to slemovi i Olimpijske igre, ali osim toga, nemam pojma koje turnire ću igrati ili neću igrati. I dalje sam gladan, i dalje želim da se nadmećem, i dalje mogu da trčim satima, ali sada je više do emotivnog aspekta – šta je prioritet? Tenis je bio prioritet više od 20 godina, u stvari 30 godina, ne želim da propustim previše trenutaka sa svojom decom - kaže Novak.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: COLIN MURTY / AFP / Profimedia

Sve je počelo u Australiji 2008. godine kada je reč o slem titulama, to ti je bila prva, a sada ih imaš 24. Kako je tvoja igra evoluirala od tada, od 2008, do sada, do 2024. godine?

- Kada gledam neke snimke iz 2008. godine, igrao sam drugačijim reketom. Bio je to brz reket, onaj koji se obično koristi za vrlo agresivan stil igre i izlaske na mrežu. Moja pozicija na terenu i pozicija na riternu bile su veoma blizu osnovne linije tada, a sada malo kombinujem. Nekada sam blizu, nekada se udaljim iza osnovne linije. Što sam stariji, to sam svesniji da moram da čuvam energiju i da više razmišljam taktički i strateški kada je reč o pozicioniranju na terenu - rekao je Novak.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: COLIN MURTY / AFP / Profimedia

Šta misliš, ko bi pobedio, Novak iz 2008. ili Novak iz 2024?

- Onaj iz 2008. bi bio gladan kao vuk, to je sigurno. Bio bi to mlad momak, iritantan momak za 36-godišnjeg mene. Iskustvo je na strani starijeg. Bio bi to dobar meč, ali mislim da bi 36-godišnjak pobedio zbog trenutaka najvećeg pritiska - istakao je Novak.

Novak Đoković
Novak Đokovićfoto: COLIN MURTY / AFP / Profimedia

Još imaš mnogo rasta u tenisu pred sobom, nadamo se. Ali, kada završiš karijeru, šta bi voleo da bude tvoja teniska zaostavština?

- Dobro pitanje. Voleo bih pre svega da budem zapamćen kao neko ko je upotrebio svoju platformu, status i uticaj vrhunskog igrača, da pomogne da se poboljšaju tenis i životi kolega tenisera. To mi zaista daje energiju da nastavim... To mi je jedna od velikih želja. Naravno, voleo bih i da budem zapamćen kao neko ko je posvetio ceo život tenisu, igrao sa srcem i sa petljom, i ko je ostavio sve što ima na terenu. Nadam se i da sam inspirisao mnoge mlade ljude da se uhvate reketa. I još nekoliko drugih stvari - zaključio je Novak.

Bonus video:

02:58

PRESVALIČIO SAM SE, A ONDA SU MI NOVAK I JELENA ZAKUCALI NA VRATA Željko Samardžić progovorio o VELIKOM IZNENAĐENJU pred koncert

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.