FEDERER OPET O NAJVEĆIM RIVALIMA: Ko je "zver u kavezu", a ko je bez premca? Švajcarac iznenadio planetu!
Đoković i Federer na oproštaju Švajcarca, Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

opa

FEDERER OPET O NAJVEĆIM RIVALIMA: Ko je "zver u kavezu", a ko je bez premca? Švajcarac iznenadio planetu!

Legendarni teniser dao svoj sud

Objavljeno: 17:24h

Bivši švajcarski teniser i vlasnik 20 Grend slem titula Rodžer Federer je ovih dana u centru pažnje jer je bio gost nedavno završenog turnira u Šangaju.

Lepa sećanja ga vežu za ovaj turnir, a tu je pobeđivao svoje najveće rivale - Novaka Đokovića i Rafaela Nadal.

- Nikada ovde nisam izgubio ni od Đokovića ni od Nadala. Uvek mi je Šangaj bio jedna od omiljenih stanica na Turu. Retko sam igrao pre njega, jedino sam išao u Peking kada sam želeo da se bolje pripremim. Uvek sam se ovde odlično osećao - rekao je Švajcarac.

Rodžer Federer
Rodžer Federerfoto: EPA/Andy Rain

Osvrnuo se na aktuelna dešavanja na ATP turu.

- Alkaras igra genijalno. Još je mlad, ali postigao je fantastične uspehe, ne samo na šljaci, već i na brzim podlogama. Pobediti Novaka u finalu Vimbldona nije šala.

Predviđa Špancu blistavu karijeru nakon završetka ere "velike trojke" .

- Naravno, posle Rafe, Novaka, Marija i mene, svi očekujemo da svaka generacija proizvede još bolji tenis, ali to nije jednostavno. Verujem da je Karlos do sada sve uradio fantastično. Gubiće povremeno, kao sada u Šangaju, ali zaista igra fenomenalno. Veoma je talentovan i čeka ga neverovatna budućnost.

Da li Alkaraz ima potencijal "velike trojke"?

- Vidim potencijal u forhendu, u Rafinom stilu. Možda ima neke elemente tehnike kao ja. Očigledno slajs, skraćene lopte. Može da igra sa osnovne linije kao Nadal. Ima odbrambene mogućnosti kao Novak, ali Novak to radi toliko godina i zato je bez premca, niko to ne može kao on. Baš kao Nadal na šljaci. Takva odbrana je neprevaziđena i ako Karlos nastavi da napreduje, možda ćemo u budućnosti pričati o njegovom potencijalu za defanzivu. Veoma je važno da se sačuva od povreda. Međutim, meni se ne sviđaju takva poređenja. Karlos je Karlos, Novak je Novak, Rafa je Rafa. Svako od njih je jedinstven.

Alkaraz i Đoković
Alkaraz i Đokovićfoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Rivalstvo između Federera i Nadala obeležilo je tenis u drugoj polovini prve dekade ovog veka. Igrali su tri godine za redom finala Rolan Garosa i Vimbldona, od 2006. do 2008.

- Ne znam koliko smo bili različiti. Ja sam bio opušten i na terenu i van njega, dok je on bio kao tigar u kavezu. Imao je neverovatan intenzitet. Uvek se videlo da mu je samo meč na umu.

Kaže da mu ne nedostaju mečevi protiv Nadala.

Federer i Nadal
Federer i Nadalfoto: EPA/Andy Rain

- Nisam ni razmišljao o tome. Sasvim sam srećan sadašnjim životom, ne razmišljam o svim onim komplikovanim duelima protiv najvećih rivala na centralnim terenima najvećih turnira. Imao sam dovoljno takvih trenutaka, tako da me čini srećnim što ih više nema.

Bonus video:

00:15

Gde je otišao Novak Đoković nakon izlaska na balkom

(Espreso/Sportklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.