LEGENDARNI TENISER O DUELU ĐOKOVIĆA I ALKARASA: "Ne mislim da će biti iznenađenja!"
Novak Đoković i Karlos Alkaras, Foto: Francisco Guerra / Zuma Press / Profimedia

SUDAR GENERACIJA

LEGENDARNI TENISER O DUELU ĐOKOVIĆA I ALKARASA: "Ne mislim da će biti iznenađenja!"

Majkl Čeng otkrio je kome daje prednost u polufinalnom meču koji se igra u petak

Objavljeno: 01:20h

Kao teniski meč godine u najavi, iako je sezona dobacila tek do polovine, nameće se polufinalni okršaj Rolan Garosa i sudar generacija - Novak Đoković protiv Karlosa Alkarasa.

Sijaset faktora moglo bi da odluči pobednika u duelu koji bi mogao da se pretvori u najatraktivniji teniski maraton. Đokoviću će u petak igrati svoje 45. grend slem polufinale, Španac tek drugo, mada je prošli put kada se našao među najbolja četiri, osvojio US open.

Pehar u Njujorku Alkaras je podigao kao tinejdžer, a od predstojećem duelu prvog i trećeg tenisera sveta pričao je legendarni Majkl Čeng, čovek koji i dan danas nosi etiketu najmlađeg grend slem šampiona svih vremena. Niko još nije uspeo da pomeri lestvicu koju je on postavio 1989. godine, upravo na Rolan Garosu. Sa 17 godina i 110 dana Čeng je u finalu Frenč Opena srušio Stefana Edberga.

- Alkaras je favorit za osvajanje trofeja. Ali ne možete zanemariti ni druge igrače. Nikada nije lako igrati protiv Novaka u tri do pet setova, naročito na Rolan Garosu. Kada god dođe vreme za grend slem, Novak ne odustaje i ide do kraja. Teški mečevi u ranijoj fazi, mogu da se manifestuju kasnije - rekao je Majkl Čeng pred grupom novinara na danu legendi koji tradicionalno organizuje Rolan Garos.

Novak Đoković, Karlos Alkaras
foto: Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia

Obojica su do sada izgubili po jedan set, ali utisak je da je Novak imao daleko teži put što pokazuje i vreme provedeno na terenu pre polufinala. Srbin je igrao oko 14 i po sati, odnosno u proseku nešto manje od tri sata trebalo mu je za pobedu po meču. Španac je proveo oko 11 sati na pariskoj šljaci, a prosečno mu je za trijuf trebalo oko dva sata i 10 minuta.

Bez obzira što su se do sada sastali samo jednom, u polufinalu madridskog Mastersa koje je posle tri seta i ukupno dva odigrana taj-brejka pripalo Alkarasu (6:7, 7:5, 7:6), Čeng smatra da neće biti tajni.

- Ne mislim da će biti iznenađenja. Igrali su dovoljno da znaju kako će ovaj drugi igrati. Mislim da će im biti prvi put da igraju na tri do pet dobijenih setova, samim tim bitka će biti drugačija. Ali na kraju dana odlučiće to ko bude bio oštriji, ko bude pogađao svoje udarce, ko bude bolje rešavao. Ne vidim da će iko od njih igrati defanzivno. Ko god bude bio defanzivniji, izgubiće", objasnio je Čeng i nastavio: "Ne mislim da u ovim uslovima, na ovakvoj šlajci možete da igrate previše defanzivno i očekujete da ćete dobro proći. Naročito sa ovim lopticama koje toliko skaču, sa sunčanim uslovima, nije pametno fokusirati se na odbranu.

BONUS VIDEO:

00:05

Francuskinja luda za Novakom

(Espreso/Mocart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.