TRKA ZA TENISKOG GOAT-a: Đoković će uskoro držati SVE REKORDE, ali mu 1 stvar nedostaje za APSOLUTNU DOMINACIJU!
Foto: Profimedia

ko će biti najbolji svih vremena?

TRKA ZA TENISKOG GOAT-a: Đoković će uskoro držati SVE REKORDE, ali mu 1 stvar nedostaje za APSOLUTNU DOMINACIJU!

Sudeći po dominaciji kojom Nadal i Đoković i dalje odišu kada su potpuno spremni, izgleda da će bar jedan od njih preći tu cifru 24, dostignuće koje je izgledalo nezamislivo pre nego što je „Velika trojka“ ušla u teniski krug

Objavljeno: 10:04h

Novak Đoković je osvajanjem Australijan opena došao do 22. grend slem trofeja i izjednačio se sa Rafaelom Nadalom u ovom glavnom parametru u debati o najboljem teniseru svih vremena.

Uz brojne druge parametre koji idu na ruku Đokoviću, mnogi ga već sad proglašavaju teniskim GOAT-om, ali sada ćemo se pozabaviti detaljno ovom temom, pa sami izvucite zaključak.

Novak Đoković
foto: EPA/James Ross

GREND SLEM TRKA

Godinu dana mlađi i manje podložan povredama od svog najvećeg rivala, izgleda da će Đoković biti na prvom mestu trci grend slem trofejima - uvek realni Nadal je sam tako predvideo pre godinu dana kada je on trijumfovao u Melburnu.

U ovoj kategoriji Novak i Rafa imaju samo dve žene da "pobede". Sa 23 velike titule, Serena Vilijams ima najviše pobeda u takozvanoj Otvorenoj eri koja je počela 1968. godine. Australijanka Margaret Kort ima 24 grend slem titule u singlu, ali njen rekord datira iz nekog drugog doba, zbog čega se često isključuje iz debate, možda nepravedno, jer pre Open ere najbolji igrači su namerno zaobilazili Australijan i Ju-Es open.

Infographic: 22 and Counting: Djokovic Lays Claim to the Tennis Crown | Statista You will find more infographics at Statista

Sudeći po dominaciji kojom Nadal i Đoković i dalje odišu kada su potpuno spremni, izgleda da će bar jedan od njih preći tu cifru 24, dostignuće koje je izgledalo nezamislivo pre nego što je „Velika trojka“ ušla u teniski krug.

Kada se Pit Sampras povukao 2003. godine, njegov rekord od 14 grend slem titula izgledao je kao jedan za čitav niz godina, ali je na kraju trebalo samo šest godina da ga Rodžer Federer nadmaši.

Novak Đoković
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

LISTA ZARADA

Novak Đoković u finalu Australijan opena sa Stefanosom Cicipasom u nedelju nije igrao samo za trofej Normana Bruksa, 22. grend slem titulu, broj 1 na ATP listi već i za pobednički ček od 2.975.000 australijskih dolara (otprilike 2,1 milion američkih dolara).

Novak Đoković
foto: EPA/JAMES ROSS

Dok je Đoković u fazi u svojoj karijeri u kojoj je odavno prestao da igra za novac i umesto toga gleda u teniske knjige rekorda, pozamašan ček koji je dobio za svoju poslednju pobedu pomaže da učvrsti svoj rekord na listi zarada pošto je zaradio više nego bilo koji teniser u istoriji.

Prema podacima koje je objavio ATP, Đoković je prikupio 166,9 miliona dolara od nagrada u karijeri, čime je u tom pogledu više od 30 miliona dolara ispred svog najbližeg rivala, Rafaela Nadala. Osim Đokovića i Nadala, Rodžer Federer, koji se penzionisao prošle jeseni, jedini je igrač koji je prešao granicu od 100 miliona dolara, dok je koleginici u penziji Sereni Vilijams nedostajalo samo 5 miliona dolara do te granice.

Infographic: Game, Set and Giant Check | Statista You will find more infographics at Statista

Zanimljivo je da među 10 onih koji najviše zarađuju u tenisu spadaju četiri žene, što je svedočanstvo uspešne borbe za jednake nagrade na mnogim najvećim događajima u sportu.

Tako, zahvaljujući jednakom novčanom nagradnom fondu i globalnoj popularnosti ženske igre, teniserke godinama dominiraju na listi najplaćenijih sportistkinja, dok teniseri obično zaostaju za zaradom koju ostvaruju fudbaleri i košarkaši.

Pored Serene Vilijams, njena sestra Venus, Simona Halep i Marija Šarapova nalaze se u prvih 10, dok su Karolina Voznijacki, Petra Kvitova i Viktorija Azarenka na mestima od 11. do 13. sa zaradom u karijeri od otprilike 35 miliona dolara svaka.

DOMINACIJA "VELIKE TROJKE"

Šokantna diskvalifikacija Novaka Đokovića sa Ju-Es opena 2020. kada je lopticom udarenom iz frustracije pogodio linijskog sudiju, značila je da se prvi put od 2004. nijedan član „velike trojke“ - Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković - nije pojavio u osmini finala grend slem turnira. Te 2004. godine, tri Argentinca (David Nalbandijan, Gaston Gaudio i Gijermo Korija) i jedan Englez (Tim Henman) stigli su do polufinala Frenč opena, a nismo mogli pretpostaviti da nam sledi najsjajnija era muškog tenisa koja evo, traje i 19 godina kasnije.

Rodžer Federer, Novak Đoković, Rafael Nadal
foto: AP/EPA/Ali Haider/EPA/David Guzman

Na kraju, Dominik Tim je izašao kao pobednik sa Ju-Es opena 2020, čime je prekinut izuzetan niz u kom su Đoković, Nadal i Federer osvojili 13 uzastopnih mejdžora između sebe, nakon što je Sten Vavrinka postao poslednji igrač koji je probio njihovu dominaciju, 2016. na Rolan Garosu.

Stvari su se brzo vratile u "normalu" nakon Timove prve grend slem titule, pošto se Nole vratio još jači i osvojio prva tri slema u 2021. pre nego što je izgubio finale Ju-Es opena od Danila Medvedeva i propustio priliku da napravi kalendarski grend slem.

Prva polovina 2022. je donela trijumfe Rafaela Nadala koji je osvojio prva dva meča ove godine, pre nego što je Novak Đoković osvojio svoju sedmu titulu na Vimbldonu. Još jednom se pokazalo da je Otvoreno prvenstvo SAD-a šansa za sledeću generaciju da ostavi svoj trag. Sa odsustvom Rodžera Federera (povreda) i Novaka Đokovića (nevakcinisan) i po ko zna koji put nedovoljno spremnog i zdravog Rafaela Nadala koji je ispao u osmini finala, 19-godišnji Karlos Alkaras je bio taj koji je iskoristio trenutak da osvoji svoju prvu grend slem titulu. Karlito je tako postao tek treći igrač koji je prekinuo dominaciju Nadala, Đokovića i Federera na grend slemovima od 2016. godine, pri čemu su sva tri „potresa” došla na Ju-Es openu u nizu godina.

Infographic: Big Three Dominance | Statista You will find more infographics at Statista

Dok je odlazak Rodžera Federera u penziju nekoliko nedelja nakon Alkarasovog trijumfa označio zvaničan kraj ere „Velike trojke“, Đoković i Nadal još nemaju nameru da prenose baklju na sledeću generaciju.

Nakon deportacije iz Australije 2022. godine Novak Đoković se vratio i osvojio 10. titulu na Australijan openu, čime je svoj ukupan broj postigao rekordnih 22 titule u velikim titulama. Kao što tabela iznad ilustruje, „velika trojka“ je sada osvojila 64 od prethodnih 78 grend slem turnira, a Endi Mari i Sten Vavrinka su jedini drugi igrači koji su zabeležili višestruke (tri) pobede tokom decenijske vladavine trijumvirata na najprestižnijim teniskim turnirima.

NOVAKOVI PRIORITETI DO KRAJA KARIJERE

Osim očiglednog, a to je da osvoji još što je moguće više grend slemova do kraja karijere i osami se u ovoj trci, Novak Đoković će sigurno imati još dva velika cilja.

Novak Đoković
foto: EPA/LUKAS COCH

Prvi je onaj veliki san koji mu je nekoliko puta izmicao - zlato na Olimpijskim igrama. Realno, ali ne sigurno, poslednja šansa će mu biti Pariz 2024. Nadal ima zlato i u singlu (2008) i u dublu (2016), dok je Federer osvojio srebro u singlu 2012. i zlato u dublu 2008.

Drugi je trka po broju ukupnih trofeja ATP tura gde se dugo nedodriljiv činio Džimi Konors sa 109. Rodžer je stao na brojci 103, Novak ih sada ima 93, a Rafa 92.

Kada su u pitanju Mastersi Đoković je jedini svaki osvojio bar dva puta a ukupno ih ima 36. Nadal je došao do 36 titula iz kategorije 1000, a Federer 28.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.