ČUDESNA PRIČA STEFANOSA CICIPASA: "Bio sam na par udaha od SMRTI!" Spasio ga čovek kom duguje i više od života
Stefanos Cicipas, Foto: Profimedia

dan koji ga je promenio

ČUDESNA PRIČA STEFANOSA CICIPASA: "Bio sam na par udaha od SMRTI!" Spasio ga čovek kom duguje i više od života

Nema mnogo sportista čije su karijere iskovana iskustvom bliske smrti, ali 24-godišnji Stefanos Cicipas je izuzetak

Objavljeno: 14:58h

Stefanos Cicipas ima priliku da u nedelju postane prvi grend slem šampion koji nije samo poreklom Grk kao slavni Pit Sampras već i nastupa pod zastavom Grčke, ali i svetski broj jedan. Sve to ako pobedi u finalu Australijan opena, ali imaće najteži mogući zadatak i nadamo se da ga neće ispuniti jer će prekoputa mreže biti devetostruki šampion Ozi opena, Novak Đoković, neporažen u polufinalnim i finalnim mečevima u Melburnu.

Ako pak Cicipas napravi novi podvig, najviše će morati da zahvali svom ocu.

Nema mnogo sportista čije su karijere iskovana iskustvom bliske smrti, ali 24-godišnji Stefanos Cicipas je izuzetak.

DAN KOJI MU JE PROMENIO ŽIVOZ, A MOGAO JE DA GA OKONČA

Tokom 2015. godine, dok su učestvovali u trećerazrednom turniru na Kritu, tinejdžer Cicipas i jedan njegov drug su otišli ​​na plivanje koje se zamalo završilo fatalno. Loše su procenili nivo plime i talasi su ih zamalo progutali.

Dvojica dečaka su bila samo nekoliko trenutaka od utapanja kada je Cicipasov otac Apostolos doplivao do njih i izvukao ih na bezbedno.

Apostolos Cicipas
Apostolos Cicipasfoto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Nismo mogli da dišemo, osećao sam se užasno što sam u vodi i bio sam prestravljen. Nisam znao kako će se sve ovo završiti - prisećao se jednom Stefanos.

- Otac nas je ugledao izdaleka i skočio je, počeo da pliva prema nama i povukao nas prema plaži. Bio sam na nekoliko udaha od smrti. Da je tog dana trebalo da umremo i izgubimo živote, morali bismo to da uradimo zajedno. Moj otac je bio junak.

Apostolos Cicipas, Stefanos Cicipas
foto: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

- To je bio dan kada sam video život iz drugačije perspektive. Sećam se posle toga koliko me je to psihološki promenio - objasnio je Grk.

Cicipas ima isti rođendan kao pomenuti Pit Sampras - 12. avgusta, a i Novak Đoković je hvalio njegovu studioznost, pamet i mislilačku nastrojenost.

Govori grčki, engleski i ruski jezik, a okušao se u španskom i kineskom jeziku.

SPORT U KRVI

Sport je Stefanosu Cicipasu u genima. Otac Apostolos koji mu je spasao život je bivši teniser i njegov trener od prvih dana (sada je tu i Mark Filipusis), dok je majka Julija Salnjikova bivša teniserka. Upoznali su se na WTA turniru na kom je Julija igrala a Apostolos bio linijski sudija.

Stefanos ima dva mlađa brata i sestru koji takođe igraju tenis. A njegov deda, Sergej Salnjikov, bio je osvajač zlatne olimpijske medalje u fudbalu 1956. igrajući za Sovjetski Savez.

Stefanos Cicipas
foto: EPA/Joel Carrett

Stefanos je jednom prilikom ovako opisao kako se zaljubio u tenis.

- Moje prvo sećanje je da imam tri godine i da udaram lopticee sa ocem u pauzi između časova. Sećam se da sam kao baš mali gledao mečeve na TV-u, ne mogu da vam kažem ko je igrao, ali se sećam da sam gledao.

Takođe je učestvovao u drugim sportovima kao dete, uključujući fudbal i plivanje. Njegov otac je rekao da je Stefanos sam doneo odluku da postane teniser, podsećajući da se njegov sin „probudio usred noći“ posle turnira u Francuskoj sa devet godina i rekao mu:

- Tata, moram da ti kažem nešto: ja želim da postanem teniser, volim takmičenje, volim izazove.

Otkako je postao profesionalac 2016. godine, Cicipas je brzo pokazao veliku zrelost.

U svojoj prvoj sezoni bio je na 210. mestu na svetu, ali je do kraja 2017. bio među 100 najboljih, a 2018. čak pet, kao prvi Grk koji je postigao takav plasman.

Do svoje 21. godine već je pobedio tri najveće legende "belog sporta" - Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Plavokos i visok 1,93 m, Cicipas se dugo proglašavao mogućim naslednikom ove "Velike trojke", ali sada se takvi epiteti više vežu za Karlosa Alkarasa..

Cicipas je bio prvi Grk koji je osvojio titulu na ATP turu i osvojio je ukupno devet, ali grend slem kruna je ostala neuhvatljiva.

Novak Đoković, Stefanos Cicipas
foto: Profimedia

Mogao je da je namiriše juna 2021. na Rolan Garosu kada je vodio 2:0 u setovima baš protiv Đokovića, ali Nole napravio nezaboravni preokret i zgrabio svoj drugi Frenč open.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.