"BITKA PODLOGA!" Najčudniji meč u istoriji, POBEDNIK je vladao tenisom! Dok nije došao Đoković... (VIDEO)
Rafael Nadal i Rodžer Federer u zanimljivom visokobudžetnom projektu, Foto: Printscreen/youtube/Stefan Dimov

pogodite ko je pobedio?

"BITKA PODLOGA!" Najčudniji meč u istoriji, POBEDNIK je vladao tenisom! Dok nije došao Đoković... (VIDEO)

Jedno naizgled smešno pitanje rodilo se 2007. godine. Da se ideja realizuje, potrebno je bilo 90 dana i 1.3 miliona dolara

Objavljeno:

Rivalstvo između Rafael Nadala i Rodžera Federera ostaće upamćeno u istoriji belog sporta, njihovi mečevi obeležili su jednu eru i motivisali mladi naraštaj da zavole tenis.

Njihovi dueli napravili su buru jednog perioda i mnogi su se pitali ko je od njih dvojice bolji. Argumenti su uglavnom bili zasnovani zbog podloge, skoro pa su po tome i postali prepoznatljivi, Španac kao kralj šljake a Federer je bio dominantan na travi.

1 / 5 Foto: Profimedia

Jedno naizgled smešno pitanje rodilo se 2007. godine:

"Ako bi Rodžer i Rafa bili u mogućnosti da igraju meč a da svako nastupi na podlozi na kojoj je dominantan, ko bi onda pobedio?"

ENGLEZI NE ŽELE MEDVEDEVA NI NA LEJVER KUPU: Federer pred TEŠKOM odlukom, još 2 stranke se pitaju!

Nakon ovog pitanja, sportska agencija "IMG" uz kolaboraciju sa firmom od Pabla Del Kampa, objavila je da će kombinovati dve podloge (šljaku i travu) kako bi se dokazalo ko je zapravo najbolji.

Rafa i Federer su odmah pristalu na ovaj spektakl i da šou za publiku bude još veći, oni su ovo shvatili kao borbu ponosa u kojem će se dokazati jednom za sva vremena ko je najbolji. Meč je postao poznat pod imenom "Bitka podloga".

Rafael Nadal, Rodžer Federer
foto: EPA

Meč se održao u Španiji (Majorka), domovini Rafael Nadala, u "Palma" areni. Švajcarac se oglasio povodom toga i rekao:

"Sviđa mi se što je taj stadion lociran u Majorci, odnosno Radinom domu. On je bio u Bazelu i sada ja imam priliku da igram na "njegovom terenu" po prvi put."

Reakcije su bile dosta različite što se tiče ove naizlged sulude ideje.

NAJEŽIĆETE SE! Reči Novaka Đokovića će vas ostaviti bez teksta! (VIDEO)

Da se ovo sve realizuje, potrebno je bilo 90 dana i 1.3 miliona dolara.

Uoči ovog spekatakla, došlo je do problema, i to enormnih razmera. Naime, radnici koji su postavljali podloge došli su do problema sa travom, zbog nedoumica oko njenog trajanja i vlage. Tako da su ubrzo crvi maltene napravili invaziju na teren. Organizatorima nije palo na pamet da otkažu ovako bitan posao i uložen novac te su od lokalnog terena za golf "posudili" 40 kvadratnih metara trave.

Tog drugog maja 2007. godine ovom sukobu na terenu svedočilo je nešto više od 7.000 ljudi, dok je preko TV-a pratilo preko 200 miliona gledalaca.

Rafael Nadal
foto: EPA/James Ross

Usred meča došlo je još jednog problema, igrač koji se nalazi na strai na kojoj je trava bilo mu je znatno otežano da igra, zbog spina loptice, njenog odbijanja, ubrzavanja itd. Dok je ovom na šljaci lopta blago usporavala nakon odbitka te je imao vremena da se pripremi za udarac.

Nadal se snašao dosta dobro na obe podloge, dok je Federer u pojedinim trenuicma ispadao, samim tim je prvi gem pripao Špancu.

NETRPELJIVOST RASTE: Kirjos ŽESTOKO ISPROZIVAO Cicipasa - Ne može gore!

Drugi set pripao je Švajcarcu, ovo je bio šou, deo za publiku kojim su organizatori hteli da naprave inovaciju u tenisu, što često dovodi do prednosti ili hednikepa na jednog strani, ali, Rožeru i Rafi ovo je bilo mnogo više od samo zabava, nije im bitan bio ni novac niti poeni, njima je ovo bio sukob ponosa, ko je zapravo najboljih, jednom pa zauvek!

Na kraju Nadal je izašao kao pobednik! Ali istorija se upisala tek nakon "Bitke podloga" jer je nakon toga na šljaci Federer savladao na ATP turniru Rafu i time zaustavio njegov fascinantan niz od 82 pobede na ovoj podlozi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.