ŠTA SVE ZNAČI NADALOVO POVLAČENJE? Krah sna o kalendarskom slemu, ZICER za Đokovića u poteri za 3 velika rekorda!
Rafael Nadal, Foto: Profimedia

kolo sreće se okreće - ponovo

ŠTA SVE ZNAČI NADALOVO POVLAČENJE? Krah sna o kalendarskom slemu, ZICER za Đokovića u poteri za 3 velika rekorda!

Karijera Rafe Nadala je možda pod znakom pitanja, ali ono što je sigurno sem činjenice da neće biti ništa od kalendarskog slema jeste da je ovako Novak Đoković dobio još izgledniju priliku da odbrani titulu

Objavljeno: 22:33h

Ako nekad bude u nekom izvršnom veću sastavljenom od legendarnih tenisera, Rafael Nadal bi mogao da se zalaže za gomilu velikih promena u tenisu.

Možda da se izjednači broj grend slemova na svim podlogama, da Završni masters ne bude uvek na tvrdoj, ali sigurno i da pauza između Rolan Garosa i Vimbldona bude veća.

Osvojio je jedina dva vimbldonska pehara daleke 2008. i 2010. a posle toga je najčešće ispadao u ranim fazama turnira od nemilosrdnih "bombardera" sa servis linije ili nije ni dolazio u London zbog povreda.

1 / 5 Foto: EPA/Kieran Galvin

Manje od mesec dana između dva najpoštovanija grend slema i prelazak sa spore šljake na brzu travu uvek je za njega bio poseban fizički izazov.

Ovu godinu je počeo sa 20 vezanih pobeda, ali je morao da položi reket u finalu Indijan Velsa pred Tejlorom Fricom zbog povrede rebarnog mišića. Preforsirao se? On nije tako mislio.

Frenč open je izdržao sa stopalom umrtvljenim injekcijama, pred Vimbldon mu je spalio nerv, ali javio se novi problem. Prenapregao je stomačni mišić koji je pukao, gle čuda, protiv Tejlora Frica. I kao takav, nastavio je da igra i naravno, pobedio.

Ali, sem što je rastužio mladog Amerikanca, sebi nije doneo nikakav boljitak jer se bodovi ove sezone ne dodeljuju za rezultate na Vimbldonu, a dobio bi čitavih 500. Samo je pogoršao povredu i nakon što su snimci magnetne rezonance potvdili rupturu mišića od sedam milimetara, Rafa je sazvao konferenciju za novinare.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Bolnu, ali ne prvu takvu u bogatoj karijeri. Odlučio je da se povuče i ne rizikuje pogoršanje povrede, čitavu karijeru i zdravlje. Nadal je ovako ostao bez šanse da ostvari kalendarski grend slem jer je osvojio već Australijan open i Rolan Garos.

- Ne mogu da rizikujem da igram ovaj meč i budem van konkurencije mesecima. Veoma sam tužan zbog ovoga. Nikada nisam razmišljao o kalendarskom slemu. Ovo je odluka koju sam morao da donesem - zaključio je Rafa Nadal.

- Ne mogu da igram, za sada. Nadam se da će mi predstojeće sedmice omogućiti da se odmorim i oporavim. Nadam se da ću moći da treniram i nastavim s takmičarskim kalendarom koji sam zacrtao - dodaje Nadal pa zabrinjava navijače:

- Mogućnost da završim karijeru mi je još u glavi.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Karijera je možda pod znakom pitanja, ali ono što je sigurno sem činjenice da neće biti ništa od kalendarskog slema jeste da je ovako Novak Đoković dobio još izgledniju priliku da odbrani titulu.

To bi mu bio četvrti uzastopni trofej Vimbldona, čime bi postao tek peti teniser u Open eri sa minimum četiri vezana mejdžora na nekom grend slemu (Borg, Sampras, Federer, Nadal), zatim sedmi pehar Vimbldona ukupno čime bi stigao idola Pita Samprasa i došao na korak od rekordnih osam Rodžer Federera, kao i na korak od najvećeg rekorda - 22 grend slem titule upravo Rafaela Nadala.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.