ČELNIK VIMBLDONA O SUSPENZIJI RUSA I BELORUSA: Sledili smo direktive naše Vlade! (VIDEO)
Danil Medvedev neće moći da nastupi na Vimbldonu ove godine, Foto: EPA/Dean Lewins

čudnog mi čuda

ČELNIK VIMBLDONA O SUSPENZIJI RUSA I BELORUSA: Sledili smo direktive naše Vlade! (VIDEO)

Odluka Engleza je potvrđena na godišnjoj konferenciji Ol Inglend kluba

Objavljeno: 10:35h

Veliku buru u svetu tenisa je digla vest da će organizatori po mišljenju mnogih najprestižnijeg grend slema, Vimbldona, zabraniti učešće ruskim i beloruskim teniserima na ovosezonskom takmičenju.

Negodovali su maltene svi igrači koji su se u međuvremenu oglasili, uključujući svetskog broja jedna, Novaka Đokovića.

Vimbldon
foto: EPA/Olivier Hoslet

Odluka Engleza je potvrđena na godišnjoj konferenciji na kojoj se Ian Hjuit, čelnik Ol Inglend kluba, organizatora Vimbldona, posebno osvrnuo na ovo pitanje.

- Sada bih želeo da se pozabavim pitanjem koje je u centru naše pažnje, a to je namera da se ruskim i beloruskim sportistima uskrati učešće na Vimbldonu. Posle dugog i pažljivog razmatranja, došli smo do dva zaključka na kojima se zasnivaju naše odluke - rekao je Hjuit i nastavio:

- Čak i kada bismo pisanim izjavama prihvatili učešće Rusa i Belorusa, rizikovali bismo da njihovo uspešno učešće bude iskorišćeno kao propaganda od strane ruskog režima. To nismo mogli da prihvatimo. Takođe moramo da obezbedimo da svaka naša akcija ne dovede igrače ili njihove porodice u opasnost. Sledili smo direktive naše Vlade. Ne postoji valjana alternativa odluci donesenoj u ovoj tragičnoj i posebnoj okolnosti.

U Vimbldonu zato neće igrati Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov, Aslan Karacev, Ilja Ivaška od tenisera, a od teniserki Arina Sabalenka, Anastasija Pavljučenkova, Viktorija Azarenka, Darija Kasatkina, Veronika Kudermetova, Ljudmila Samsonova...

Andrej Rubljov
Andrej Rubljovfoto: Starsport©

Međutim, problem za pomenute sportiste je i što italijanska Vlada vrši pritisak da istu odluku donesu organizatori Mastersa u Rimu.

- Koordinisaćemo odluke sa svim našim saveznicima. U ovom trenutku je od suštinskog značaja da pokažemo jedinstvo Evropske unije, koja osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu - rekao je ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo i dodao:

- Sankcije i izolacija Rusije su jedino mirno sredstvo za zaustavljanje ovog rata i dovođenje Putina za pregovarački sto. To je posao koji radimo na međunarodnom nivou. Jedinstvo Evrope je najvažnije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.