NE STIŠAVA SE BURA U TENISU! Belorusi se ne mire tako lako sa odlukom Vimbldona!
Viktorija Azarenka, Foto: EPA/John G Mabanglo

tek će biti haosa!

NE STIŠAVA SE BURA U TENISU! Belorusi se ne mire tako lako sa odlukom Vimbldona!

TS Belorusije se oglasio saopštenjem posle suspenzije tenisera sa Vimbldona

Objavljeno: 14:42h

Posle odluke organizatora Vimbldona da zabrani učešće ruskim i beloruskim, usledilo je oštro saopštenje TS Belorusije.

Belorusi su udarili na teniske organe i britansku vladu, koje smatraju za jedine i izrazite krivce nečuvene teniske odluke, koju su pre nekoliko dana osudili Novak Đoković, najbolji teniser na svetu i Martina Navratilova, legenda svetskog tenisa.

- Ovakvi destruktivni postupci ni na koji način ne doprinose rešavanju sukoba, već samo podstiču mržnju i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi. Očigledno, razlog za ovako tešku odluku bio je direktan pritisak britanske vlade, na primer, izjave ministra sporta Najdžela Hadlstona o potrebi da se beloruskim i ruskim teniserima dozvoli učešće na turniru tek nakon potpisivanja ugovora. To je trebalo da bude posebna deklaracija koja osuđuje specijalnu operaciju i daje garancije da sportisti ne podržavaju trenutnu vlast u svojim zemljama i da ne dobijaju javna sredstva.

Arina Sabalenka
Arina Sabalenkafoto: Profimedia

- Ovakve izjave govore o nekompetentnosti i neznanju britanskih zvaničnika o državnom sistemu podrške sportu u Belorusiji i Rusiji. Nezakonite odluke međunarodnih teniskih organizacija u odnosu na naše sportiste narušavaju, pre svega, ugled ovih organizacija, a nedoslednost izjava i postupaka među njima samo potvrđuje nekompetentnost i jednostrano odlučivanje. Trenutno su u toku konsultacije rukovodstva BTF sa međunarodnim advokatskim kancelarijama o sportskom pravu i razvija se strategija koja ima za cilj da zaštiti, pre svega, beloruske tenisere širom sveta, kao i tenis u Republici Belorusiji. BTF preduzima sve moguće korake da izjednači trenutnu situaciju i uverava da će nastaviti da brani prava beloruskih tenisera da učestvuju na međunarodnim turnirima.

Belorusija trenutno ima dve teniserke u top 20 WTA. Arina Sabalenka je četvrta teniserka sveta, a dvostruka grend slem pobednica Viktorija Azarenka nalazi se na 18. mestu. Mlada Aleksandra Sasnovič je 50. na WTA listi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.