Srbija ga ili mrzi ili obožava:  Sve medalje, ljubavi i skandali Dače Ikodinovića! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

sam sebe zove dežurni krivac

Srbija ga ili mrzi ili obožava: Sve medalje, ljubavi i skandali Dače Ikodinovića! (FOTO) (VIDEO)

Proslavljeni vaterpolista je rođen na današnji dan pre 40 godina
Objavljeno: 14:59h

Bivši srpski vaterpolista, Danilo Ikodinović, puni 40. godina.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jedan od igrača, čije je ime neizostavno u svakoj priči o uspesima srpskog vaterpola i njegovom povratku u sam svetski vrh posle ratova 90-tih godina, rođen je 4.10.1976. godine u Beogradu.

foto: Dado Đilas

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i konačno Srbije, utkao je sebe u uspehe koje je naš nacionalni tim ostvario još od onog okupljanja u Majdanpeku kod Nikole Stamenića pa sve do nesrećnog prekida karijere u 32. godini uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Samo u reprezentaciji je sakupio 304 nastupa i postigao 299 golova, a sakupio je čak 17 odličja sa najvećih takmičenja.

Bio je pripadnik jedne od najboljih generacija u istoriji svetkog vaterpola zajedno sa Vladom Vujasinovićem, Aleksandrom Šapićem, Dejanom Savićem i drugima, a zbog svojih uspeha bio je i ostao omiljen među navijačima.

foto: Dado Đilas

Na veliku scenu stupio je osvajanjem zlata na Mediternskim igrama u Bariju 1997. godine i srebra na Evropskom prvenstvu iste godine u Sevilji, a ono što mu narod najviše pamti jeste gol protiv Hrvatske na Svetskom prvenstvu 1998. godine 6 sekundi pre kraja kojim je spasio reprezentaciju poraza, kao i jedan od ključnih pogodaka u finalu šampionata planete u Montrealu 2005. godine, kada je naš nacionalni tim posle 14 godina ponovo osvojio titulu šampiona sveta.

Uspeo je u karijeri da se okiti jednim zlatom na Svetskom prvenstvu, tri titule prvaka Evrope, jednom Svetskog kupa i tri puta Svetske lige i jednom na Mediteranskim igrama, dok je u klupskoj karijeri uzeo dva kupa LEN-a i jednom Ligu šampiona.

Od klubova je nastupao u Partizanu, Kataniji, Breši, Pro Reku, Sintezu i zbog nesreće, nije uspeo da odradi ugovor koji je bio potpisao sa Jadranom iz Herceg-Novog.

foto: Profimedia

Na individualnom planu bio je MVP fajnal-fora Lige šampiona 2003. godine, a 2005. godine je dobio Zlatnu značku lista "Sport" za najboljeg sportistu Srbije.

Jedino što mu je nedostajalo u karijeri, kao i čitavoj njegovoj generaciji, bilo je to toliko željeno zlato sa Olimpijskih igara, a ko zna šta bi se dogodilo da je bio u timu u Pekingu, ali je sve to pokvarila užasna saobraćajna nesreća i teške povrede koje je zadobio dva meseca ranije i zbog čega je prekinuo svoju karijeru.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.