"NE VERUJETE DA SAM ŽENA? POKAZAĆU VAM VAGINU, OK?" Olimpijska šampionka i posle 13 godina dokazuje da NIJE MUŠKO!
Kaster Semenja, Foto: EPA/Noushad Thekkayil

ne može direktnije

"NE VERUJETE DA SAM ŽENA? POKAZAĆU VAM VAGINU, OK?" Olimpijska šampionka i posle 13 godina dokazuje da NIJE MUŠKO!

Poznati su još primeri dizačice tegova Lorel Habard i plivačice Lije Tomas, ali Kaster Semenja je ostala najpoznatija i najkontroverznija

Objavljeno: 16:35h

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja postala je svetska prvakinja u trci na 800 metara u Berlinu 2009 godine i momentalno napravila pravu buru u "kraljici sportova".

Otad do danas postala je jedna od najuspešnijih atletičarki u istoriji. Uzela dva olimpijska, tri svetska i pet afričkih zlata u više različitih disciplina. Ali, njen višak testosterona stavljao je pod lupu više od svih uspeha, a pokrenuo i mnoge slične slučajeve u drugim sportovima.

Poznati su još primeri dizačice tegova Lorel Habard, ali i plivačice Lije Tomas.

Krovna atletska organizacija propisala je Kaster tablete koje bi uravnotežile nivo ovog hormona, a ona je imala velike nuspojave. O tome je govorila u intervjuu za HBO.

- Verovatno su mislili da imam ku*a* - rekla je Semenja u intervjuu za HBO-ov Real Sports, emitovan u utorak uveče. - Rekla sam im: „U redu je. Ja sam žensko, nije me briga. Ako želiš da vidiš da sam žena, pokazaću ti svoju vaginu. U redu? - direktna je Južnoafrikanka.

Testovi na pol na Semenji su navodno pokazali da trkačica nije imala matericu ili jajnike, ali da je imala unutrašnje testise, muške polne organe koji proizvode testosteron, a njen nivo hormona bio je tri puta veći od očekivanog kod žena. Semenja ima stanje poznato kao hiperandrogenizam, koje karakteriše viši nivo testosterona od uobičajenog, hormona koji povećava mišićnu masu i snagu i sposobnost tela da koristi kiseonik.

Kaster Semenja
foto: AP/Jeff Chiu

Uzela je lekove nakon prve odluke Svetske atletike 2011. godine – tada Međunarodne atletske federacije – da sve sportistkinje sa hiperandrogenizmom moraju medicinski da smanje nivo testosterona.

- Od toga sam se razbolila, ugojila sam se, imala napade panike, ne znam da li ću imati srčani udar. To je kao da se svaki dan ubodeš nožem. Ali nisam imala izbora. Imala sam 18 godina, želela da trčim, da stignem na Olimpijske igre, to je jedina opcija za mene.

Kaster Semenja
foto: AP

Advokat Svetske atletike Džonatan Tejlor, koji se takođe pojavio u emisiji HBO-a, nije se složio sa medicinskim komisijama, uključujući Svetsku medicinsku asocijaciju, koje su osudile upravno telo ovog sporta jer zahteva od žena sa razlikama u polnom razvoju da uzimaju lekove za takmičenje.

- Kažete da medicinski to nije zdravo za njih, onda je moje pitanje: ’Zašto vodeći svetski stručnjaci kažu da je to ono što bismo mi propisali?' - rekao je Tejlor.

Semenja je uzvratila:

- Džonatan treba da odseče svoj jezik i baci ga. Ako želi da shvati kako me je ta stvar mučila, mora da ode i uzme te lekove. Onda će razumeti.

Kaster Semenja
foto: EPA/Laurent Gillieron

Semenja je 2020. godine izgubila žalbu švajcarskom saveznom sudu da poništi odluku arbitražnog suda iz 2019. da sportistkinje sa visokim prirodnim nivoom testosterona moraju da uzimaju lekove da bi ga smanjile.

Ona se obratila tribunalu nakon što je CAS, najviši sud u sportu, presudio da su propisi Svetske atletike neophodni za sportiste sa razlikama u polnom razvoju u trkama u rasponu od 400 metara do jedne milje kako bi se obezbedila fer konkurencija.

(Espreso/HBO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.