NE OSUĐUJTE NAS ZBOG TUĐIH AMBICIJA! Ovi ruski sportisti su bez straha ustali protiv Vladimira Putina! FOTO
Ruski sportisti, Foto: Profimedia

lekcija iz solidarnosti!

NE OSUĐUJTE NAS ZBOG TUĐIH AMBICIJA! Ovi ruski sportisti su bez straha ustali protiv Vladimira Putina! FOTO

Nekolicina ruskih sportista je dala primer ostalima kako bi trebalo ovaj svet da funkcioniše i pružila podršku narodu u Ukrajini

Objavljeno: 14:45h

Rat u Ukrajini je žestoko prodrmao ceo svet, a ruski sportisti su na najvećem udaru! S jedne strane su im uvedene sve moguće sankcije, dok sa druge svi očekuju da jasno istupe protiv Vladimira Putina.

U ovakvim situacijama ne važi pravilo da sport i politika ne idu zajedno, što je dokazala nekolicina onih koji su izrekli svoj stav da su protiv bilo kakve vrste nasilja, ko god ga koristio i sa kakvim god ciljem.

Najveće sportske organicacije FIFA, UEFA, FIBA, Evroliga su direktno suspendovale ruske timove i reprezentacije dokle god je ratno stanje u Ukrajini na snazi. Posledice svega ovoga ćemo videti tek u budućnosti.

Kapiten fudbalske reprezentacije Rusije Artjom Dzjuba je bio primoran da se oglasi jer su kolege zahtevale da se ogradi od Putinove politike. Međutim, nisu baš bili zadovoljni onim što su čuli.

Arttjom Dzjuba
Arttjom Dzjubafoto: EPA/Anatoly Maltsev

Prvenstveno treba odati počast ukrajinskim sportistima i sportskim radnicima koji su bez razmišljanja uzeli oružje u ruke i krenulu u odbranu svoje zemlje.

Posle njih, kapa dole ide Rusima koji su ne obazirući se ni na šta osudili rat u Ukrajini i celom svetu poslali poruku mira.

Ovo su najhrabriji među njima:

Fedor Smolov

Poznati ruski fudbaler Fedor Smolov (32), je bio je među prvima koji su se oglasili na Instagramu i postavili hešteg #NoWar.

Napadač Dinama iz Moskve i reprezentativac Rusije usprotivio ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Smolov je okačio potpuno crnu sliku, uz koju je samo kratko napisao "Nećemo rat".

Danil Medvedev

Najbolji teniser sveta Danil Medvedev je takođe svestan razaranja i smrti koje rat može da donese, pa je odlučio da ne ćuti.

- Danas želim da govorim u ime svakog deteta na svetu. Svi oni imaju snove, život im tek počinje, toliko lepih iskustava dolazi. Zato želim da tražim mir u svetu, mir među zemljama. Deca se rađaju sa unutrašnjim poverenjem u svet, toliko veruju u sve, u ljude, u ljubav, u sigurnost, u pravdu, u svoje životne šanse. Budimo zajedno i pokažimo im da je to istina, jer svako dete ne treba da prestane da sanja.

Andrej Rubljov

Priključio mu se 6. teniser sveta koji je možda ostavio najupečatljiviji utisak od svih sportista.

- Ne radi se o mom meču, ili o tome kako to utiče na mene jer je ono što se dešava mnogo strašnije. Shvatate koliko je važno imati mir u svetu i poštovati jedni druge bez obzira na sve i biti ujedinjeni.

Dok je ovo izgovarao je bio izuzetno potrešen i emotivan, a na objektivu kamere je napisao "Bez rata molim".

Anastasija Pavljučenkova

Teniskim asovima se pridružila i jedna kolegenica.

- Lične ambicije ili politički motivi ne mogu opravdati nasilje. Ovo oduzima budućnost ne samo nama, već i našoj deci. Zaustavite nasilje, zaustavite rat - jasno je navela teniserka.

Aleks Overkin

Hokej velikan Aleks Overkin je iza sebe ostavio sva uverenja i poslao jako važnu poruku.

- Molim vas, nema više rata. Nije važno ko je u ratu - Rusija, Ukrajina, različite zemlje - mislim da moramo da živimo u miru i velikom svetu.

Kolega hokejaš Nikita Zadorov, napisao je "nema rata" crvenom na crnom, i bio je uporniji u svom natpisu "Prestanite".

Pavel Sivakov

Ruski biciklista nije mogao da ostane nem na dešavanja u Ukrajini.

- Prvo, samo želim da kažem da sam potpuno protiv rata i da ne mogu da (svojom glavom) da shvatim šta se dešava u Ukrajini. Sve moje misli su sa ukrajinskim narodom. Drugo, takođe želim da ljudi shvate da većina Rusa želi samo mir i da nikada nisu tražili da se sve ovo desi, ne treba da budemo meta mržnje samo zbog svog porekla. Znam da ovih nekoliko redova neće napraviti veliku razliku u trenutnoj situaciji, ali samo sam želeo da to podelim.

Larisa Kuklina

Šampionka u biatlonu objavila je svoju sliku sa podeljenim srcem na zastave Rusije i Ukrajine, pozivajući zemlje da se urazume...

"Šta se dešava!? Živimo u 21. veku!“

Šahisti su možda najglasnije ustali protiv Putinove politike.

Grupa vrhunskih šahovskih velemajstora iz Rusije, uključujući Vitiugova, člana bivših reprezentacija na Svetskom prvenstvu, izrazila je užasnutost ruskim akcijama u Ukrajini

- Jasno ću izneti svoj stav. Ne možete se braniti na tuđoj teritoriji. Rusi i Ukrajinci su braća, a ne neprijatelji. Zaustavite rat - rekao je Nikita Vitiugov.

Kandidat za Svetsko prvenstvo Ijan Nepomnjači nazvao je početak napada "crnjim od bilo kog crnog četvrtka".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.