PONOSNI NA EKIPU! ODBRANA NAJBOLJI SEGMENT IGRE! EVO NA ČEMU TREBA RADITI - SELEKTOR SUMIRAO EP!
Rukometaši Srbije, Foto: Starsport©

Toni Đerona

PONOSNI NA EKIPU! ODBRANA NAJBOLJI SEGMENT IGRE! EVO NA ČEMU TREBA RADITI - SELEKTOR SUMIRAO EP!

Rukometaši Srbije završili su učešće na Evropskom prvenstvu nakon preliminarne faze takmičenja koju je naša ekipa igrala u Segedinu.

Objavljeno: 16:14h

Srbija je kao trećeplasirana ekipa u grupi završila takmičenje i našla se na 14. mestu u generalnom plasmanu.

Nakon završetka preliminarne faze, selektor Toni Đerona je sumirao utiske sa takmičenja i govorio o aktuelnom Evropskom prvenstvu

- U ovakvoj situaciji, fokus je pre svega bio na zdravlju igrača. Većina igrača nije imala nikave tegobe, dok su pojedinci imali probleme sa visokom temperaturom i bolovima pogotovo u leđima. Naravno, ceo tim je bio pogođen tom situacijom. Sada je stanje već dobro i skoro ceo tim se oporavio. Pojedincima će trebati još malo vremena pre nego što se vrate u svoje klubove, ali dobra stvar je što nije bilo ozbiljnih povreda i što su svi na kraju dobro, započeo je selektor Đerona.

Rukometna reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Srbija je završila učešće na Evropskom prvenstvu. Odigrala je tri utakmice u preliminarnoj fazi – protiv Ukrajine, Hrvatske i Francuske. Kada ste sumirali utiske, šta je to što je bilo dobro, a šta manje dobro na takmičenju?

- Ostaje žal za neostvarenim plasmanom u drugu rundu takmičenja, pre svega zbog prilike da igramo još utakmica jer to je ono što nam nedostaje – veći broj zvaničnih utakmica, više međunarodnih utakmica kako bi se steklo neophodno iskustvo. Sa jedne strane za iskustvo ekipe, a sa druge strane i za pojedne igrače.

Rukometna reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Imamo nekoliko igrača koji u svojim klubovima igraju evropska takmičenja, ali veliki broj igrača nema takvo iskustvo ili ima vrlo malo iskustva tog tipa. Ono što je dobro jeste da smo u svim utakmicama igrali kao tim. Neki igrači su otpadali zbog korone, drugi su se vraćali u ekipu i na utakmice sa samo dva ili tri treninga i bilo je teško održati tim. Ali svi igrači i ceo stručni štab je uradio izuzetan posao i mislim da iako smo izgubili od Hrvatske i Francuske, svi mogu biti ponosni na ekipu, rekao je selektor Đerona i dodao:

- U prvih deset minuta protiv Francuske možda nismo bili toliko efikasni, ali smo stvarali šanse za golove. Ipak, golman Francuske Vensan Žerar nam je otežao i odradio izuzetan posao.

Rukometna reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Ono što je bilo negativno je svakako korona i problemi vezani za nju, a pozitivno - karakter koji je pokazao tim u važnim trenucima. Bilo je problema, ali ekipa je održala zajedništvo, identitet. To nije bilo iznenađenje, ali sam ponosan na momke i to mi daje nadu za budućnost da kada budemo kompletni možemo napraviti dobre stvari.

U čemu leži najveća snaga ove ekipe?

- To bi sigurno bila odbrana. Imamo snažnu odbranu, iako je u pojedinim trenucima bilo grešaka, ali smo pokazali da smo ekipa kojoj je teško dati gol, a to se uglavnom dešavalo u trenucima kada izgubimo loptu i kada protivnici stvore kontranapad.

Rukometna reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Mada i u takvim situacijama, naši golmani su obavljali dobar posao i u svakom slučaju moramo da očuvamo dobru odbranu kojom sam veoma zadovoljan. Ono na čemu treba više da se radi je napad i da poboljšamo tranziciju.

Veoma je važno što je tokom čitavog perioda ekipa pokazala istinski timski duh

- Čak i u trenutku kada smo recimo sat vremena pre utakmice sa Hrvatskom dobili vest da Petar Đorđić ne može da nastupa zbog pozitivnog nalaza, održali smo timski duh. Kao što smo mnogo puta rekli, nije važno ko je na terenu, nastupa se za nacionalni tim i svaki igrač mora biti spreman sto odsto da pruži sve od sebe i da pokaže da zaslužuje što je tamo.

Rukometna reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Novo okupljanje reprezentacija će imatu martu u EHF nedelji nacionalnih timova

- Za mesec i po dana imamo novo okupljanje. Nećemo igrati prvu rundu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, zahvaljujući plasmanu koji smo osvarili na ovom šampionatu, to je dobro, ali moramo da iskoristimo priliku da u tom periodu odigramo neki prijateljski meč, po mogućstvu sa što jačim protivnikom kako bismo bili sigurni da naša ekipa nastavlja da bude na putu na kom želimo da bude i da stekne neophodno iskustvo za naredne zvanične utakmice.

Kompletirana je preliminarna faza Evropskog prvenstva i poznati su svi učesnici glavne runde takmičenja. Kakve impresije imate posle prve faze takmičenja i koje ekipe su vas pozitivno ili negativno iznenadile?

Rukometna reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

- Tokom preliminarne faze smo videli da mnoge selekcije imaju poteškoće sa korona virusom. To je pružilo priliku ekipama koje su imale neometane pripreme – sa normalnim trenažnim procesom i sa kontrolnim utakmicama uoči takmičenja, da naprave bolje rezultate.

Holandiju bio naveo kao pozitivan primer, iako to nije iznenađenje jer već nekoliko godina unazad rade dobar posao i igraju dobar i brz rukomet.

Apostrofirao bih i Island, mada ni to nije ništa novo. Sa druge strane, svi su očekivali da se Mađarska plasira u drugu rundu i da se bori za medalju, a konačan plasman im je 15. mesto, odmah iza nas, iako su imali velika očekivanja uoči takmičenja.

Rukometna reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Portugal je na prethodnim prvenstvima igrao dobro, a na ovom takmičenju su zabeležili pad i završili na 19. mestu. Ali i oni su imali problema sa korona visrusom u pripremnom periodu i veliki broj povređenih igrača, važnih igrača.

Kakva su vam predviđanja za završnicu takmičenja i glavne favorite u borbi za medalje?

- Najveća borba na ovom šampionatu je ona koja se vodi sa korona virusom, kako smo imali priliku da vidimo do sad. Ekipa koja u nastavku bude imala manje problema sa korona virusom, imaće veće šanse da ostvari bolji rezultat i da se bori za medalje, zaključio je selektor Đerona.

Espreso/RSS


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.