KREĆE BORBA ZA "SVETI GRAL" SKI SKOKOVA: Nova godina je nezamisliva bez "4 SKAKAONICE", izdvaja se TRIO FAVORITA!
Foto: Profimedia

novogodišnja turneja

KREĆE BORBA ZA "SVETI GRAL" SKI SKOKOVA: Nova godina je nezamisliva bez "4 SKAKAONICE", izdvaja se TRIO FAVORITA!

Ski skokovi su najpopularniji zimski sport u Nemačkoj, a nekada su uopšteno bili odmah iza fudbala, uz Formulu 1!

Objavljeno: 18:20h
Nedeljko Đukić

Novogodišnji i božićni praznici ne mogu da se zamisle bez bar malo snega, koncerta Bečke filharmonije, ali i turneje "Četiri skakaonice".

Čuvena 'Novogodišnja turneja' u ski skokovima koja se boduje i u okviru Svetskog kupa imaće svoje 70. izdanje po tradicionalnom rasporedu: prve dve stanice u Nemačkoj, a poslednje dve u Austriji.

Najpre će se danas, 29. decembra u 16.30, "nebeski orlovi" boriti za trijumf u Oberstdorfu, a tri dana kasnije, kalendarsku Novu godinu će proslaviti skokovima u Garmiš-Partenkirhenu.

Novogodišnja turneja, Turneja četiri skakaonice, Četiri skakaonice
foto: Profimedia

Onda se turneja seli u Austriju. Takmičenje u Insbruku je na programu 4. januara, a rasplet nas, kao i obično, čeka na skakaonici u Bišofshofenu. Kvalifikacije se održavaju dan ranije pre glavnog takmičenja.

Ukupni pobednik će sem pehara "Zlatnog orla" dobiti i 100.000 franaka. Malo, reći ćete, u poređenju sa nedeljnim platama fudbalera, nagradama golfera, tenisera, itd. Ali, za ski skakače je glavni motiv uvek bila jurnjava za distancom, savršenim stilom i obračun sa vetrom - takvo iskustvo, iako vrlo rizično, nema cenu.

Nažalost, zbog pandemije su organizatori odlučili da ne bude publike, pa će izostati fenomenalna atmosfera i huk navijača - koja ne čudi kad se zna da su ski skokovi najpopularniji zimski sport (uz biatlon) u Nemačkoj, a nekada su uopšteno bili odmah iza fudbala, uz Formulu 1! Privuku pet miliona TV gledalaca godišnje.

Trofej brani Kamil Stoh (34) koji je prošle sezone trijumfovao po treći put.

Kamil Štoh, Kamil Stoh
foto: EPA/Lukas Barth-Tuttas

Maestralni Poljak je osvojio praktično sve moguće trofeje, pa čak i tri olimpijska zlata koja su izmicala čak i slavnom Adamu Mališu (imaju obojica po 39 pobeda u Svetksom kupu) - bez kog ovaj sport nikad ne bi postao popularan u Poljskoj, a danas Stoha i ekipu horde poljskih navijača prate maltene na svakom takmičenju Svetskog kupa.

1 / 5 Foto: EPA/Lukas Barth-Tuttas

Ipak, ove sezone je poljski tim u potpuno drugačijoj formi u odnosu na prethodnu kada su čak četvorica njihovih skakača završila u prvih 6 u generalnom plasmanu Turneje. To je slučaj i sa Stohom koji je deseti u Svetskom kupu, a u jučerašnjim kvalifikacijama je zauzeo tek 37. mesto.

Kao favoriti se izdvajaju tri imena. Najpre lider Svetskog kupa Karl Gajger (28) i njegov prvi pratilac Rjoju Kobajaši (25) koji obojica imaju po dve pobede ove sezone.

Nemac je 2019-20. zauzeo treće mesto u konačnom plasmanu "4 Skakaonice", a prošle sezone je bio drugi, pa se domaći navijači nadaju da bi sada mogao i na najviši stepenik pobedničkog postolja. Gajger je prošle sezone osvojio i Svetsko prvenstvo u letovima na slovenačkoj Planici.

1 / 6 Foto: EPA/Grzegorz Momot

Ipak, iako mlađi, Japanac ima više iskustva i čini se da je blizu nedodirljive forme koju je pokazao 2018-19. kada je izdominirao kao malo ko. Osvojio je tada Svetski kup, ali i sve moguće turneje unutar njega, uključujući prestižnu Novogodišnju.

Juče su upravo Kobajaši i Gajfger zauzeli prva dva mesta u kvalifikacijama, ali blizu su bili i Norvežani koje i te kako treba imati u vidu u borbi za trofej. Johan Andre Forfang je bio treći a Halvor Egner Granerud četvrti. Više treba računati na Graneruda (25), aktulnog prvaka Svetskog kupa i trećeplasiranog u ovoj sezoni.

1 / 3 Foto: Profimedia

Austrijanci se uzdaju u Štefana Krafta (28), osvajača Turneje 2014-15. i dvostrukog prvaka Svetskog kupa. Moglo bi da se ispostavi da je odlično tempirao formu, kao što je neretko činio Kamil Stoh, pa da opet slavi u domovini.

Štefan Kraft
Štefan Kraftfoto: AP

Možda bi iznenađenje mogao da napravi Slovenac Anže Lanišek (25) koji je u generalnom poretku ispred Krafta, na četvrtom mestu, i po prvi put u karijeri skače odlično u kontinuitetu.

Sve u svemu, na Novogodišnjoj turneji nikad ne treba isključiti neku senzaciju ili potpuno pomračenje favorita. Baš zato se samo tri puta desilo da jedan skakač trijumfuje na sve četiri skakaonice i ostvari "grend slem". Prvi je taj podvig napravio legendarni Nemac Sven Hanavald 2001-02, pa pomenuti Stoh 2017-18. i Kobajaši 2018-19.

Sven Hanavald
Sven Hanavaldfoto: Profimedia

Inače, najviše ukupnih trijumfa ima Finac Jane Ahonen (pet, jednom podleio titulu sa Čehom Jakubom Jandom), a sledi ga Nemac Jens Vajsflog (četiri slavlja).

Mališ je 2001. osvojio prvo mesto sa 104.4 poena više od Ahonena, što je najveća razlika u istoriji takmičenja.

Jane Ahonen
Jane Ahonenfoto: AP

Jedan manje poznati Poljak Stanislav Marusaž je 1965. ostvario jedan drugačiji, zanimljiv rezultat. Kao 53-godišnjak je bio u poseti Garmišu i zamolio je žiri da mu dozvoli nastup. Sa pozajmljenim skijama i čizmama, u odelu u kom je proslavio Novu godinu, skočio je 66 metara na oduševljenje publike, i to posle devet godina bez treninga...

Od danas nas očekuju mnogo duži skokovi i spektakularna borba za "Sveti gral" ski skovova.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.