ROĐEN BEZ NOGU, MAJKA GA NAPUSTILA, ZLOSTAVLJAN... Ali, Zajon se nije predavao i danas mu se svi DIVE! (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Instagram/big_z_2020

neverovatna priča

ROĐEN BEZ NOGU, MAJKA GA NAPUSTILA, ZLOSTAVLJAN... Ali, Zajon se nije predavao i danas mu se svi DIVE! (FOTO/VIDEO)

Amerikanac je rođen bez obe noge jer boluje od retkog sindroma kaudalne regresije što znači da je rođen bez donjeg dela tela, zbog čega njegova priča podseća na onu Nika Vujičića (rođenog bez sva četiri ekstremiteta)

Objavljeno: 14:04h

Amerikanac Zajon Klark je najbolji primjer da od svojih snova nikada ne treba odustajati i pored svih izazova i poteškoća koje vam život donese, a njegova priča je zaista neverovatna.

Klark je čovek o kom u poslednje vreme bruji sportska, ali i svetska javnost zbog neverovatnih stvari koje je uspeo ostvariti u svom životu i pored ogromnog nedostatka koji ima.

Naime, ovaj Amerikanac rođen je bez obe noge jer boluje od retkog sindroma kaudalne regresije što znači da je rođen bez donjeg dela tela, zbog čega njegova priča podseća na onu Nika Vujičića (rođenog bez sva četiri ekstremiteta).

Njegova biološka majka ga je odmah napustila po rođenju nakon što je shvatila kakav sindrom ima, a zatim je Zajon 17 godina "lutao" po raznim domovima za nezbrinutu decu gde su mnogi ismevali njegov fizički izgled.

On je priznao da je često bio i zlostavljan od strane druge dece u domovima kojima je boravio, te da ga je to učinilo dosta agresivnim zbog čega je i sam pravio probleme tokom odrastanja.

Zajon Klark
foto: Profimedia

- Nemam šta da skrivam, bio sam problematičan kao dete i dosta toga sam prošao. Prvih 17 godina života sam proveo u raznim domovima za nezbrinutu decu, ali me to nije zaustavilo da postignem nešto u svom životu. U osnovnoj školi sam počeo da se bavim rvanjem, ali sam taj sport ozbiljno shvatio tek u srednjoj školi i posvetio sam mu se maksimalno - rekao je Klark.

Njegov život se promenio kada je upoznao ženu koja ga je usvojila i prema njemu se ponašala kao prava majka. Nikada nije odustajala od njega i pružila mu je sve ono što nije imao u svom životu.

Zajon Klark
foto: Profimedia

Ona je bila poslednja žena koja ga je usvojila dok je to legalno bilo još moguće jer je ubrzo nakon toga postao punoletan.

- Cela porodica me neverovatno prihvatila i imao sam po prvi put u životu takvu podršku. Dolazili su na moje borbe i bodrili me što je za mene bilo neverovatno i nešto potpuno novo. Nisam nikada imao nekog člana porodice, a onda su oni promenili moj život - kaže Klark i dodaje.

- Moja mama je jednog dana došla posle treninga i rekla mi: 'Volim te, na neki svoj način sam te rodila. Moje ćerke i sestre te vole. Želiš li biti deo moje porodice?'. Nikada nisam imao porodicu i takav osećaj. Pitala me želim li biti njen sin, a ja sam odmah rekao: 'Mama' i tako je sve počelo.

O Klarku je i Netfliks snimio sjajan dokumentarac jer je njegova neverovatna životna priča prava inspiracija i pokazatelj da u životu nikada ne treba odustajati. Na kraju je on imao poruku za sve one koji su ga zlostavljali dok je odrastao.

- Šta bih im danas rekao? Rekao bih im 'hvala' jer sam zbog toga postao jači i shvatio da me ništa ne može slomiti. Ovu poruku šaljem svim klincima koji misle da su beskorisni zbog nekog hendikepa - zaključio je Zajon.

On je pored rvanja danas i motivator i glumac, a glavna želja mu je da predstavlja Sjedinjene Američke Države na Paraolimpijskim igrama. Pokrenuo je i fondaciju koja pomaže domovima za nezbrinutu decu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.