NI FERSTAPEN NIJE PROŠAO BEZ KAZNE: Za razliku od Hamiltona, njega su samo "udarili" po džepu!
Foto: EPA/Shawn Thew

moralo je tako

NI FERSTAPEN NIJE PROŠAO BEZ KAZNE: Za razliku od Hamiltona, njega su samo "udarili" po džepu!

Sprint trka počinje u 20.30, a trka u Sao Paolu na programu je u nedelju od 18 časova

Objavljeno:

Vozač Red Bula Maks Ferstpen kažnjen je danas sa 50.000 evra ;nakon što je proveravao bolid Mercedesa koji vozi njegov rival za titulu Luis Hamilton.Kako se navodi u saopštenju, stjuardi su posle pregledanja snimaka "zadovoljni položajem tela holandskog vozača i položajem krila, pošto se na video snimku vidi da je bilo neznatne sile kada je Verstapen dodirnuo zadnje krilo Mercedesovog bolida".

Na video snimku koji je u petak uveče objavio navijač na stazi Interlagos, vidi se da Verstapen dira zadnje krilo Hamiltonovog bolida, u takozavnom "park ferme", obezbedjenom delu na stazi u kome prema pravilima "nije dozvoljena nikakva prepravka, podešavanje, provera ni rukovanje bolidom", nakon što se vozila zaustave posle kvalifikacija. U taj deo dozvoljen je ulazak samo službenim licima.

Direkcija trke pregledala je navijački snimak, ostale snimke sigurnosnih kamera na stazi, kao i kamera iz bolida sa brojem 14, 33, 44 i 77.

Verstapen je posle jučerašnjih kvalifikacija izašao iz svog bolida, skinuo je rukavice i dodirnuo zadnje krilo. Onda je otišao do Hamiltonovog bolida sa brojem 44 i ponovio to, pipnuvši zadnje krilo Mercedesa na dva mesta.

- Video snimak sa kamere na Hamiltonovom bolidu pokazuje da nema apsolutnog nikakvog pomeranja nijednog elementa na zadnjem krilu bolida broj 44 kada Verstapen dodiruje to krilo. Stjuardi su zadovoljni Verstapenovim položajem tela, a na snimku krila vidi se da je bilo beznačajne sile kada ga je on dodirnu - navodi se u saopštenju. ; Kako se navodi, postala je tendencija da vozači to rade posle kvalifikacija i trka i ona se smatra uglavnom bezopasnom, ali se podseća da je to kršenje pravila u "park fermu" i da potencijalno može da nanese štetu.

Direkcija trke navela je da bi buduća kršenja pravila mogla imati drugačije kazne od današnje.

Sprint trka počinje u 20.30, a trka u Sao Paolu na programu je u nedelju od 18 časova.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.