ŠOKANTNO SAZNANJE: Bokserski mečevi u Riju bili namešteni, doveden u pitanje ostanak ovog sporta na OI u Parizu!
Foto: Profimedia

neverovatno

ŠOKANTNO SAZNANJE: Bokserski mečevi u Riju bili namešteni, doveden u pitanje ostanak ovog sporta na OI u Parizu!

MOK još nije potvrdio da li će boks ostati u olimpijskom programu u Parizu 2024. godine

Objavljeno: 17:05h

Sudije i delegati nameštali su bokserske mečeve na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru, utvrdjeno je istragom.

Medjunarodna bokserska federacija (AIBA) postavila je istražitelja Ričarda Meklarena za šefa istrage, tokom koje je utvrdjeno da su zvaničnici AIBA odbarali sudije i delegate kako bi mogli da nameštaju mečeve u kvalifikacijama za Olimpijske igre i na samim Igrama u Rio de Žaneiru.

- Oni su odlučili da se pravila ne odnose na njih", rekao je Meklaren, koji je dodao da postoji "kultura straha, zastrašivanja i poslušnosti medju sudijama i delegatima -

Meklaren je naveo da je tada sudijama i delegatima rečeno ko mora da pobedi u borbi, dan pre meča na Olimpijskim igrama. On nije uspeo da utvrdi ko je odgovoran za vodjenje šeme nameštanja i biranja pobednika.

AIBA od decembra predvodi ruski biznismen Umar Kremlev, koji je rekao da je promenio način sudjenja u boks mečevima. Nijedan sudija sa Igara u Riju nije sudio na ovogodišnjim Igrama u Tokiju, posle suspenzija.

Ovogodišnji olimpijski turnir nije organizovala AIBA već direktno Medjunarodni olimpijski komitet.

MOK je saopštio ovog meseca da je duboko zabrinut zbog AIBA i da je dobio žalbe na sudjenje na dva ovogodišnja takmičenja pod pokroviteljstvom AIBA, Azijskom šampionatu i Svetskom prvenstvu za mlade.

MOK još nije potvrdio da li će boks ostati u olimpijskom programu u Parizu 2024. godine.

Meklarenova istraga sada će ispitati da li je bilo korupcije u menadžmentu AIBA.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.