POSTAO BOKSER ZBOG SIROMAŠTVA, A ZBOG BOLESTI VELIKI PRAVOSLAVAC! Oleksandr Usik danas poručuje: Krim pripada Bogu!
Oleksandr Usik, Foto: Profimedia

"mačka" sa devet života - naslednik braće kličko

POSTAO BOKSER ZBOG SIROMAŠTVA, A ZBOG BOLESTI VELIKI PRAVOSLAVAC! Oleksandr Usik danas poručuje: Krim pripada Bogu!

Novi šampion u čak četiri vodeće organizacije superteške kategorije, Oleksandr Usik, legitimni je naslednik braće Kličko i predstavnik Istoka među najboljim bokserima današnjice

Objavljeno: 18:21h
Nedeljko Đukić

Oleksandr Usik je sinoć napravio veliko iznenađenje i šokirao domaću publiku na stadionu Totenhema u Londonu, potpuno nadjačavši njihovog favorita Entonija Džošuu i otevši mu WBA, IBF, WBO i IBO titule u superteškoj kategoriji.

Bokser iz Ukrajine (34) je viđen kao neugodna prepreka Džošui uoči meča, ali više kao jak test pred duel sa pobednikom treće borbe WBC prvaka Tajsona Fjurija i Dionteja Vajldera. Malo ko je očekivao jednoglasnu pobedu Usika koji je bio nedodirljiv za Engleza i posle 12 rundi tvrdio da je možda trebalo i da ga nokautira.

Oleksandr Usik, Entoni Džošua
foto: Profimedia

"Mačka" (visok 191 cm, raspon ruku 198 cm) je tako ostao neporažen i poboljšao svoj skor na 19-0 (13 nokautom) pa je sad on taj koji će najverovatnije ukrstiti rukavice sa pobednikom nestrpljivo iščekivanog duela Fjuri - Vajlder.

Oleksandr Usik
foto: EPA/Neil Hall

Oleksandr je rođen 1987. u Simferopolju, drugom najvećem gradu na poluostrvu Krim, teriotrije koju je Ruska federacija aneksirala 2014. ali koju Međunarodna zajednica i dalje priznaje kao deo Ukrajine.

Do 15. godine je trenirao fudbal kada se preorijentisao na boks jer je bio mnogo jeftiniji za njegovu siromašnu porodicu. Posle niza medalja na Evropskim i Svetskim kupovima i prvenstvima, sve je krunisao zlatom za Ukrajinu na OI 2012. - upravo u Londonu.

Oleksandr Usik
foto: Profimedia

Sa suprugom Katerinom ima troje dece i žive u Kijevu. Usik je veliki pravoslavac postao dok je kao dečak boravio u bolnici, objasnio je u jednom intervjuu:

- Dok sam bio u bolnici, došao je jedan sveštenik. Dao nam je neke slatkiše. Sva deca su se rastrčala ne shvatajući da je ovaj visoki čovek sa crnom bradom i velikim krstom na grudima upravo došao da spasi naše male grešne duše. Ja sam seo pored njega i pitao ga gde je Bog, gde živi, kako da dođem do njega, kako nas čuje i vidi.

- On mi je rekao: Ti si još tako mali, zašto te tako interesuje Bog? Odgovorio sam da treba uskoro da ga vidim. Pitao me je zašto sam se odlučio na to. Rekao sam da sam čuo razgovor svoje majke sa doktorom koji joj je rekao da sam ja vrlo bolestan. Pop je rekao da nije na doktorima da odluče ko će živeti ili umreti već samo na Bogu. I od tog dana ja pribegavam našem Gospodu Isusu Hristu i pratim njegov put. On ne prati mene, ali ja idem za njim. Svakog dana mu se zahvaljujem na svakom divnom danu koji proživim - ispričao je Oleksandr.

Oleksandr Usik
foto: Profimedia

Usik je ponosni Ukrajinac i rekao je da nikad ne bi promenio svoje državljanstvo u rusko, ni posle aneksije Krima, za koji je tad rekao da ga i dalje smatra ukrajinskom teritorijom. A 2016. godine je pričao kako posle borbi može da uđe u Krim, ali da ne voli da priča o politici jer ljudi izvlače njegove reči iz konteksta. Kaže da u Rusiji ima mnogo fanova i da ne voli da deli ove dve nacije "jer su i jedni i drugi Sloveni".

Kad god bi ga novinari ipak pritisnuli da se izjasni povodom domovine, Usik bi im odgovorao:

- Krim pripada Bogu.

A kome će pripasti sve velike teškaške titule i ko će postati prvi neprikosnoveni šampion još od velikog Lenoksa Luisa 2002. godine, saznaćemo uskoro, nadamo se. Boks se vratio u život posle perioda zatišja tokom vladavine braće Kličko koja nisu htela međusobno da se bore. Koče ga samo promotorske kuće, ali na kraju se ipak svi dogovore oko novca pa bokseri uđu u ring.

Oleksandr Usik
foto: EPA/Neil Hall

U svakom slučaju, u igru se definitivno ubacio novi igrač koji se takođe pita, i koji deluje kao legitimni naslednik braće Kličko.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.