SRBIJA IDE U ČETVRTFINALE EP: Drama sa Turskom, slavlje tek nakon taj-brejka! Važna opomena za nastavak takmičenja
Foto: Profimedia

TEŽIM PUTEM

SRBIJA IDE U ČETVRTFINALE EP: Drama sa Turskom, slavlje tek nakon taj-brejka! Važna opomena za nastavak takmičenja

Odbojkaši do četvrtfinala teže nego što smo očekivali

Objavljeno: 23:39h

Reprezentativci naše zemlje slavili u osmini finala tek posle taj-brejka - 3:2

Odbojkaši Srbije su preživeli prvi meč u nokaut fazi! Odigrali su Orlovi veoma dramatičnu utakmicu sa Turskom, gubili su 2:1 u setovima, ali su uspeli da se izvuku iz veoma neprijatne pozicije, pokažu pobednički karakter i plasiraju se u četvrtfinale Evropskog prvenstva – 3:2 (25:18, 22:25, 22:25, 25:23, 15:12). Savršeno su počeli meč, ali su u nastavku prepustili kontrolu igre protivnicima i žestoko zakomplikovali posao na terenu. Za mesto u polufinalu boriće se u utorak sa selekcijom Holandije, koja je eliminisala posle pet setova Portugaliju.

Nisu oklevali odbojkaši Srbije na početku susreta, odmah su pokazali Turcima sa kim imaju posla. Da su zamišljali kakvo otvaranje meča žele, verovatno ne bi mogli da zamisle bolje. Sve je funkcionisalo u igri ekspedicije Slobodana Kovača, a posebno dobar je bio početni udarac. Slali su evropski šampioni bombe sa servis linije, za koje Turci nisu imali rešenje. Dok protivnik još nije ni bio potpuno svestan da je osmina finala počela, Srbija je vodila 8:1. Uspeli su u nastavku malo da se pokrenu mladi igrači Turske, ali Ivović, Atanasijević i Kovačević nisu popuštali. Jovović je sve napadače sjajno razigravao, a posao mu je bio olakšan zbog veoma dobrog prijema. Nije se video u prvom setu Adis Lagumdžija, najbolji igrač turskog tima. Glavnu ulogu je preuzeo Gulmezoglu, ali nije on mogao da napravi ozbiljnije probleme Srbiji. Osvajali su poene uglavnom našim greškama, tako da je baš sve bilo u rukama momaka u plavim dresovima. Prednost koju su stekli Orlovi na početku, ostala je ista i na kraju seta – 25:18.

Očekivalo se da bolje lice pokažu Turci u drugom setu, jer su do sada na turniru svima dali do znanja da su opasni. Početak ovog perioda obeležio je jedan neverovatan poen, koji je naša reprezentacija zaradila posle mnogo požrtvovanja. Leteli su svi po terenu, a Ivović čak i preko reklama. Podraščanin je blokom okončao tu fantastičnu razmenu. Bili su Kovačevi momci puni samopouzdanja, popravili su igru u bloku i poveli 5:0. Vodili su i 8:3, potom i 11:6. Videli su protivnici da moraju što pre da podignu nivo igre, ili će u suprotnom biti počišćeni sa terena. Preuzeo je odgovornost njihov glavni šrag Adis Lagumdžija. Dobro je napadao, sve bolje servirao i poremetio organizaciju igre evropskih šampiona. Sve to je rezultiralo prvim izjednačenjem na meču – 19:19. Napad Srbije je potpuno stao, a na drugoj strani su bili razigrani Lagumdžija, Savaš, Matić, Gungor... Naš tim je poveo 21:19, a onda dozvolio protivniku da napravi seriju 6:1 i dođe do izjednačenja (25:22).

Odbojkaška reprezentacija Srbije
foto: Profimedia

Ivović i Kovačević su sjajnim potezima otvorili treći period. Dobre reakcije saigrača sa klupe je aplauzom nagradio kapiten Nemanja Petrić. Ponovo je Srbija ušla u pravo raspoloženje. Odlično je razigravao Jovović, blokirali Lisinac i Podraščanin, a izdvodili majstorije u napadu Ivović i Kovačević. Sve je to stisnutih pesnica posmatrao pored aut linije selektor Slobodan Kovač. Dobro su igrali i Turci na drugoj strani terena, tako da je borba na terenu bila veoma zanimljiva. Naš tim jeste bio u prednosti, ali je svaki poen morao strpljivo da izgradi. Kada su stigli do vođstva 19:15, stali su i dozvolili Turskoj da zahvaljujući dobrim servisima dođe do izjednačenja (19:19, 21:21). Završnica je kao i u prethodnom periodu, pripala protivnicima. Kovač je na tajm-autu govorio igračima da moraju da povrate samopozdanje, da je problem samo do njih i ni do čega drugog. Međutim, nije uspeo da ih podigne, pa su Turci poveli u setovima.

Umesto Atanasijevića koji nije bio u prepoznatljivom elementu, u četvrtom setu je ušao Dražen Luburić. Nastavila se velika borba u Gdanjsku, neizvesnost nije popuštala. Kovačević je bio sve motivisaniji, nije želeo prerano da ode kući. Ali, nisu želeli ni reprezentativci Turske. Tek posle greške kapitena Gungora, Srbija je otišla na plus dva – 17:15. Hvatali su protivnici u polju i moguće i nemoguće lopte... I rukama, a i nogama. Luburić je doneo prednost 23:20, ali ni to nije moralo ništa da znači posle onakvih završnica prethodna dva seta. Propustili su tri set lopte, ali su četvrtu iskoristili preko Luburića i zakazali taj-brejk (25:23).

Nastavila se drama i u petom setu. Nisu ekipe ni na sekund smele da se opuste. Ulog je bio preveliki, a snage sve manje. Posle dve greške Turske, Srbija je imala prednost – 6:4. Na promeni strana u petom setu vođstvo je iznosilo tri poena. Nisu momci iz protivničkog tima igrali mnogo velikih mečeva u karijeri, njihovo neiskustvo je dolazilo u ovim trenucima do izražaja. Iskoristili su Orlovi njihov pad i poveli sa 9:5. Međutim, stigao je odgovor od Turaka. Prišli su i zapretili još jednom, ali su naši zahvaljujući Luburiću i Kovačeviću izdržali taj udar i stigli do pobede.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.