U TOKIJU KAO U DOLINI SMRTI: Sportisti PADAJU k'o muve, organizator LAGAO da ih čeka "blago leto i idealna klima"!
Scene sa finiša trke u triatlonu, Foto: Profimedia, EPA/Peter Klaunzer, EPA/Wu Hong

pakao!

U TOKIJU KAO U DOLINI SMRTI: Sportisti PADAJU k'o muve, organizator LAGAO da ih čeka "blago leto i idealna klima"!

Učesnicima takmičenja koja se odvijaju u zatvorenom nije tako teško, ali tenis, odbojka na pesku, biciklizam, triatlon i sl. su predstavljali (i predstavljaju) pravo mučenje za sportiste

Objavljeno: 16:00h
Nedeljko Đukić

Pojedini olimpijci su se žalili na smeštaj u Tokiju, ali definitivno je svima najveći problem nesnosna vlaga i vrućina.

Najgore je bila na finiš liniji trke u triatlonu. Sportisti su popadali kao na bojnom polju, neke su nosili na ramenima, neke umivali i davali im vodu kao prvu pomoć.

Triatlon, Triatlonac
foto: Profimedia

Nije pomoglo ni što je trka počela u 6.30 ujutro po lokalnom vremenu, temperatura je već tada dostigla 29,5 stepeni Celzijusa, a relativna vlažnost vazduha je bila 67.1%.

Da stvar bude gora, organizator Olimpisjkih igara je najavljivao "idealne uslove" tokom Igara.

- Sa dosta blagih i sunčanih dana, ovaj period godine omogućava sportistima idealne klimatske uslove za takmičenje - pisalo je u kandidaturi Tokija za OI.

Triatlonac, Kristijan Blumenfelt
foto: EPA/Wu Hong

Svaki stanovnik prestonice Japana zna da to nije tako. Temperature redovno prelaze 30 stepeni, a mnogo gori problem je neverovatna vlaga. Učesnicima takmičenja koja se odvijaju u zatvorenom nije tako teško, ali tenis, odbojka na pesku, biciklizam, triatlon i sl. su predstavljali (i predstavljaju) pravo mučenje za sportiste.

Sam Novak Đoković je rekao da su svi očekivali velike vrućine, ali da nije isto dok se to ne iskusi. Jeste da vrhunske atlete treba da bude spremne na najveće fizičke napore, ali zar ne bi na najvećoj sportskoj smotri na svetu trebalo da im bude obezbeđeno najbolje okruženje za takmičenje, a ne izuzetno teško?

Novak Đoković
foto: Profimedia

Po svemu sudeći, kao i po pitanju potencijalnog odlaganja zbog koronavirusa, politika i finansijski apsekt su bili podlučujući u dodeljivanjuu organizacije Igara i datumu njihovog održavanja.

A još 2014. u kolumni "Japan Tajmsa", novinar Robert Vajting je napisao:

- Bio sam u Manili, Bangkoku, Džakarti, Pnom Penu, Singapuru usred leta, ali moje iskustvo u Tokiju je najgore od svih. Jedina mesta gora za održavanje Igara su Dolina smrti u SAD-u, Kalifornija ili Afrički rog (Somalijsko poluostrvo).

Možda je Vajting zaboravio Katar? Tamo će se održati SP u fudbalu...

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.