RUSKI SPORTISTI DOBILI UPUTSTVO ZA IGRE: Srbima je dozvoljeno da se bore protiv takozvanog Kosova - ovo je sport!
Foto: oks.org.rs

Tokio 2020

RUSKI SPORTISTI DOBILI UPUTSTVO ZA IGRE: Srbima je dozvoljeno da se bore protiv takozvanog Kosova - ovo je sport!

Rusija je anketirala poluostrvo Krim od Ukrajine posle sukoba pre nekoliko godina

Objavljeno:

Ruski olimpijski komitet (ROK) pripremio je memorandum-uputstvo za sportiste učesnike predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju sa gotovim odgovorima na „provokativna" politička pitanja, preneo je BBC ruski servis, pozivajući se na lokalne medije.

Pres služba ROK-a potvrdila je pripremu dokumenta za sportiste koji će biti na Igrama od 23. jula do 8. avgusta.

Autori uputstva upozoravaju olimpijce da će ih često intervjuisati pre i tokom Igara, a neka od pitanja „mogu biti provokativna".

„Informacije se šire vrlo brzo i svaki neoprezni odgovor mogao bi da ima ima izuzetno negativan efekat na sportistu", citiraju Vedomosti taj dokument.

U uputstvu se naglašava da sportisti mogu da budu suočeni sa političkim pitanjima, a autori dokumenta veruju da je najlakši izlaz iz situacije odgovoriti: „Bez komentara".

Prilikom nedavnog prijema olimpijskog tima Srbije, predsednik Aleksandar Vučić poručio je sportistima da se slobodno takmiče protiv kolega sa Kosova i da ne napuštaju pobednička postolja ako se desi da zajedno primaju medalje.

Rusija, Navijači
foto: EPA/Pavel Golovkin

Uputstvo nudi spremne odgovore na mnoga politička pitanja.

Ako se sportisti ili sportistkinji postavi pitanje u vezi sa pokretom Black Lives Matter (Životi crnaca su važni) i klečanjem sportista uoči početka takmičenja i utakmica, odgovor treba da glasi da je to lična stvar pojedinaca, a Olimpijske igre „ne bi trebalo da postanu platforma za bilo kakve akcije i gestove".

Takođe, autori uputstava preporučuju sportistima da odbiju da razgovaraju o temama vezanim za Krim i Donbas, pošto „sport treba da ostane van politike".

Rusija je anketirala poluostrvo Krim od Ukrajine posle sukoba pre nekoliko godina.

Pred početak minulog Evropskog fudbalskog prvenstva, ukrajinski fudbaleri nosili su dresove sa konturama mape zemlje koja uključuje i Krim što je izazvalo negodovanje Rusije.

Svim sportistima se savetuje da na eventualna pitanja o doping skandalima odgovore tako što će reći da ne mogu ništa da kažu na tu temu, jer nikada nisu učestvovali u takvim skandalima.

U decembru 2019. godine Svetska antidoping agencija (VADA) zabranila je sportistima iz Rusije da učestvuju na velikim međunarodnim takmičenjima na četiri godine zbog nameštanja laboratorijskih testova.

Istovremeno je presudila da će oni od njih koji mogu da dokažu da nisu koristili doping moći da se takmiče na predstojećim Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju pod neutralnom zastavom.

Ako ih neko bude upitao u vezi sa seksualnim uznemiravanjima, ruskim sportistima se savetuje da odgovore na sledeće: „Nikada se nisam sreo sa tim u karijeri, ali znam da ovaj problem postoji u mnogim zemljama".

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav/Printscreen

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na prijemu olimpijaca istakao sledeće:

Prilikom prijema olimpijskog tima Srbije 9. jula, Vučić je sportistima, pre svega džudistkinjama i tekvondistkinjama, poručio da slobodno učestvuju u takmičenjima sa reprezentativkama Kosova.

Hoću posebno da kažem našim takmičarkama u džudou i tekvondou... Milice (Mandić) i Marice (Perišić), pošto ćete imati u konkurenciji i takmičarke s takozvanog Kosova, da ne brinite - vi se bavite sportom.

„Pobeđivale, gubile, mi ćemo biti uz vas, bavite se sportom i radite samo svoj posao radite i ne brinite ni za šta drugo.

„Mi vas nećemo terati ni na kakve političke akte, navijaćemo za vas, volećemo vas i od vas ne tražimo ama baš ništa.

„Niti da napuštate postolje, niti da ne učestvujete na takmičenju protiv nekoga, mi političari ćemo da radimo svoj posao, što se tiče odnosa prema Prištini, a vaše je da se bavite sportom.

„Mnogo rada i truda ste uložili za ovo takmičenje, tako se ponašajte, a mi vam, naravno, želimo da pobeđujete", rekao je Vučić.

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.